Micul infern, coborâre în iadul conjugal
https://www.ziarulmetropolis.ro/micul-infern-coborare-in-iadul-conjugal/

Comedia sentimentală Micul infern, aparţinând dramaturgului Mircea Ştefănescu, a inaugurat sâmbătă seara noua sală a Teatrului Naţional Bucureşti, Sala Pictură.

Un articol de Georgiana Ene|8 octombrie 2013

Comedia sentimentală Micul infern, scrisă de dramaturgul Mircea Ştefănescu şi montată de Mircea Cornişteanu, a inaugurat sâmbătă seara noua sală a Teatrului Național București, Sala Pictura.

Scrisă în 1948, piesa nu a obținut, inițial, aprobarea de a fi montată în București, pentru că nu prezenta realitățile noului regim. Premiera absolută a avut loc în 1948, la Teatrul Mic și presa din acea vreme a împărțit lumea în două tabere: prima favorabilă, cealaltă ostilă. Piesa a avut parte de elogii, dar și de insulte grave şi din anumite considerente nu s-a mai jucat timp de douăzeci de ani. În 1968 a fost redată publicului, datorită eminentului om de teatru Ion Focșa, care se stabilise la Pitești, la Teatrul Al. Davila.

Varianta pe care a văzut-o publicul sâmbătă seara nu face decât să confirme spusele lui Nicolae Carandino: „generații noi sunt chemate (…), să servească textul spumos al lui Mircea Ștefănescu, iar acest text se dovedește (…) de o rezistență clasică“.

Textul ingenios și ofertant scris de Mircea Ștefănescu reușește să creeze o stare de bună dispoziție și de confort timp de trei ore pe scena Naționalului bucureștean. Micul infern este o comedie bulevardieră și este radiografia unei familii burgheze, pe parcursul a 40 de ani, timp în care au avut loc două războaie mondiale și o revoluție.

Scrisă în trei acte, povestea lui Mircea Ștefănescu beneficiază de o viziune regizorală aparte, un decor ingenios și surprinde foarte bine căsnicia familiei burgheze a anilor 1900.

Povestea este clasică, iar realizatorii spectacolului creează ambientul perfect pentru a o descoperi. Decorul se schimbă pe parcursul celor trei acte. Putem vedea automobilul de lux, proiectat în fundalul care se schimbă odată cu trecerea anilor (aceasta semnificând statutul social al vremii respective), mobila de bună calitate, mâncărurile alese, hainele şi muzica.

Suntem invitații familiei Arbore, care este formată din mama soacră – excepțională și distinsă, Ileana Stana Ionescu, soția – superbă și proaspătă, Ilinca Goia, soțul – fabulos Liviu Lucaci, alături de prietenul credincios de-o viață, Marius Rizea și de umilul lor servitor, Mielu – Daniel Badale. Vom descoperi viața lor frumoasă, povestea de iubire care îi ține uniți atâta timp, dar și secretele pe care le ascund.

micul infern

Ilinca Goia şi Liviu Lucaci, într-o scenă din spectacolul Micul infern

Se remarcă tinerii actori Ilinca Goia și Liviu Lucaci, pentru că pe parcursul celor trei acte au trebuit să se transforme: de la tineri adolescenți însurăței, în adulți maturi şi apoi în bătrânei simpatici. Emoțiile actorilor din distribuţie au afectat câteva scene, dar regalul actoricesc oferit de Ileana Stana Ionescu a făcut uitate micile stângăcii.

O apariţie trecătoare, dar explozivă este cea a Fulviei Folosea, într-un rol mic, de secretară, dar jucat excelent, care nu face decât să sublinieze și mai bine obiceiurile lumii burgheze de-atunci, pe care le regăsim cu ușurință și în zilele noastre.

Un amănunt impresionant: în anii 70, Ileana Stana Ionescu juca în acestă piesă rolul soției! Este de-a dreptul emoționant, probabil, pentru un actor, ca de-a lungul carierei sale să joace două roluri diferite, în aceeași piesă.

Dialogurile sunt sclipitoare, comicul de limbaj binedispune încă de la început, iar piesa în sine este o bijuterie a teatrului românesc, după cum spunea şi Sică Alexandrescu.

Cine a fost Mircea Ştefănescu, autorul piesei Micul infern

Mircea Ștefănescu (1898 – 1982) dramaturg român contemporan cunoscut publicului ca autor de piese de teatru: Căruța cu paiațe, Micul infern, Rețeta fericirii, Nepotul domnului prefect, ca traducător al pieselor de teatru scrise de: Noel Coward, Jean Anouilh, Jean Paul Sartre, Shspeare, Moliere, sau Omul cu urechea ruptă de Edmond About și autor al unor scenarii de film: Răsună Valea (1947), Telegrame (după Caragiale) și Bădăranii (după Goldoni).

De-a lungul timpului a publicat cronici dramatice și literare în: Epoca, Îndreptarea, Vremea, Rampa, Gazeta, Bis, Spectacolul, Semnalul, La zid, Ordinea, Curentul.

A fost considerat adevaratul creator al comediei sentimentale (Viața românească nr. 4, 1968), a luptat, împreună cu Tudor Mușatescu, Mihail Sebastian și alți dramaturgi de marcă pentru impunerea dramaturgiei originale, într-o epocă în care publicul era interesat aproape numai de producțiile teatrale străine, preponderent cele franțuzești.

A descoperit și încuarjat tinere talente atât în ceea ce privește dramaturgia, cât și arta teatrală, l-a descoperit pe Ion Caramitru pe băncile facultății și l-a distribuit în rol titular în piesa sa, Eminescu, prilejuindu-i astfel debutul, pe prima scenă a țării, în anul 1964.

INFO

Teatrul Naţional Bucureşti

Micul infern, de Mircea Ştefănescu

Regia: Mircea Cornișteanu
Scenografia: Clara Labancz

Durata spectacolului: 2 ore şi 30 minute
Preţ bilete: 40 lei; 20 lei; 10 lei

Distribuţia:
Soacra: Ileana Stana Ionescu
Rodica Popescu Bitănescu
Soția: Ilinca Goia
Soțul: Liviu Lucaci
Doctorul: Marius Rizea
Curtezanul: Dragoş Stemate
Ordonanța: Daniel Badale
Secretara: Fulvia Folosea

Data reprezentaţiilor:

– 12 octombrie, ora 19:30
– 13 octombrie, ora 19:30
– 18 octombrie, ora 19:30
– 20 octombrie, ora 19:30

Rating: ●●●●○

Foto din spectacolul Micul infern – Teatrul Naţional Bucureşti

06
/02
/17

INIȚIATIVĂ. Teatrul Metropolis, condus de George Ivașcu, propune, la zece ani de la înființare, un spectacol aniversar, în care vor juca zece actori de până în treizeci de ani. Ei au fost selectați de maeștri ai scenei românești de astăzi în cadrul Galei Metropolis 10 ani, eveniment care a avut loc pe 14 decembrie 2016.

06
/02
/17

Cele peste două mii de cărți din casa mea au pornit un miting neautorizat, supărate ca de cinci zile nu am mai citit un rând, lucru care nu s-a mai întâmplat de două ori în ultimii treizeci de ani.

06
/02
/17

Cineastul Damien Chazelle a fost recompensat cu marea distincție acordată la cea de-a 69-a ediție anuală a premiilor Sindicatului Regizorilor Americani - The Directors Guild of America (DGA Awards) pentru comedia muzicală romantică "La La Land". Premiul obținut de regizorul filmului "La La Land" consolidează poziția de favorită la Oscar a peliculei din distribuția căreia fac parte Ryan Gosling și Emma Stone.

06
/02
/17

După o lungă pauză, “Două loturi”, unul din cele mai premiate spectacole ale Teatrului Național din Bucureşti, va putea fi văzut din nou de spectatori, de astă dată pe scena Sălii Pictura, joi 9 și vineri 10 februarie 2017, de la ora 20.00.

06
/02
/17

Într-o zi de 6 februarie se nășteau scriitorul român Geo Bogza, cineaștii François Truffaut și Jim Sheridan și cântăreții Natalie Cole, Bob Marley, Axl Rose și Cătălin Crișan. Tot într-o zi de 6 februarie (1898) avea loc, la Paris, premiera "Poemei romane", compusa de George Enescu, pe atunci în vârstă de 16 ani.

05
/02
/17

În cadrul VAULT Festival 2017, în perioada 8-12 februarie, Atelier Studio Theatre şi Institutul Cultural Român prezintă la Londra premiera britanică a cunoscutei piese a lui Matei Vişniec „Şi cu violoncelul ce facem?”

03
/02
/17

Marele Bal al Operei din Cluj Napoca va avea loc, în acest an, pe 4 martie 2017, la un sfert de secol, de la prima ediţie. Eveniment unic de impact național, amplă manifestare cultural-artistică polivalentă şi gală dedicată valorii, devenit tradiţie la Cluj, Marele Bal al Operei ajunge la cea de-a XXII-a ediţie.

03
/02
/17

Universitatea de Arte din Târgu-Mureș și Teatrul Nottara, în colaborare cu Institutul Italian de Cultură din București, prezintă miercuri, 8 februarie 2017, de la ora 19:30, în sala „George Constantin“ a Teatrului Nottara, spectacolul-lectură Dama de cupă de Gianni Spezzano, piesa câștigătoare a Concursul European de Dramaturgie PopDrama.

03
/02
/17

Teatrul Tineretului are plăcerea de a anunța cea dintâi premieră a anului 2017: Un stejar de Tim Crouch, regia Bobi Pricop. Reprezentațiile vor avea loc cu participarea extraordinară a actorilor Claudiu Bleonț și Ana Ciontea, în zilele de sâmbătă, 4 februarie, și duminică, 5 februarie, de la ora 19.00.

03
/02
/17

Ajuns la a patra ediție, Festivalul Ceau, Cinema! din Timișoara lansează apelul la înscriere în secțiunea competițională internațională, dedicată filmelor de lungmetraj: ficțiune, documentar sau animație. Sunt vizate filme din 2016 sau 2017, din țările cu minorități tradiționale în regiunea Banatului. Selecționerul Competiției este criticul de film Ionuț Mareș.

03
/02
/17

Când pronunți ”Dan Puric”, audiența se grupează rapid în două tabere, sintetizabile cam așa: ”e deștept, le zice bine și e un munte de talent” sau ”lasă-mă, dom’ne, în pace..” (cel puțin). Pe mine, multe dintre spectacolele și vorbele lui m-au bucurat adânc, în același timp unele din (zic eu) marotele sale mi-au provocat un rid în plus. În mod clar, e un ”ne-oarecare”, totodată nescutit de ”cele ale omului”.  Îți place sau nu de el, e un fluviu în felul lui.

03
/02
/17

Concluzie: e unul dintre cele mai frumoase, luminoase, bine jucate, credibile și emoționante spectacole pe care le-am văzut de multă vreme încoace. Simplu. Iar o prietenă actriță îmi șoptește că rar vezi mașiniștii aplaudând o piesă din culise. Înseamnă că chiar „a coborât Îngerul”. Un spectacol frumos te pune pe gânduri (nu negre), îți dă bucurie (nu -doar- hlizeală goală) și îți dă un ”ceva” pe care îl porți, apoi, cu tine ca pe o bijuterie pe dinăuntru, mult timp.

02
/02
/17

„Belgica”, filmul care are toate șansele să te teleporteze din sala de cinema direct în club pe ritmuri originale de Soulwax, va intra pe marile ecrane din România pe 17 februarie, distribuit de Transilvania Film.

02
/02
/17

Ștefan Bănică dă viață unui nou personaj fascinant din galeria dramaturgului Neil Simon, Jake, singurul rol masculin din piesa “Jake și femeile lui”. Piesa este regizată de Claudiu Goga, iar din distribuție fac parte: Carmen Tănase, Anca Dumitra, Andreea Vasile, Luminița Erga, Ada Galeș, Diana Roman, Nadiana Sălăgean, Roberta Mitache – femeile care populează lumea reală și imaginară a lui Jake, interpretat de Ștefan Bănică.