Festivalul de Film Anonimul 2014: Lungmetraje din Brazilia, Mongolia şi Ucraina
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-de-film-anonimul-2014-lungmetraje-din-brazilia-mongolia-si-ucraina/

„Casa Grande”, de Fellipe Barbosa, „The Monk”, de The Maw Naing, şi „The Tribe”, de Miroslav Slaboshpitsky, se numără printre cele cinci lungmetraje care vor concura anul acesta pentru trofeul Festivalului International de Film Independent Anonimul, care debutează marţi, în Capitală.

Un articol de Liliana Matei|11 august 2014

Celelalte două filme care intră în competiţia de lungmetraje a festivalului Anonimul sunt „September”, de Penny Panayotopoulou, şi „Remote control”, de Byamba Sakhya.

Filmul „September”, regizat de Penny Panayotopoulou, este o dramă personală ce explorează tema pierderii şi a singurătăţii.

Un film din Mongolia, regiunea pe care publicul are rareori ocazia să o vadă în cinematografe, „Remote Control” este primul lungmetraj al lui Byamba Sakhya, oferind o perspectivă specială asupra societăţii mongole contemporane şi a schimbărilor prin care trece.

Primul lungmetraj independent din Myanmar din ultimii 50 de ani, „The Monk” este debutul promiţător al regizorului aflat în plină ascensiune The Maw Naing.

De asemenea, competiţia cuprinde un debut brazilian foarte interesant, „Casa Grande”, de Fellipe Barbosa, care dezvăluie cu sensibilitate diferenţele de clasă şi problemele din societatea braziliană.

Nu în ultimul rând, filmul ucrainean „The Tribe”, realizat integral în limbajul semnelor şi autentic interpretat de actori, este o mărturie a originalităţii abordării creative contemporane a regizorului Miroslav Slaboshpitsky.

Într-o conferinţă de presă care a avut loc luni, la Cinema Studio din Capitală, la care au participat Miruna Berescu, directorul festivalului, Irina Margareta-Nistor, selecţioner al Anonimul, Teodor Forlu, de la Asociaţia Ivan Patzaichin – Mila 23, Andreea Zidaru, de la Forum Film România, şi Laurenţiu Damian, preşedintele Uniunii Cineaştilor din România (UCIN), organizatorii au anunţat că anul acesta au fost peste 400 de filme înscrise pentru competiţia de scurtmetraje.

„M-am bucurat că multe dintre ele sunt cu actori mari, importanţi şi o parte dintre ei vor veni în serile festivalului. (…) O să fie prezent şi Cristian Tudor Popescu”, a spus Irina Margareta Nistor, în conferinţa de presă.

Astfel, competiţia de scurtmetraje ficţiune cuprinde 31 de pelicule, iar cea de scurtmetraje de animaţie 17 filme.

De asemenea, în secţiunea Romanian Off Section vor fi proiectate scurtmetrajele „O lume nouă”, de Luiza Pârvu, „Bucureşti, te iubesc!”, de Mircea Ghinescu, „L1-L5”, de Letiţia Roşculeţ, „Să mori de dragoste rănită”, de Iulia Rugină, „Brigada neagră”, de Andrei-Nicolae Teodorescu, „Lumină firavă”, de Florina Dumitrache, „Şi băieţii câteodată”, de Matei-Lucaci Grunberg, şi „Zi de târg”, de Sergiu Ciorescu.

Lungmetrajul „Minuni/ Le meraviglie”, recompensat cu marele premiu al juriului la Festivalul de la Cannes 2014 şi în care rolul principal este interpretat de românca Alexandra Lungu, va deschide, marţi, Festivalul Internaţional de Film Independent Anonimul de la Bucureşti, în timp ce filmul „Vânătoarea de spioni/ A Most Wanted Man”, în care celebrul actor Philip Seymour Hoffman a jucat ultimul său rol principal, va fi proiectat duminică, în avanpremieră, în închiderea evenimentului.

Totodată, „Omnibusul Anonimul 10”, regizat de actorii Andi Vasluianu, Dorian Boguţă şi Emanuel Pârvu, va fi proiectat miercuri, începând cu ora 20.30, la marginea râului Dâmboviţa din Capitală. Evenimentul se va desfăşura la Centrul de Ecoturism Rowmania, pe Dâmboviţa, fiind organizat alături de Asociaţia Ivan Patzaichin – Mila 23. Filmul, produs în 2013, cu ocazia sărbătoririi a 10 ani de existenţă a festivalului, a fost prezentat în programul „Actori în spatele camerei”.

Cea de-a XI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Independent Anonimul, organizat de Fundaţia Anonimul, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC), al Uniunii Cineaştilor din România (UCIN), al Institutului Cultural Român (ICR) şi al Televiziunii Române – coproducător, se va desfăşura de marţi până duminică în Bucureşti, la arena Verde Stop şi Cinema Studio.

18
/01
/24

CRONICĂ DE FILM Bizară, dar şi simptomatică decizia realizatorilor filmului "Klaus & Barroso" de a semna cu "regie colectivă", nenumită. Asta ar putea sugera că toţi cei trei scenarişti - Adrian Nicolae, Cosmin "Micutzu" Nedelcu şi Bogdan Theodor Olteanu -, dintre care primii doi sunt şi actori în roluri centrale, s-au ocupat de regie.

17
/01
/24

Din 16 ianuarie, filmul Klaus & Barroso, cu Cosmin „Micutzu” Nedelcu și Adrian Nicolae rulează în cinematografele din toată țara, distribuită de Forum Film. În Republica Moldova filmul va rula din 18 ianuarie, pe ecranele Cineplex.

16
/01
/24

16 ianuarie, 2024 - Cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, evenimentul anual care sărbătorește și recompensează realizările cinematografiei românești, va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

16
/01
/24

Asteroid City, cel mai recent film al lui Wes Anderson, în care joacă Jason Schwartzman (The French Dispatch, The Grand Budapest Hotel), Scarlett Johansson (Black Widow, Jojo Rabbit) și Tom Hanks (Elvis, News of the World), va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime începând din 20 ianuarie.

16
/01
/24

Seria ISTORII se va desfășura în perioada 15 - 30 ianuarie la Cinema ARTA, pe strada Universității nr. 3. Publicul are șansa să descopere în această perioadă, în fiecare zi de marți, o selecție de filme (scurtmetraje sau lungmetraje) curatoriate pentru a deschide conversații despre modul în care istoria este construită și transmisă cu ajutorul limbajului, imaginilor, semnelor și conceptelor.

09
/01
/24

CARTEA DE CINEMA Neaşteptată apariţie acest “Desene mişcătoare. Dialoguri despre critică şi cinema”, pe care criticul de film Andrei Gorzo şi criticul literar Mihai Iovănel - prieteni şi colegi de generaţie şi de idei - l-au scos la finalul lui 2023 la Editura Polirom.

05
/01
/24

Rebel Moon este un adevărat eveniment în universul producțiilor SF și de fantezie și rodul unor eforturi de decenii. În plus, lungmetrajul poartă semnătura lui Zack Snyder, cineastul din spatele filmelor 300 - Eroii de la Termopile, Man of Steel: Eroul și Armata celor morți.

04
/01
/24

Anul 2024 se anunţă unul bogat în filme româneşti de autor, fie ele de ficţiune, documentare sau hibride. V-am pregătit, în exclusivitate, o listă cu cele mai aşteptate titluri, care cuprinde noi filme de regizori consacraţi precum Andrei Ujică, Radu Jude, Cristi Puiu, Stere Gulea, Eugen Jebeleanu, Adrian Sitaru, Tudor Giurgiu sau Emanuel Pârvu, precum şi câteva debuturi foarte promiţătoare.

29
/12
/23

Se anunţă o lună ianuarie bogată în filme pentru care merită să te deplasezi la cinema, inclusiv la multiplexuri. Distribuitorii - mari sau mici - scot o parte din artileria grea chiar de la începutul anului. Ţi-am făcut o listă cu opt titluri de neratat.