Florin Piersic, la 77 de ani: Bucuria mea este că sunt pe scenă
https://www.ziarulmetropolis.ro/florin-piersic-la-77-de-ani-bucuria-mea-este-ca-sunt-pe-scena/

Florin Piersic, care duminică îşi sărbătoreşte cea de-a 77-a aniversare, a declarat în deschiderea spectacolului „Străini în noapte”, pe care îl susţine la Palatul Naţional al Copiilor din Bucureşti, că este cu adevărat bucuros că se află în această zi pe scenă.   Actorul Florin Piersic îşi sărbătoreşte, duminică, cea de-a 77-a aniversare, pe scenă, […]

Un articol de Andrada Văsii|28 ianuarie 2013

Florin Piersic, care duminică îşi sărbătoreşte cea de-a 77-a aniversare, a declarat în deschiderea spectacolului „Străini în noapte”, pe care îl susţine la Palatul Naţional al Copiilor din Bucureşti, că este cu adevărat bucuros că se află în această zi pe scenă.

 

Actorul Florin Piersic îşi sărbătoreşte, duminică, cea de-a 77-a aniversare, pe scenă, la Palatul Naţional al Copiilor din Bucureşti, unde începând cu ora 16:00, susţine două reprezentaţii cu spectacolul „Străini în noapte”.

Câteva sute de persoane au venit să îl vadă pe Florin Piersic de ziua lui, sala de spectacole de la Palatul Copiilor, care găzduieşte spectacolul „Străini în noapte”, dovedindu-se neîncăpătoare.

Tuturor, Florin Piersic le-a mulţumit cu lacrimi în ochi. „Pentru mine şi pentru toţi colegii mei, dumneavoastră sunteţi inima noastră, oglinda noastră. Sunteţi tot ce avem noi mai bun. Să vă dea Dumnezeu atâtea bucurii câte am avut eu în această profesie”, a spus Florin Piersic adresându-se publicului.

La rândul lor, spectatorii i-au urat în cor „La mulţi ani!” lui Florin Piersic.

Totodată, Florin Piersic a precizat că susţine duminică cea de-a 270-a reprezentaţie a spectacolului „Străini în noapte”, în regia lui Radu Beligan, în care o are ca parteneră pe actriţa Medeea Marinescu. „Cea mai mai şansă a noastră ne-a dat-o maestrul Radu Beligan, să-i dea Dumnezeu sănătate că are frageda vârstă de 94 de ani. A adus această piesă de la Paris unde a jucat-o Alain Delon (…) Mi-a dat-o să o citesc şi i-am spus că este extraordinară şi vreau neapărat să joc în aceasă piesă”, a povestit Florin Piersic.

Actorul a mai spus că ziua de duminică este una specială. „Astăzi pentru mine este o zi mai importantă. Nu vreau şi n-am dorit să fiu sărbătorit pentru că la 77 de ani…„, a spus Florin Piersic, cu lacrimi în ochi. „Bucuria mea este cu adevărat că sunt pe scenă. Am venit la Bucureşti să joc spectacolul acesta, care a fost programat pentru ora 19.00. Dar pentru că s-au vândut foarte repede biletele, spectacolul a fost pus şi de la ora 16.00”, a mai spus actorul.

Într-o altă declaraţie acordată duminică, Florin Piersic a spus că nu îi vine să creadă că a împlinit vârsta de 77 de ani. „Să fiu sănătos este singura mea dorinţă”, a spus Florin Piersic, precizând că îşi doreşte să poată juca în continuare.

Pe de altă parte, Florin Piersic Jr., fiul actorului, a postat pe contul său de Facebook o fotografie cu tatăl său din filmul „Pintea”, alături de care a scris: „it’s father’s day. and that’s my all time fave of his stuff”. (este ziua tatălui. şi acesta este filmul meu preferat din toate proiectele lui, n.r.)

Florin Piersic a ales să îşi sărbătorească ziua de naştere în maniera care i se potriveşste cel mai bine unui artist: pe scenă, alături de publicul său. Aşadar, duminică, Florin Piersic îi aşteaptă pe cei care îl îndrăgesc la reprezentaţia spectacolului „Străini în noapte”, în care o are ca parteneră pe actriţa Medeea Marinescu.

Datorită interesului sporit al publicului faţă de acest spectacol, duminică, la Palatul Naţional al Copiilor, Florin Piersic susţine două reprezentaţii cu acest spectacol: prima a început începere la ora 16.00, iar a doua se va desfăşura de la ora 19.00.

Piesa de teatrul „Străini în noapte”, de Eric Assous, în regia lui Radu Beligan, prezintă în fapt două generaţii ale scenei lirice, două personaje imprevizibile, un recital actoricesc plin de savoare şi haz.

„Străini în noapte” este o comedie romantică, în care se îmbină răsturnările de situaţie, minciuna şi seducţia, dar şi o lecţie despre trecerea timpului. Florin Piersic dă viaţă personajului Pierre, un om care simte că nu a reuşit să realizeze tot ce şi-a propus în viaţă, iar Medeea Marinescu o joacă pe Julietta, o femeie care ştie ce vrea. Când drumurile personajelor se intersectează, fiecare descoperă că are aşteptări diferite de la celălalt, fapt care duce la dezvăluirea unui lanţ de secrete.

Florin Piersic, născut pe 27 ianuarie 1936, la Cluj, este unul dintre cei mai importanţi actori români de teatru şi film. Unul dintre cele mai cunoscute personaje pe care le-a interpretat în film este Mărgelatu. El a jucat în filme precum „Ciulinii Bărăganului” (1957), „Neamul Şoimăreştilor” (1964), „Haiducii lui Şaptecai” (1970), „Zestrea Domniţei Ralu” (1971), „Colierul de turcoaze” (1985), „Fix alert” (2004) şi „Eminescu versus Eminem” (2005).

Printre spectacolele de teatru celebre în care a jucat Florin Piersic se numără „Zbor deasupra unui cuib de cuci”, „Oameni şi şoareci” şi „Străini în noapte”.

Florin Piersic a primit numeroase distincţii, printre care premiul pentru întreaga carieră la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF), în 2009, şi Medalia de Aur a Artelor Transilvane, în acelaşi an.

Pe 31 ianuarie 2011, la câteva zile după ce a împlinit 75 de ani, Florin Piersic a primit o stea pe Aleea Celebrităţilor (Walk of Fame) din Bucureşti, un spaţiu dedicat artiştilor români, inaugurat în Piaţa Timpului din centrul Bucureştiului, de Teatrul Metropolis, Primăria Capitalei şi magazinul Cocor. Florin Piersic a fost primul actor român a cărui stea a fost dezvelită pe Walk of Fame.

 

 

Sursa: Mediafax

10
/02
/17

Un veritabil templu al operei, Teatro alla Scala are o tradiție de peste 300 de ani și reputația unui spațiu muzical magic, în care orice muzician își dorește să ajungă măcar o dată în carieră și fiecare iubitor de operă visează să vadă măcar un spectacol.

10
/02
/17

CRONICĂ DE FILM. „Secvențe” (1982), de Alexandru Tatos, un film unic în cinematografia română. Un film polemic. Un sclipitor manifest cinematografic, deopotrivă intelectualist și emoționant. O capodoperă.

10
/02
/17

Ajuns la cea de-a șaptea ediție, Festivalul Internațional de Film Experimental București BIEFF revine anul acesta, între 28 martie și 2 aprilie, la Cinema Muzeul Țăranului și Cinema Elvire Popesco, prezentând în premieră românească cele mai inovatoare experimente cinematografice ale ultimului an, cu un focus special asupra lucrărilor semnate de artiști vizuali proeminenți, ce expun de obicei în muzee și galerii de artă și doar rareori în săli de cinema.

10
/02
/17

Olimpia Melinte şi Alexandru Papadopol sunt doi dintre numeroşii actori vedetă din "Bucureşti NonStop", filmul din 2015 al lui Dan Chişu, acum disponibil pe platforma gratuită Cinepub. Un scurt dublu-interviu despre personaje şi indicaţii regizorale.

09
/02
/17

E interesant cum karma pieselor și a spectacolelor de teatru se împletește uneori cu viața, în modalități pe care nici autorul piesei, nici cei care au pus în scenă spectacolul, nu au anticipat integral. Am văzut spectacolul Teatrului de Comedie, ”Suflete moarte” de Gogol (în dramatizarea unui alt rus genial, Bulgakov, și versiunea scenică și regia lui Vlad Cristache) în această perioadă cu profunde mișcări tectonice social-politice în România.

09
/02
/17

Biletele individuale pentru Festivalul Internațional "George Enescu" se pun în vânzare pe 16 februarie, de la ora 10,00, în rețeaua Eventim. Peste 3.000 de artiști din întreaga lume vor fi prezenți la București și în alte șapte orașe din țară, în cadrul a 80 de evenimente, la ediția 2017 a Festivalului Enescu (2 - 24 septembrie).

09
/02
/17

"Dansul este o sculptură cinetică, pentru că trupul balerinului adună în el toată tensiunea mişcării. Artistul coregraf este un compozitor al vieţii în mişcare ." - Maestrul Oleg Danovski. În urmă cu un secol, într-o zi de 9 februarie (1917) se năștea, în localitatea Vosnesensk din Ucraina, coregraful și balerinul Oleg Danovski.

09
/02
/17

Teatrul Naţional şi Ţăndărică sunt teatrele bucureştene care au vândut cele mai multe bilete în 2016, potrivit cifrelor obţinute de Agenţia de presă News.ro de la mai multe instituţii de profil din Bucureşti. TNB-ul a vândut, anul trecut, 160.000 de bilete, la care se adaugă alte câteva zeci de mii de invitaţii la spectacolele sale.

09
/02
/17

Astăzi începe cea de-a 67-a editie a Berlinalei. România participă în competiţia principală cu lungmetrajul „Ana, mon amour”, în regia lui Călin Peter Netzer, câștigătorul unui Urs de Aur, cu „Poziția copilului” (2013).

08
/02
/17

21 de lungmetraje de ficțiune, 15 documentare și 52 de scurtmetraje au intrat oficial în cursa pentru nominalizările la Premiile Gopo 2017. Gala Premiilor Gopo, cel mai important eveniment dedicat industriei cinematografice din România, va avea loc pe 21 martie 2017, în București.

08
/02
/17

Luna februarie aduce o nouă premieră pe scena Operei Comice pentru Copii, musicalul Micuța Dorothy, de Marius Țeicu, în regia Antoanetei Cojocaru, pe libretul Silviei Kerim. Premiera are loc sâmbătă, 11 februarie, de la ora 17:00, și duminică, 12 februarie, de la ora 11:00, la Sala Mare a Operei Comice pentru Copii.

08
/02
/17

INIȚIATIVĂ Teatrul Metropolis, condus de George Ivașcu, propune, la zece ani de la înființare, un spectacol aniversar, în care vor juca zece actori de până în 30 de ani, selectați de maeștri ai scenei românești de astăzi în cadrul Galei Metropolis 10 ani, eveniment care a avut loc pe 14 decembrie 2016.

08
/02
/17

Ambasada Republicii Islamice Iran și Muzeul Național al Satului “Dimitrie Gusti” organizează vineri, 10 februarie, de la ora 14.30, la Sala de Sticlă din Șoseaua Kiseleff nr. 30, vernisajul expoziţiei de artă persană și artizanat organizată în cadrul programului Zilele Culturii Iraniene în România.

08
/02
/17

Editura Humanitas Fiction lansează, astăzi, de la ora 19.00, la Librăria din Cişmigiu, volumul de nuvele istorice Firmanul orb de Ismail Kadare, recent publicat în colecţia Raftul Denisei. La eveniment participă scriitorii Ana Barton şi Vlad Zografi, traducătorul Marius Dobrescu şi editorul Denisa Comănescu.