George Mihăiţă, 68
https://www.ziarulmetropolis.ro/george-mihaita-68-la-multi-ani/

“Ţin minte şi acum prima cronică a filmului „Reconstituirea”, semnată de Ecaterina Oproiu. Se numea «George Mihăiţă, un tânăr cu adolescenţa întârziată». N-am rămas tânăr, dar am rămas cu adolescenţa întârziată. Ca dovadă că, iată, am reuşit să studiez, într-un fel, fenomenul adolescentin prin ceea ce am făcut, să mă apropii şi să respir, de multe ori, ca un adolescent.” – George Mihăiţă. Îndrăgitul actor împlineşte astăzi 68 de ani.

Un articol de Petre Ivan|23 septembrie 2016

În urmă cu exact 50 de ani, în toamna lui 1966, la admiterea la IATC, marea actriță Eugenia Popovici a spus despre George Mihăiţă: „Hazul adevărat este o floare rară. Și copilul ăsta a venit cu un buchet…”.

S-a născut la 23 septembrie 1948, în Moreni, județul Dâmbovița, din părinți simpli, dar cu mare dragoste pentru el și ceilalți doi frați, cu tatăl mecanic auto de camioane și mama vânzătoare la „Pâine”, de unde i s-a tras porecla, când era mic, de „Franzeluță”.

George Mihăiţă si Michael Jackson, la Bucureşti, în 1992

George Mihăiţă si Michael Jackson, la Bucureşti, în 1992

Cum în liceu făcea pe bufonul şi participa ca artist amator la Casa de Cultură din Moreni, la Clubul „Flacăra”, oamenii i-au spus să încerce la teatru. Ceea ce a şi făcut câţiva ani mai târziu.

Nu a intrat din prima, aşa că şi-a încercat norocul mai mulţi ani, până a intrat. A nimerind în aceeaşi  clasă cu Mircea Diaconu.

În anul doi de facultate a debutat pe marele ecran, alături de un alt tânăr coleg, Vladimir Găitan, în „Reconstituirea”  lui Lucian Pintilie, film ce avea să devină unul de referinţă pentru cinematografia românească.

Michelangelo Antonioni, marele regizor italian, a trimis o scrisoare la Ministerul Culturii, prin anii ’70, în care ne voia, pe mine şi pe Găitan, pentru un film. Cred că văzuse „Reconstituirea” şi îi plăcuse. Dar scrisoarea ne-au arătat-o cei de la Minister după 10 ani! – George Mihăiţă

De atunci, a jucat în peste 60 de filme, 30 de piese de teatru la televiziune și peste 50 de spectacole la Teatrul de Comedie, teatru al cărui director este începând din anul 2000.

Foto: George Mihăiţă – facebook

09
/10
/23

Ediţia în română a unei cărţi despre legendarul regizor Martin Scorsese şi un volum în engleză scris de Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr despre cinemaul lui Radu Jude sunt două recomandări de lectură pentru această toamnă, pentru cei pasionaţi şi de discursul despre filme, nu doar de vizionarea lor.

09
/10
/23

Les Films de Cannes à Bucarest (20 - 29 octombrie) le-a pregătit bucureștenilor un maraton de cinema de 10 zile cu 43 de lungmetraje, 15 scurtmetraje și mai mult de 65 de proiecții ale unor autoare și autori care au un cuvânt greu de spus în cinematografia momentului.

04
/10
/23

Bizară şi explozivă apariţie e acest “Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” (2023), cel mai nou film al lui Radu Jude. El adună într-o structură inedită, inconfortabilă şi surprinzătoare la fiecare pas, cam toate preocupările formale de până acum ale regizorului, care le pune de această dată în slujba unei critici virulente a capitalismului deopotrivă românesc şi european.

04
/10
/23

Descris de Variety ca fiind un film „bogat în detalii și foarte specific în descrierea familiei de clasă mijlocie pe care o observă” și care „oferă libertatea publicului de a-și alege punctele de vedere cu care se identifică cel mai mult în imaginea de ansamblu.”, TÓTEM a cucerit simpatia spectatorilor prezenți la cele două proiecții din programul competițional al celei de-a 19-a ediții Bucharest International Film Festival (BIFF), unde a obținut Premiul Juriului. Filmul se va lansa în cinema din 13 octombrie, distribuit de August Film.