La Vie d’Adele, Palme d’Or-ul 2013, vine în România
https://www.ziarulmetropolis.ro/la-vie-dadele-palme-dor-ul-2013-vine-in-romania/

La Vie d’Adele: Chapitres 1 & 2, câştigătorul Palme d’Or 2013, va avea premiera în cinematografele din România pe 1 noiembrie.

Un articol de Andrada Văsii|17 octombrie 2013

La Vie d’Adele: Chapitres 1 & 2, câştigătorul Palme d’Or 2013, va avea premiera în cinematografele din România pe 1 noiembrie.

Filmul spune povestea de dragoste a unei adolescente în vârstă de 15 ani, vârsta întrebărilor, a căutărilor şi a descoperirilor. Regia este semnată Abdellatif Kechiche, iar în rolurile principale regăsim două actriţe franceze: pe Adèle Exarchopoulos şi pe Léa Seydoux.

Produs de Quat’sous Films (compania regizorului) şi de Wild Bunch, La Vie d’Adele este distribuit în România de Independenţa Film. Pelicula a avut un buget de 4 milioane de euro.

Filmul va avea premiera pe 1 noiembrie, și va avea o proiecție specială în cadrul evenimentului Les Films de Cannes à Bucarest, unde va fi prezent şi regizorul francez Abdellatif Kechiche.

La Vie d’Adele (Blue Is The Warmest Color, în UK şi USA; La vie d’Adèle – Chapitre 1 & 2, în Franţa) a prilejuit anul acesta un moment unic la Cannes: pentru prima oară în istoria Festivalului, Palme d’Or-ul a fost înmânat atât regizorului filmului (Abdellatif Kechiche), cât şi actriţelor din rolurile principale (Adèle Exarchopoulos şi Léa Seydoux). La acelaşi eveniment, regizorul a obţinut şi premiul FIPRESCI. Zilele trecute, La Vie d’Adèle a participat la Festivalul Internaţional de Film de la New York.

250.000 de spectatori la lansarea filmului La Vie d’Adele

Aproape 50.000 de spectatori (din 280 de spectacole) au venit să vadă filmul lui Abdellatif Kechiche numai în prima zi în care acesta a intrat în cinematografele din Franţa. Weekend-ul premierei (9-13 octombrie) a totalizat peste 250.000 de spectatori.

Citiți și: VIDEO „La vie d’Adele“, Palme d`Or la Cannes

În primele 5 zile, circa 260.000 de spectatori au vizionat câştigătorul Palme d’Or 2013, La Vie d’Adèle. Asta în condiţiile în care durata mare a filmului (trei ore) reduce numărul obişnuit al difuzărilor pe zi.

Regizorul Abdellatif Kechiche are 53 de ani şi este de origine tunisiană. La vârsta de 6 ani, familia sa a decis să emigreze în Franţa, el crescând în Nisa.

Întrebat cum a decis să adapteze romanul grafic „Le bleu est une couleur chaude” (,,Blue Angel”) al lui Julie Maroh pentru filmul său, regizorul a răspuns că La Vie d’Adele este o adaptare foarte vagă după cartea respectivă. „A fost mai degrabă o combinaţie între faptul că am citit acel roman şi un proiect pe care îl aveam în cap mai demult”, recunoaşte Kechiche. „Citirea acelei cărţi mi-a readus aminte de ideea mea mai veche”.

La Vie d'Adele

Abdellatif Kechiche, prezent la ceremonia de premiere a filmului La Vie d’Adele

După ce a terminat Games of Love and Chance (2003), Kechiche a avut o idee de scenariu bazat pe povestea unei profesoare franţuzoaice pasionată de teatru. „Pe atunci voiam să construiesc un personaj feminin foarte pasionat de viaţa sa profesională şi care voia să-şi depăşească acel entuziasm”, îşi aminteşte regizorul.

„Fiecare dintre noi am întâlnit la un moment dat, în şcoală, un pedagog extrem de pasionat de meseria lui, care ne-a încurajat să citim o carte anume, ne-a dus la un film mai special şi astfel poate a sădit în noi seminţele unei vocaţii ulterioare. Aşadar, când am dat peste romanul lui Julie Maroh, povestea de dragoste dintre două femei, una dintre ele devenind profesor, mi-a venit ideea să conectez cele două poveşti”.

Adèle (Adèle Exarchopoulos) are 15 ani şi un lucru îl ştie sigur: fetele ies cu băieţi. Însă viaţa ei se schimbă complet în momentul în care o întâlneşte pe Emma (Léa Seydoux), o tânără cu părul vopsit în albastru. Emma îi va permite Adelei să descopere dorinţa, să înceapă să-şi asume condiţia de femeie şi de adult.

Sub privirile celorlalţi, Adèle se maturizează, se caută, se pierde şi se descoperă.

Info:

Independenţa Film este casa de distribuție care promovează filme independente de referință, de nișă sau câștigătoare ale unor premii internaționale prestigioase.

Foto credit: Alberto Pizzoli, La Vie d’Adele 

31
/01
/24

În februarie, pe HBO Max ai conținut nou de urmărit în fiecare zi a lunii! Cu 29 de titluri noi, este la alegerea ta dacă vrei să urmărești cele mai noi filme, seriale, documentare, animații de pe HBO Max sau, de ce nu, să te pui la curent cu altele dintre sutele de titluri care sunt deja pe platformă.

30
/01
/24

În luna februarie, „Noaptea Albă a Filmului Românesc” este dedicată unui apreciat cineast, reprezentant al Noului Val în cinematografie: Cătălin Mitulescu regizor, scenarist şi producător. TVR Cultural, TVR Internațional și TVR Moldova invită telespectatorii în noaptea de sâmbătă, 3 spre 4 februarie, la un maraton cinematografic alături cele mai reprezentative şi premiate creaţii semnate de Cătălin Mitulescu.

29
/01
/24

Vika este un DJ carismatic în vârstă de 84 de ani și o adevărată vedetă a a scenei clubbingului din Varșovia. Confruntându-se cu trecerea timpului, Vika este de părere că vârsta este doar un număr și îi inspiră pe cei din jurul ei să își trăiască viața la maxim. Documentarul „Vika!” Este disponibil pe HBO Max.

29
/01
/24

Într-o lume și o industrie care se schimbă extrem de rapid, un renumit cineast italian, autor de modă veche, caută sens în filmele pe care le face, în dragoste, precum și în politică. Din 2 februarie, Un viitor luminos/ Il sol dell’avvenire, noul film al lui Nanni Moretti, o comedie care critică modul de a face filme al platformelor de streaming și apără viitorul cinematografului, are premiera în cinema, distribuit de Independența Film.

26
/01
/24

Survolând șansa și neșansa unei relații nemenite, de la aceeași distanță calculată care marchează și ruptura finală dintre cei doi protagoniști, debutul în lungmetraj a lui Celine Song, „Past Lives” dezbate în compoziții corecte, dar niciodată riscante, un „ce-ar fi fost dacă?” venit la 24 de ani de la ultima întâlnire.

25
/01
/24

Sfârșitul sec.XIX, un sat dezbinat de bârfe, certuri și lupta pentru pământ. Frumoasa Jagna, o tânără de 19 ani, un spirit liber ce iese din tiparele comunității, devine centrul atenției în momentul în care familia o obligă să se căsătorească cu Boryna, un moșier văduv, influent și bogat.

24
/01
/24

Despre “Klaus & Barroso” – ce a fost asta, frate Bogdan Theodor Olteanu? Acum, pe bune? Ce a fost asta? M-ai pus într-o situație tare complicată. Dar, vorba cântecului: “Frate, frate, la bine și la greu”, scrie Vasile Ernu, despre cel mai discutat film românesc din această lună.

23
/01
/24

CRONICĂ DE FILM În noul său lungmetraj, “Familiar” (2023), Călin Peter Netzer pare că încearcă să reia formula de succes din “Poziţia copilului” (2013), filmul cu care a câştigat Ursul de Aur la Berlinale.

19
/01
/24

Warner TV dedică duminicile lunii februarie filmelor de basm, povești fantastice live action și animate, ecranizări și narațiuni originale lansate pe parcursul ultimelor nouă decenii.

19
/01
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.