Fred Astaire şi Bing Crosby, la Telecinemateca (TVR 2, ora 20.10)
https://www.ziarulmetropolis.ro/fred-astaire-si-bing-crosby-la-telecinemateca-tvr-2-ora-20-10/

Iubitorii filmului se pot reîntâlni, în această seară, cu dansul lui Fred Astaire, dar şi cu Bing Cosby – starul numărul 1 al studiourilor Paramount din anii ’20-’40 – în blockbusterul anului 1946. Filmul „Azur” (Blue skies, producţie SUA, 1946), difuzat de TVR 2, în cadrul Telecinematecii, începe de la ora 20.10.

Un articol de Petre Ivan|13 martie 2014

Iubitorii filmului se pot reîntâlni, în această seară, cu dansul lui Fred Astaire, dar şi cu Bing Crosby – starul numărul 1 al studiourilor Paramount din anii ’20-’40 – în blockbusterul anului 1946. Filmul „Azur” (Blue skies, producţie SUA, 1946), difuzat de TVR 2, în cadrul Telecinematecii, începe de la ora 20.10.

Musicalul Azur a primit două nominalizări la Oscar în 1947, pentru cea mai bună muzică şi cel mai bun cântec original.

În regia lui Stuart Heisler, Azur  este o comedie muzicală despre un triunghi amoros. Dansatorul Jed Potter priveşte înapoi spre vremea când era îndrăgostit de Mary, colega lui de scenă, care la rândul ei îl iubea nebuneşte pe nestatornicul Johnny.

Dar, aşa cum numai într-un film muzical se poate întâmpla, cele trei personaje principale îşi consumă pasiunile şi geloziile pe note şi în paşi de dans.

Filmul a fost realizat în perioada când Bing Crosby depăşise 20 de ani de când era starul numărul 1 al studiourilor Paramount.

Acum, el apărea într-un film Technicolor, ceea ce anunţa, din start, un mare succes.

Fred Astaire

În distribuţia filmului a fost cooptat şi Fred Astaire, care declara că Azur este ultimul lui film înaintea retragerii

Întreaga producţie a stat sub semnul unui buget impresionant, cu tehnici de filmare revoluţionare la acea vreme, factori care au făcut ca filmul să aibă un succes extraordinar la public.

De altfel, acest succes l-a determinat pe Astaire să revină asupra deciziei iniţiale de a se retrage, iar scena în care el dansează în faţa propriei sale imagini multiplicate de 8 ori a fost inclusă în manualele de specialitate ca exemplu de tehnici revoluţionare în cinematografia perioadei postbelice.

Foto cu Fred Astaire şi Blue skies – Cinemagia

21
/11
/17

CRONICĂ DE FILM Foarte puţine filme din acest an au energia pe care o degajă „120 de bătăi pe minut” („120 battements par minute”), al treilea lungmetraj al regizorului francez Robin Campillo, laureat cu Grand Prix şi Premiul Criticii (FIPRESCI) la Festivalul de la Cannes.

19
/11
/17

Cel de-al nouălea film al lui Quentin Tarantino, care are titlul de lucru „#9”, va fi produs de Sony Pictures , informează The Hollywood Reporter. Tot ce se știe pana acum este că noul film al lui Tarantino (Plasat la finalul anilor 1960 - începutul anilor 1970, în Los Angeles) va beneficia de o distribuţie remarcabilă.

17
/11
/17

Cele mai noi filme poloneze, premiate în ultima vreme în Polonia și în lume, vor putea fi văzute în cadrul festivalului CinePOLSKA, de vineri până duminică și la sfârșitul săptămânii viitoare, la Cinematograful ''Elvira Popescu'' din Capitală.

17
/11
/17

“Nu există lucru simplu. Simplu înseamnă dificil.” - Martin Scorsese. Cineast, cinefil, om de cinema, considerat alături de Steven Spielberg, liderul generației de regizori americani lansați la începutul anilor '70, Martin Scorsese împlinește, astăzi, 75 de ani!

15
/11
/17

Intră din 17 noiembrie în cinematografe „Tărâmul binecuvântat” / „God's Own Country”, un film cu 11 nominalizări la British Independent Film Awards, cele mai importante premii din industria independentă de film din Marea Britanie. Regizat de Francis Lee, filmul este considerat de publicul și de presa internațională unul dintre succesele cinematografice ale lui 2017.

14
/11
/17

CRONICĂ DE FILM La 30 de ani de la istoricul eveniment, Liviu Tofan, fost jurnalist la Radio Europa Liberă, reconstituie într-un documentar de televiziune revolta muncitorilor brașoveni din 15 noiembrie 1987, unul din cele mai importante și emoționante gesturi de demnitate colectivă din istoria recentă a României.

13
/11
/17

Vineri, 17 noiembrie 2017, de la ora 19, Sala Eforie (Jean Georgescu) a Cinematecii Române din Bucureşti (Str. Eforie nr. 2) găzduieşte cea de-a 17-a ediţie a Cineclubului FILM, în cadrul căreia va fi proiectat, de pe peliculă (35mm), un alt titlu notabil al istoriei filmului românesc, FAUST XX (1966), o comedie SF purtând semnătura inconfundabilă a lui Ion Popescu Gopo.

13
/11
/17

Pe scurt, despre câteva filme româneşti din a doua jumătate a anului: „Breaking News”, „Capace”, „Aniversarea”, „Meda sau Partea nu prea fericită a lucrurilor”, „Mariţa”. Şi, bineînţeles, neuitatul, în cel mai rău sens cu putinţă, „Octav”.

13
/11
/17

Sute de persoane au mărșăluit duminică la Hollywood în sprijinul victimelor hărțuirii și agresiunilor sexuale - inspirate de campania #MeToo de pe rețelele de socializare. Marșul a avut loc pe fondul unui val de acuzații privind hărțuirile sexuale și violurile care vizează mai multe persoane publice, după dezvăluirile cu privire la producătorul hollywoodian Harvey Weinstein.