LIVE TEXT Luminiţa Gheorghiu: „Regizorii români au foarte mult curaj“
https://www.ziarulmetropolis.ro/live-text-actorii-din-pozi%e1%b9%adia-copilului-conferin%e1%b9%ada-de-presa/

Actorii şi regizorul Călin Netzer au vorbit despre filmul „Poziṭia Copilului“, într-o conferinṭã de presă. Iată cele mai importante declaraţii

Un articol de Andrada Văsii|1 martie 2013

Ziarul Metropolis a transmis, în timp real, declaraţiile celor implicaţi în producţia filmului „Poziţia copilului“. Regizorul Călin Peter Netzer, producătoarea Ada Solomon, actorii Luminița Gheorghiu, Bogdan Dumitrache, Ilinca Goia, Vlad Ivanov şi Nataşa Raab au participat astăzi la o conferinţă de presă, unde au vorbit despre film.

13:41 Călin Netzer: Scenariul avea 130 de pagini şi trebuia să mă încadrez în 30 de zile de filmare.

13:39 Luminiṭa Gheorghiu: Horaṭiu Mălăele spunea „improvizaţia este un lucru foarte exact“.

13:37 Călin Netzer: Poziţia copilului este o poziţie de yoga.

13:30 Luminiṭa Gheorghiu: Sunt focusată în ultimul timp pe Helen Mirren. Sunt topită după ea.

13 :21 Călin Netzer: Complexul Oedipian este explicat foarte puternic. Masajul cu mănuşa chirurgicală pare un act incestuos protejat.

13:18 Nataşa Raab: Călin Netzer este foarte neamṭ, foarte exact.

13:15 Vlad Ivanov: Am fost foarte sigur că iau rolul, pentru că toată lumea mă asociază cu personajele negative.

13:13  Bogdan Dumitrache: Am înṭeles că joc un personaj construit pe emoṭie negativă şi asta m-a consumat foarte tare.

13 :07 Luminiṭa Gheorghiu: Cineaştii români cred că sunt la ora spovedaniei, care ṭine de nişte ani. Cum spunea Cristi Puiu „să nu cosmetizăm realitatea“. Asta e realitatea. Iubesc comedia, ador să joc în comedie, dar dacă regizorii români aleg aceste subiecte înseamnă ca au foarte mult curaj. Scenariul era atât de bine scris, încât mi-a dat foarte multe date, chiar de la prima lectură.

13:06 Nataşa Raab: Cred că felul în care este spusă această poveste arată că nu este tipic românească. E o altă lume, nu aceea a ṭiganilor sau a cerşetorilor, ci a îmbogăṭiṭilor după revoluṭie. Dar nu e un fapt negativ românesc, ci e valabil oriunde.

13:04 Nataşa Raab: e o poveste care se poate întâmpla oriunde; din Germania până în Bangladesh se poate întâmpla să accidentezi pe cineva.

13 :03  Călin Netzer: La finalul filmului cred că începi să empatizezi cu personajele, chiar dacă nu există personaj pozitiv şi negativ. Pariul filmului este ispăşirea personajelor din final.

13 :02  Călin Netzer: Am filmat cu 2 camere din toate poziṭiile. Ideea a fost să nu respectăm nicio regulă, să fie cât mai real şi cât mai nou.

13 :00  Călin Netzer: Acṭiunea filmului se petrece în 4-5 zile. A trebuit să comprimăm un background de 30 de ani de relaṭie între mamă şi fiu.

11:00: Se va difuza filmul „Poziţia copilului“, proiecţie pentru presă. Ulterior, va începe conferinṭa de presă.

Actorii și echipa celui mai așteptat film al anului, „Poziția copilului”, în regia lui Călin Peter Netzer, vor păși pe covorul roșu, astăzi, de la ora 19.30, la Teatrul Naţional din București. Peste o mie de invitați sunt așteptați la premiera de gală a filmului – personalități din media, cultură, politică și societatea civilă, ambasadori.

Soprana Leontina Văduva, care are o apariție specială în film, Angela Gheorghiu, Amalia Năstase, Andreea Raicu și Ana Ularu se numără printre invitați. Leonard Doroftei, Ivan Patzaichin, Cristian Țopescu, Laura Badea și Alina Dumitru – susținătorii filmului în campania „Susține România la Berlinală” – vor fi alături de echipa filmului și la seara de gală din București.

O proiecție specială, deschisă publicului, va fi organizată și la Cinema City din AFI Cotroceni miercuri, 6 martie, de la ora 20.00. La începutul proiecției, spectatorii vor avea ocazia să-i cunoască, să le pună întrebări și să facă fotografii cu protagoniștii filmului: regizorul Călin Peter Netzer, producătoarea Ada Solomon, actorii Bogdan Dumitrache, Luminița Gheorghiu, Adrian Titieni, Ilinca Goia, Natașa Raab, Florin Zamfirescu.

Actorii îşi întâlnesc publicul

Și spectatorii din alte orașe vor avea ocazia să-i întâlnească pe actorii și membrii echipei filmului premiat cu Ursul de Aur. În weekend-ul de lansare, aceștia se vor întâlni cu publicul din Ploiești, Cluj, Brașov, Târgu-Mureș, Constanța și Craiova și vor răspunde întrebărilor, la finalul proiecțiilor. O proiecție unică va avea loc la Bistrița, pe 8 martie, la Centrul Multicultural Sinagoga, de la ora 20.00. La Slobozia, va rula la Casa de Cultură a Municipiului vineri, de la ora 19.00, iar sâmbătă și duminică, de la 15.00.

Primul lungmetraj românesc premiat vreodată cu Ursul de Aur la Festivalul Internațional de Film de la Berlin poate fi văzut de spectatorii din România începând din 8 martie. În prima săptămână, filmul va rula în 35 de cinematografe din peste 20 de orașe: București, Cluj, Arad, Timișoara, Constanța, Craiova, Oradea, Bacău, Brașov, Brăila, Ploiești, Pitești, Târgu Mureș, Târgu-Jiu, Tulcea, Râmnicu Vâlcea, Satu Mare, Călărași, Slobozia, Slatina, Vaslui și Bistrița.

Premii importante

Poziția copilului” va fi proiectat și în Franţa, Germania, Austria, Elveţia, Benelux, Grecia, Serbia, Muntenegru, Australia, Noua Zealandă, Taiwan. Totodată, Beta Cinema, compania care gestionează vânzările peliculei, este în ultima fază a negocierilor pentru distribuţia în Statele Unite şi Marea Britanie.

Pe lângă Ursul de Aur, filmul regizat de Călin Peter Netzer a câștigat și Premiul FIPRESCI (Federația Internațională a Criticilor de Film) pentru cel mai bun film din competiția Festivalului de la Berlin. „Poziția copilului” s-a menținut pe primul loc în topul favoriților la Ursul de Aur, de la premiera mondială și până la finalul festivalului. În această perioadă, echipa a primit un număr impresionant de mesaje de susținere – peste 2000 – pe site-ul oficial www.pozitiacopilului.ro.

Poziția copilului” este cel de-al treilea lungmetraj al lui Călin Peter Netzer după multi-premiatele „Maria” (2003) și „Medalia de onoare” (2010). Filmul vorbeşte cu dramatism, cu emoţie, dar şi cu umor despre traumele sufocării copiilor prin dragoste şi despre amprentele pe care le lasă părinţii asupra personalităţii acestora. Pelicula este, totodată, o radiografie a high-class-ului românesc contemporan şi vorbeşte despre trafic de influenţă şi corupţie la nivel mic în instituţiile de bază ale societăţii şi extensiile acestora asupra întregului sistem socio-economic din România de azi. Scenariul este semnat de Răzvan Rădulescu şi Călin Peter Netzer.

Luminița Gheorghiu și Bogdan Dumitrache au rolurile principale, de mamă și fiu. Li se alătură, într-o distribuție selectă, nume ca Nataşa Raab, Florin Zamfirescu, Ilinca Goia, Adrian Titieni, Cerasela Iosifescu, Mimi Brănescu şi Vlad Ivanov.

 „Poziţia copilului” este o producţie Parada Film în co-producţie cu Hai Hui Entertainment, realizată cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, al Programului MEDIA al Uniunii Europene, Odyssey Communication, BV McCann Erikson, Real Top Media, Etno Media, Teleclub, Soti Cable Neptun, ThomasVille, Roma 62, cu participarea HBO România.

18
/09
/17

Breaking News, în regia Iuliei Rugină, ajunge pe marile ecrane din România din 29 septembrie. Scenariul filmului a împlinit deja 10 ani, el ar fi trebuit să fie debutul regizoarei. Unul dintre puținele lucruri care s-au păstrat din varianta inițială a poveștii e faptul că personajul principal este jurnalist. Protagoniștii filmului sunt Andi Vasluianu și Voica Oltean, o actriță care, la doar 15 ani, a impresionat juriul Festivalului de la Karlovy Vary.

16
/09
/17

Unul dintre cele mai aşteptate filme de acţiune, ,,Asasin American” marchează revenirea lui Michael Keaton pe marile ecrane şi dezvăluie, din 15 septembrie, originile unui luptător cu abilităţi unice şi motivat de răzbunare.

15
/09
/17

Docuart Fest anunță 6 zile de festival pline de proiecții, discuții și activități în cadrul celei de-a 6-a ediții a festivalului documentarului românesc, în perioada 26 septembrie - 1 octombrie, la Cinema Muzeul Țăranului, Știrbei Center, Arcub Lipscani și Teatrul Macaz.

13
/09
/17

CRONICĂ DE FILM „Perfect sănătos”, noul film de ficţiune regizat de Anca Damian, scris împreună cu Lia Bugnar şi avându-l în rolul principal pe Anghel Damian, este un fals thriller care începe convingător, dar care îşi pierde din credibilitate pe parcurs, fără a fi lipsit de calităţi (printre care imaginea desaturată a lui Oleg Mutu).

12
/09
/17

După ce a cucerit box office-ul american şi a devenit horror-ul cu cele mai bune încasări din istorie, ,,IT” domină şi clasamentul veniturilor realizate la nivel local şi generează 628.166 lei în weekend-ul lansarii pe marile ecrane din România, fiind vizionat de 32.214 spectatori.

12
/09
/17

Editura Nemira continuă Serile Nautilus – evenimente lunare dedicate iubitorilor de science fiction & fantasy – cu scriitorul Ted Chiang, invitat prin skype la o discuţie cu Ana Nicolau, luni, 18 septembrie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas din Cişmigiu. Publicată în colecția Nautilus, Povestea vieții tale a fost cea mai bine vândută carte la Bookfest 2017.

11
/09
/17

Bucharest International Dance Film Festival 2017 și-a desemnat, duminică seară, câștigătorii, la finalul a patru zile de proiecții, performance-uri și întâlniri. În competiția internațională, cel mai bun film a fost desemnat ”The Line” - regia Adrien Ouaki și Nathan Cahen, coregrafia Adrien Ouaki. Scurtmetrajul a fost premiat ”pentru complexitatea expunerii cinematografice, dublată de un limbaj de mișcare puternic care susține ideea filmului”.

09
/09
/17

Din 13 septembrie, festivalul Pelicula va umple din nou orașul de culoare și de filme pline de emoție. Unele în avanpremieră extraordinară, altele cu un traseu mult prea scurt în sălile noastre de cinematograf, cele mai multe probabil singura dată pe ecranele unui cinematograf din România.

08
/09
/17

CRONICĂ DE FILM Câştigător la începutul anului la Festivalul de la Rotterdam şi inclus în competiţia Festivalului Anonimul de la Sfântu Gheorghe, "Sexy Durga", al treilea lungmetraj al regizorului indian Sanal Kumar Sasidharan, este unul din cele mai destabilizatoare filme din 2017. Ambiţios, fascinant, perturbator.

06
/09
/17

Între 7 și 10 septembrie, trăim într-un oraș al dansului, datorită Bucharest International Dance Film Festival, care ne propune cele mai atrăgătoare filme de dans ale momentului. Despre provocările unui astfel de eveniment, am stat de vorbă cu coregrafa și regizoarea Simona Deaconescu, cofondatoare a festivalului ajuns la a treia ediție.

06
/09
/17

Bucharest International Dance Film Festival începe joi, 7 septembrie, cu proiecția lungmetrajului ”La Danseuse/ Dansatoarea”, în regia lui Stéphanie di Giusto, și se va încheia pe 10 septembrie, cu prezentarea documentarului ”WIM”, de Lut Vandekeybus.

05
/09
/17

Cel mai bun film, Cel mai bun scenariu adaptat și Cel mai bun actor în rol secundar sunt cele trei Premii Oscar din opt nominalizări, din palmaresul filmului „Moonlight” („În lumina lunii”) în regia lui Barry Jenkins. Vineri, 15 septembrie, regizorul va deschide prima ediție a American Independent Film Festival la București, printr-o discuție cu publicul în direct prin Skype, la finalul proiecției celui de-al doilea lungmetraj al său.