„Lumea văzută de Ion B.”, un documentar românesc impresionant, proiectat la Viena
https://www.ziarulmetropolis.ro/lumea-vazuta-de-ion-b-un-documentar-romanesc-impresionant-proiectat-la-viena/

Documentarul „Lumea văzută de Ion B.”, produs de HBO România şi regizat de Alexander Nanau, câştigător, în 2010, al premiului Emmy la categoria „Arts Programming”, va fi prezentat pe 31 octombrie la Viena, în cadrul seriei de filme KopfKino. Evenimentul, organizat de Institutul Cultural Român (ICR) de la Viena, va începe la ora 18.00 şi […]

Un articol de |23 octombrie 2012

Documentarul „Lumea văzută de Ion B.”, produs de HBO România şi regizat de Alexander Nanau, câştigător, în 2010, al premiului Emmy la categoria „Arts Programming”, va fi prezentat pe 31 octombrie la Viena, în cadrul seriei de filme KopfKino.

Evenimentul, organizat de Institutul Cultural Român (ICR) de la Viena, va începe la ora 18.00 şi va fi urmat de o discuţie cu Catherine Hug, curatoare a Kunsthalle Wien, potrivit unui comunicat.

Filmul urmăreşte în viaţa reală visul oricărui om al străzii: să devină cândva celebru şi să scape definitiv de sărăcie, mizerie şi umilinţă. Ion Bârlădeanu a ajuns unul dintre cei mai cunoscuţi artişti români contemporani, deşi în mai 2008 era încă un anonim al străzilor din Bucureşti.

Povestea acestuia pare desprinsă dintr-un film hollywoodian: Ion Bârlădeanu este un om al străzii de 62 de ani. Doarme pe o saltea murdară la capătul unei ghene a unui bloc de pe Calea Moşilor, din bunăvointa proprietarilor cărora, în schimb, le sortează gunoiul. În tinereţe, Ion visa să devină regizor de film. În anii ’70 a început să creeze colaje pe care le numeşte „filmele sale”, dar acesta este un secret pe care nu îl impărtăşeste decât cu oamenii pe care îi consideră destul de inteligenţi să îi înţeleagă şi să îi aprecieze lucrările.

Pe Ion nu îl interesează să se îmbogăţească din arta pe care o face, ci îşi doreşte doar o bicicletă. Dan Popescu este un tânăr galerist care a auzit din întâmplare despre Ion Bârlădeanu şi s-a hotărât să-l viziteze. Tânărul a fost copleşit de cele peste 800 de colaje făcute de artistul din ghenă între anii ’70 – ’90, colaje care se încadrează în suprarealism şi popart, venind dintr-o vreme în care manifestările artistice de acest fel erau interzise şi complet inaccesibile românilor.

Ion Bârlădeanu a expus, la 62 de ani, la Bucureşti, pentru prima oară, 20 de lucrări pe teme politice. A mai avut expoziţii la Basel şi la Londra în 2009 şi la Paris în 2010.

„În piesele lui Shakespeare, nebunii au întotdeauna rolul important de a sublinia adevărul în dramă. Ion Bârlădeanu mi-a părut a fi criticul excentric, cu calităţile nebunului shakespearean. Ion nu a avut niciodată o existenţă onorabilă şi a reusit să îşi trăiască viaţa atât în afara societăţii, cât şi în interiorul ei. El şi-a creat arta într-un mediu izolat, în care nu au răzbătut influenţele criticilor, trendurilor sau ale pieţei şi nici orice alte aşteptări şi comparaţii exterioare. Ion este pentru mine un fenomen rar în piaţa artei oficiale unde artiştii sunt curtaţi şi corupţi de la foarte începutul manifestării lor artistice, începând chiar în timpul educaţiei lor instituţionale”, spune Alexandru Nanau.

„Lumea văzută de Ion B.” a câştigat premiul Gopo pentru cel mai bun film documentar şi a fost selecţionat până în peste 30 de festivaluri.

ICR Viena propune, de-a lungul anului 2012, o serie de şase proiecţii de filme documentare relevante din ultimii ani.

 

Sursa: Mediafax

21
/11
/17

CRONICĂ DE FILM Foarte puţine filme din acest an au energia pe care o degajă „120 de bătăi pe minut” („120 battements par minute”), al treilea lungmetraj al regizorului francez Robin Campillo, laureat cu Grand Prix şi Premiul Criticii (FIPRESCI) la Festivalul de la Cannes.

20
/11
/17

Teatrul EXCELSIOR ii invita pe iubitorii teatrului, joi, 23 noiembrie 2017, de la ora 19:00, la evenimentul de inaugurare a Sălii Ion Lucian, situată în strada Academiei, nr. 28-30. Acesta va fi urmat de o reprezentație specială a spectacolului Cocoșelul neascultător, cel mai longeviv titlu din repertoriul teatrului care poartă semnătura auctorială și regizorală a maestrului Ion Lucian.

20
/11
/17

După un memorabil concert susținut recent cu Orchestra Națională Radio, violonistul Alexandru Tomescu revine pe scena Sălii Radio miercuri, 22 noiembrie, de la ora 19.00, într-un recital alături de pianista Sînziana Mircea!

20
/11
/17

ROMÂNI CELEBRI ÎN STRĂINĂTATE Aproape necunoscut marelui public, Constantin Brăiloiu (1893-1958) a avut șansa unei pregătiri excepționale și apoi, după al Doilea Război Mondial, pe cea a activității în străinătate. A rezultat o carieră plină de realizări în care beneficiari sunt deopotrivă specialiștii din România și cei din Europa.

20
/11
/17

Pe 12 noiembrie 2017 la Teatrul Mic din Bucureşti a avut loc premiera ”Anul Dispărut. 200/7” de Peca Ștefan, în regia Anei Mărgineanu. ”Anul Dispărut. 200/7”  face parte, ca ultim spectacol, din trilogia ”Anul dispărut”, alături de ”Anul dispărut. 1989” și ”Anul dispărut. 1996”.

19
/11
/17

Cel de-al nouălea film al lui Quentin Tarantino, care are titlul de lucru „#9”, va fi produs de Sony Pictures , informează The Hollywood Reporter. Tot ce se știe pana acum este că noul film al lui Tarantino (Plasat la finalul anilor 1960 - începutul anilor 1970, în Los Angeles) va beneficia de o distribuţie remarcabilă.

18
/11
/17

  Expoziția „Podoabe străvechi”, cuprinzând câteva sute de obiecte de podoabă cu o vechime cuprinsă între 5.000 și 8.000 de ani, descoperite în așezări și morminte din sud-estul României, a fost deschisă joi la Muzeul județean Buzău. „Expoziția este o premieră națională și este rodul parteneriatului între opt muzee: Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” București, […]

17
/11
/17

Cele mai noi filme poloneze, premiate în ultima vreme în Polonia și în lume, vor putea fi văzute în cadrul festivalului CinePOLSKA, de vineri până duminică și la sfârșitul săptămânii viitoare, la Cinematograful ''Elvira Popescu'' din Capitală.

17
/11
/17

SCRISORI CĂTRE CEI DIN CĂRȚI Pe urmele jurnalistei și spioanei americane Marguerite Harrison, pe când bolșevismul începea.

17
/11
/17

“Nu există lucru simplu. Simplu înseamnă dificil.” - Martin Scorsese. Cineast, cinefil, om de cinema, considerat alături de Steven Spielberg, liderul generației de regizori americani lansați la începutul anilor '70, Martin Scorsese împlinește, astăzi, 75 de ani!