Marii actori îi urează „La mulţi ani!“ lui Radu Beligan. Veniţi alături de ei!
https://www.ziarulmetropolis.ro/marii-actori-ii-ureaza-la-multi-ani-lui-radu-beligan-veniti-alaturi-de-ei/

Am invitat mari actori din România să transmită un mesaj de ziua maestrului Radu Beligan, care împlineşte 95 de ani pe 14 decembrie. Vă invităm să îi faceţi o urare maestrului. Îi vom dărui o scrisoare care va conţine toate mesajele dumneavoastră!

Un articol de Ziarul Metropolis|12 decembrie 2013

Am invitat mari actori din România să transmită un mesaj de ziua maestrului Radu Beligan, care împlineşte 95 de ani pe 14 decembrie. Mitică Popescu, Monica Davidescu, Tamara Buciuceanu-Botez, Valentin Uritescu, Damian Crâşmaru şi Coca Bloos şi-au exprimat admiraţia pentru cel care este un exemplu pentru breasla actorilor.

De ziua lui Radu Beligan, Ziarul Metropolis şi-a propus să strângă toate urările de „La mulţi ani!“ pe care i le fac spectatorii şi să i le ofere în dar maestrului Radu Beligan.

Îi invităm pe admiratorii lui Radu Beligan să ne lase câte un mesaj pentru marele actor, la finalul acestui articol. Vă rugăm să vă lăsaţi numele, vârsta şi ocupaţia, pentru a publica urările dumneavoastră şi pentru a i le dărui sub formă de scrisoare maestrului Radu Beligan, pe 14 decembrie, de ziua lui de naştere!

Cum s-a născut premiera anului în România

„Anul trecut, prin mai, la Festivalul de Teatru de la Caracal, am asistat la o discuţie între domnul Radu Beligan şi George Ivaşcu, directorul Teatrului Metropolis. Radu Beligan îi spune lui George Ivaşcu: «- Domnule George, aveţi o clădire de teatru extrem de frumoasă, cu o sală micuţă, intimă. Mi-ar plăcea foarte tare să joc o piesă aici».

«- Maestre, mi-ar plăcea, dar din păcate programul teatrului meu este ocupat până la sfârşitul anului, nu am niciun loc liber».
«- Ah, în cazul acesta, domnule George, aş vrea ca prima săptămână liberă din 2013 să mi-o rezervaţi mie», i-a răspuns Radu Beligan“.

Aşa a început povestea unui mare spectacol, „Lecţia de violoncel“, povestită de jurnalista Oana Safta, pe site-ul www.noinu.ro. „În prima fază am crezut că este vorba despre un răspuns arogant din partea lui George Ivaşcu, la care mi-ar fi venit să intervin. M-au surprins însă, răbdarea, tonul calm şi optimismul că va mai putea juca şi anul viitor, cu care Radu Beligan a continuat discuţia. La mai bine de un an de la discuţie recitesc aceste rânduri şi înţeleg… doi oameni dintr-o lume diferită de cea în care trăiesc eu, îşi făceau planuri într-un alt ritm decât cel cu care sunt obişnuită“, scria Oana Safta.

George Ivaşcu îşi aminteşte acea întâmplare şi acum, în biroul său din Teatrul Metropolis, de unde a orchestrat cea mai aşteptată revenire a lui Radu Beligan, într-un rol nou, în „Lecţia de violoncel“, de Mona Radu, în regia lui Felix Alexa.

Radu Beligan Lectia de violoncel

Scenă de la repetiţii, cu echipa spectacolului „Lecţia de violoncel“ – Radu Beligan, Rodica Ionescu, Felix Alexa, Lamia Beligan şi Marius Manole

Veniţi în Piaţa Timpului să-i cântăm „La mulţi ani“ lui Radu Beligan!

Teatrul Metropolis îl va sărbători pe Radu Beligan, pe 14 decembrie, de la ora 12.00, în Piaţa Timpului din Bucureşti, lângă magazinul Cocor, unde îi invită pe spectatori să îi facă o surpriză maestrului şi să-i cânte „La mulţi ani!“.

Aici va fi inaugurat Gongul Thaliei, cel mai mare din Europa, o iniţiativă a lui George Ivaşcu, directorul Teatrului Metropolis. Gongul Thaliei, care va suna pentru prima oară în onoarea lui Radu Beligan, va marca 200 de ani de istorie a teatrului în Bucureşti.

În jurul gongului vor fi dezvelite plăcuţe cu numele unor mari actori, dar şi o plăcuţă pentru slujitorul anonim de teatru. „Mă refer şi la artiştii care n-au fost atât de cunoscuţi de public, dar care şi-au slujit profesia ducând şi o tavă pe scenă, dar şi la tehnicieni“, explică George Ivaşcu.

Citiţi şi: Radu Beligan, aniversat în Piaţa Timpului, de Teatrul Metropolis

Evenimentul are loc cu ocazia Sfântului Filimon, protectorul artiştilor. Vor rula imagini de arhivă cu marile momente artistice ale lui Radu Beligan, iar maestrul va urca pe scenă alături de George Ivaşcu, de Sorin Oprescu, primarul Capitalei şi de echipa care a realizat spectacolul „Lecţia de violoncel“.

Sărbătoarea se va muta apoi la Teatrul Metropolis, unde Radu Beligan va juca, de la ora 19.00, în cel mai nou spectacol al său, „Lecţia de violoncel“, de Mona Radu, în regia lui Felix Alexa, alături de Lamia Beligan, Marius Manole, Rodica Ionescu/Tania Popa. Maestrul a intrat în Cartea Recordurilor, fiind cel mai longeviv actor pe o scenă de teatru.

La Teatrul Metropolis va fi dezvelită şi o placă aniversară, cu următorul text: „Teatrul Tineretului Metropolis, fondat de veşnic tânărul maestru Radu Beligan, către care se îndreaptă la cei 95 de ani ai săi omagiul spectatorilor, al tuturor bucureştenilor şi al întregii ţări. Maestrul Radu Beligan. Dragostea Bucureştiului. 14.12.2013“.

Iată ce urări i-au făcut colegii lui actori:

Mitică Popescu: „În primul rând, îi mulțumesc lui Radu Beligan pentru tot ce a făcut pentru mine. Îl admir foarte mult și îi doresc în continuare ani mulți. Nu pot să spun că îl invidiez, dar îl apreciez pentru vârsta frumoasă la care a ajuns. Îi doresc multă sănătate și îi transmit din toată inima La mulți ani!“.

Monica Davidescu: „Să-l țină Dumnezeu în putere, asta îi urez celui pe care îl consider primul meu tată în Teatrul Național din București, alături de care am jucat timp de 7 ani în piesa «Take Ianke și Cadîr». Sper să ducă și acest nou spectacol, «Lecția de violoncel», tot la fel de mult şi de bine cum a reuşit şi cu «Egoistul» şi cu «Take Ianke şi Cadîr»“.

Tamara Buciuceanu Botez: „Îi doresc mulți ani înainte și-l respect pentru dorința de a munci tot timpul. Oamenii îl iubesc și îl adoră. La mulți ani cu respect și cu multă considerație pentru fostul și actualul om şi actor care este Radu Beligan!“.

Valentin Uritescu: „Ce pot eu să-i urez omului care a fost un exemplu pentru noi toți? În primul rând să aibă sănătate ca să-l mai putem vedea și de acum înainte în spectacole. Spuneam că Beligan este un exemplu pentru noi toți din mai multe puncte de vedere.

Este un profesionist desăvârșit și un om care nu a făcut excese și abuzuri în viață, un om foarte cumpătat, un om care a reușit să se ridice după Revoluție, când a avut o perioadă mai grea și să continue să fie un simbol pentru cultura românească. Să-i dea Dumnezeu sănătate și viață lungă“.

Damian Crâșmaru: „Îi urez să rămână în continuare unic. Atât“.

Coca Bloos: „Ce-i urez eu maestrului Beligan? Maica Domnului și bunul Dumnezeu să-l apere și să-i ocrotească casa, să-i dea multă, multă sănătate și liniște în suflet. La mulți ani!“

Vă invităm să îi faceţi urările dumneavoastră maestrului Beligan, la finalul acestui articol. Îi vom dărui maestrului Beligan o scrisoare care va conţine toate mesajele dumneavoastră! Vă mulţumim!

Foto cu Radu Beligan – Petrică Tănase pentru Ziarul Metropolis

15
/07
/17

O expoziție In Memoriam Augustin Buzura, organizată de Institutul Cultural Român, prin Centrul Național al Cărții, în parteneriat cu Biblioteca Națională a României, va fi deschisă în perioada 14-31 iulie la sediul ICR din Aleea Alexandru, nr. 38.

15
/07
/17

Una dintre cele mai valoroase compoziții jazz imaginate vreodată în umbra Mariei Tănase, un proiect de excelenţă, aplaudat pe scene prestigioase şi inclus pe coloana sonoră a unui film internaţional aspirant la Oscar, „Pân’la rai” va fi prezentat, în ediţie excepţională, la Grădina Green Hours din Bucureşti, marți, 18 iulie, de la ora 19.30.

15
/07
/17

Caravana Filmelor TIFF revine în această vară, pentru a opta ediție, cu un program de filme noi, premiate, proiectate în aer liber pentru publicul din peste 15 orașe. Ecranul uriaș al Caravanei va fi amplasat în parcuri, piețe publice, amfiteatre și grădini de vară, de la mijlocul lunii iulie, până în septembrie.

15
/07
/17

UNTEATRU sărbătorește șapte ani de existență și organizează cu acest prilej zilele UNTEATRU – „un micro-festival de teatru, concerte și prietenie”, care va avea loc între 19-23 iulie.

14
/07
/17

Un documentar regizat de Susan Lacy despre regizorul laureat al premiului Oscar Steven Spielberg va avea premiera la HBO pe 7 octombrie. Documentarul va examina în profunzime filmografia lui Spielberg, relevând modul în care experiențele sale i-au influențat munca și au transformat-o în timp.

13
/07
/17

Taifas nocturn, cu amintiri, tutun, cafea și voie bună, între doi scriitori ce-au nimerit pe același palier, în prima și ultima vacanță, pe care au petrecut-o împreună, la Techirghiol. În 2017 se împlinesc 50 de ani de la moartea lui Tudor Arghezi despre care se spunea că era arțăgos cu prietenii și „spurcat la gură” cu străinii.

13
/07
/17

În perioada 4-18 iulie 2017 se desfășoară cea de-a XXXIV-a ediţie a Festivalului Internațional de Teatru din Almada, cea mai importantă manifestare de acest gen din Portugalia. La eveniment va fi prezentat și spectacolul „Oameni obișnuiți”, de Gianina Cărbunariu, în interpretarea actorilor de la Teatrul Național „Radu Stanca“ Sibiu (TNRS). Spectacolul va avea loc, duminică, 16 iulie, ora 22:00, pe Scena Mare a Școlii D. Antonio da Costa din Almada unde sunt așteptați 600 de spectatori.

13
/07
/17

Pe 22 iulie, de la 08:00 la 20:00, găsești în București un workshop de fotografie și explorare urbană, în care afli poveștile orașului de la scriitorul Andrei Crăciun și înveți să faci fotografii de la un profesionist ca Adi Bulboacă.

13
/07
/17

Se împlinesc 10 ani de când UNDERCLOUD, primul festival de teatru independent din România, se desfăşoară în fiecare vară în Bucureşti. Ediţia aniversară ce va avea loc în perioada 22-31 august 2017, la ARCUB-Gabroveni, va fi marcată de evenimente teatrale unice, de prezenţa unor personalităţi ale teatrului românesc şi străin, de petreceri şi surprize.

12
/07
/17

Blackbird sau...blackbirds? E întrebarea cu care am ieșit de la Unteatru după ce am văzut piesa lui David Harrower, în regia lui Andrei și a Andreei Grosu. Poate e firesc să încep cu notarea acestei prime impresii după duelul verbal dintre Ray (Peter) și Una. Și totuși, o umbră de îndoială se strecoară, brăzdând aerul încins de afară... Să fi fost doar o pasăre?... O pasăre neagră, un gând acuzator sau, poate, „dulcea pasăre a tinereții”? Ezit, știind că lucrurile nu sunt întotdeauna ceea ce par să fie...

12
/07
/17

Buzăul a devenit între 4 și 9 iulie, pe durata Festivalului Internațional de Film Buzz CEE, un spațiu original al filmelor și al cineaștilor. Cum a arătat a doua ediție a festivalului buzoian, aflați din rândurile care urmează.

12
/07
/17

Toate aceste nopți albe / All These Sleepless Nights, documentarul hibrid regizat de polonezul Michal Marczak, intră pe 28 iulie în cinematografele din țară, distribuit de Transilvania Film. Filmul a câștigat premiul pentru regie la competiția World Cinema - film documentar a Festivalului de la Sundance, și premiul publicului în competiția internațională a festivalului T-Mobile New Horizons IFF din Polonia.