George Mihăiță și Vladimir Găitan, omagiați la Gopo 2018
https://www.ziarulmetropolis.ro/george-mihaita-si-vladimir-gaitan-omagiati-la-gopo-2018/

George Mihăiţă şi Vladimir Găitan vor fi omagiaţi cu Premiul pentru Întreaga Carieră în cadrul celei de-a 12-a ediţii a Galei Premiilor Gopo. Evenimentul va avea loc pe 27 martie, la Teatrul Naţional I.L. Caragiale din Bucureşti.

Un articol de Petre Ivan|26 februarie 2018

La 50 de ani de la începerea filmărilor la “Reconstituirea” (regia Lucian Pintilie), actorii George Mihăiță și Vladimir Găitan vor fi distinși cu Premiul pentru Întreaga Carieră în semn de recunoștință și apreciere pentru întreaga lor activitatea lor artistică.

Filmul regizorului Lucian Pintilie, considerat unul dintre cele mai bune filme românești ale tuturor timpurilor, a reprezentat o rampă de lansare pentru cei doi actori, aflați pe atunci la primele lor roluri pe marele ecran, și totodată începutul unei prietenii care durează de cinci decenii.

George Mihăiță

George Mihăiță s-a născut pe 23 septembrie 1948 și a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică “Ion Luca Caragiale” în 1971, la clasa profesoarei Sanda Manu. Deși o mare parte din activitatea artistică și-a desfășurat-o la Teatrul de Comedie, al cărui director este în prezent, actorul a mai jucat și pe scena Teatrului Bulandra și a Teatrului Național din București.

Vladimir Găitan

Vladimir Găitan s-a născut la 2 februarie 1947, la Suceava. A absolvit în 1970 Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, secția Actorie, clasa prof. George Carabin și Elena Negreanu, și a debutat pe scena Teatrului de Comedie. După debutul cinematografic în “Reconstituirea”, au urmat roluri în filme precum “Căldura”, “Puterea și adevărul”, “Pe aici nu se trece!”, “Zbor periculos”, “Secretul lui Nemesis”, “Omul zilei” sau “Detectiv fără voie”.

În 2002, Vladimir Găitan și George Mihăiță au fost decorați cu Ordinul național Serviciul Credincios în grad de Cavaler, alături de alți actori, “pentru devotamentul și harul artistic puse în slujba teatrului romanesc, cu prilejul împlinirii unui veac și jumătate de existență a Teatrului Național din București”.

Unul dintre cele mai importante trofee, Premiul pentru Întreaga Carieră, a fost acordat la ediţiile precedente unor actori emblematici ai filmului românesc: Ion Dichiseanu, Florin Piersic, Coca Bloos, Radu Beligan, Mitică Popescu, Iurie Darie, Ion Besoiu, Draga Olteanu-Matei, Marin Moraru, Jean Constantin.

Gala Premiilor Gopo 2018 – ediția a 12-a este organizată de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Babel Communications și Ministerului Culturii și Identității Naționale.

Foto: George Mihăiță și Vladimir Găitan, Gopo 2018 – facebook

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

01
/03
/24

Happy Cinema redifuzează filmul Oppenheimer, favorit la Oscar, în perioada 7-10 martie, în toate cinematografele din țară. Oppenheimer este un thriller epic filmat în IMAX® care aruncă publicul în paradoxul palpitant al omului enigmatic care trebuie să riște să distrugă lumea pentru a o salva. Pelicula spune povestea fizicianului J. Robert Oppenheimer și a rolului pe care l-a avut în dezvoltarea bombei atomice.