Oscar Weekend. Filmele nominalizate la Oscar, proiectate la București
https://www.ziarulmetropolis.ro/oscar-weekend-filmele-nominalizate-la-oscar-proiectate-la-bucuresti/

Filme propuse la premiul Oscar la categoria „cel mai bun film într-o limbă străină” vor fi proiectate, de vineri până duminică, la Cinema „Elvira Popescu”. Evenimentul, numit „Oscar Weekend”, are loc la o săptămână de la deschiderea primei sesiuni de votare la premiile Oscar.

Un articol de Petre Ivan|9 ianuarie 2017

În 24 ianuarie se vor anunța nominalizările iar în 26 februarie va avea loc ceremonia de decernare a premiilor. Ca în fiecare din ultimii trei ani, „Oscar Weekend” invită publicul să urmărească o parte din filmele străine care și-au reprezentat țările în competiție.

Programul include „Paradise (Ray)” de Andrei Koncealovski, premiat cu Leul de Argint pentru cea mai bună regie la Festivalul de la Veneția de anul trecut, propunerea Rusiei la această categorie, canadianul „Juste la fin du monde” în regia lui Xavier Dolan, recompensat cu Marele Premiu la Cannes (2016) și „The Salesman (Forushande)” în regia lui Asghar Farhadi (Iran) câștigător al premiilor pentru cel mai bun actor și cel mai bun scenariu la Cannes 2016.

Tot în cadrul festivalului vor putea fi văzute și propunerile Australiei, Germaniei, Danemarcei sau Elveției. „Tanna” (Australia) este o poveste de dragoste filmată în Vanuatu, în insula Tanna din Pacificul de Sud, și recompensată la Veneția cu premiul publicului și premiul pentru cea mai bună imagine, în cadrul secțiunii Settimana Internazionale della Critica.

Comedia „Toni Erdmann” regizată de Maren Aden, reprezintă Germania în cursa pentru Oscar. Filmat aproape integral în România, „Toni Erdmann” a fost desemnat „cel mai bun film al anului” de către Federația Internațională a Criticilor de Film (FIPRESCI) și „cel mai bun film european” de către Academia Europeană de Film (EFA).

Danemarca propune „Land of Mine (Under Sundet)” în regia lui Martin Zandvliet, câștigătorul premiului publicului de la Rotterdam iar filmul elvețian de animație „Ma vie de courgette” („Viața mea de dovlecel)”, de Claude Barras, se află pe lista celor nouă titluri cu șanse la Oscar.

Propunerea României, „Sieranevada„, în regia lui Cristi Puiu, va deschide „Oscar Weekend”, vineri, iar Franța, Italia și Finlanda completează programul festivalului cu proiecțiile filmelor „Elle„, de Paul Verhoeven, „Fire at Sea (Fuocoammare)” în regia lui Gianfranco Rosi, documentar premiat cu Ursul de Aur la Berlin și „The Happiest Day in the Life of Olli Maki” al regizorului finlandez Juho Kuosmanen, marele câștigător al secțiunii Un Certain Regard la Cannes.

Foto: Oscar Weekend – facebook

31
/01
/24

În februarie, pe HBO Max ai conținut nou de urmărit în fiecare zi a lunii! Cu 29 de titluri noi, este la alegerea ta dacă vrei să urmărești cele mai noi filme, seriale, documentare, animații de pe HBO Max sau, de ce nu, să te pui la curent cu altele dintre sutele de titluri care sunt deja pe platformă.

30
/01
/24

În luna februarie, „Noaptea Albă a Filmului Românesc” este dedicată unui apreciat cineast, reprezentant al Noului Val în cinematografie: Cătălin Mitulescu regizor, scenarist şi producător. TVR Cultural, TVR Internațional și TVR Moldova invită telespectatorii în noaptea de sâmbătă, 3 spre 4 februarie, la un maraton cinematografic alături cele mai reprezentative şi premiate creaţii semnate de Cătălin Mitulescu.

29
/01
/24

Vika este un DJ carismatic în vârstă de 84 de ani și o adevărată vedetă a a scenei clubbingului din Varșovia. Confruntându-se cu trecerea timpului, Vika este de părere că vârsta este doar un număr și îi inspiră pe cei din jurul ei să își trăiască viața la maxim. Documentarul „Vika!” Este disponibil pe HBO Max.

29
/01
/24

Într-o lume și o industrie care se schimbă extrem de rapid, un renumit cineast italian, autor de modă veche, caută sens în filmele pe care le face, în dragoste, precum și în politică. Din 2 februarie, Un viitor luminos/ Il sol dell’avvenire, noul film al lui Nanni Moretti, o comedie care critică modul de a face filme al platformelor de streaming și apără viitorul cinematografului, are premiera în cinema, distribuit de Independența Film.

26
/01
/24

Survolând șansa și neșansa unei relații nemenite, de la aceeași distanță calculată care marchează și ruptura finală dintre cei doi protagoniști, debutul în lungmetraj a lui Celine Song, „Past Lives” dezbate în compoziții corecte, dar niciodată riscante, un „ce-ar fi fost dacă?” venit la 24 de ani de la ultima întâlnire.

25
/01
/24

Sfârșitul sec.XIX, un sat dezbinat de bârfe, certuri și lupta pentru pământ. Frumoasa Jagna, o tânără de 19 ani, un spirit liber ce iese din tiparele comunității, devine centrul atenției în momentul în care familia o obligă să se căsătorească cu Boryna, un moșier văduv, influent și bogat.

24
/01
/24

Despre “Klaus & Barroso” – ce a fost asta, frate Bogdan Theodor Olteanu? Acum, pe bune? Ce a fost asta? M-ai pus într-o situație tare complicată. Dar, vorba cântecului: “Frate, frate, la bine și la greu”, scrie Vasile Ernu, despre cel mai discutat film românesc din această lună.

23
/01
/24

CRONICĂ DE FILM În noul său lungmetraj, “Familiar” (2023), Călin Peter Netzer pare că încearcă să reia formula de succes din “Poziţia copilului” (2013), filmul cu care a câştigat Ursul de Aur la Berlinale.

19
/01
/24

Warner TV dedică duminicile lunii februarie filmelor de basm, povești fantastice live action și animate, ecranizări și narațiuni originale lansate pe parcursul ultimelor nouă decenii.

19
/01
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.