„Planșa” – debutul regizorului Andrei Gheorghe
https://www.ziarulmetropolis.ro/plansa-debutul-regizorului-andrei-gheorghe/

Planşa, lungmetrajul de debut al regizorului Andrei Gheorghe va avea premiera vineri, 26 septembrie, la Cinema Studio. Din 15 noiembrie, Planşa va fi lansat în cinematografele din toată ţara.

Un articol de Liliana Matei|16 august 2014

Planșa îi aduce în atenția publicului pe Anda (Olimpia Melinte), Alex (Silvian Vâlcu) și Mircea (Marian Adochiței). Alex, fost campion la scrimă își reia activitatea în calitate de antrenor al Andei, nou venită la Clubul de Scrimă din Constanța. Prin prisma pasiunii comune pentru sport, cei doi dezvoltă o relație care trece dincolo de barierele profesionale, fapt ce generează tensiuni în relația dintre Anda și Mircea, iubitul și colegul de club al acesteia.
Odată cu apropierea campionatului naţional de scrimă, tânăra este pusă în situația de a alege: fie continuă relaţia cu Mircea, care nu are încredere în vocaţia ei de sportivă, fie îşi urmează visul şi acordă o șansă unei relaţii cu Alex.

Motivația regizorală

,,Filmul caută esența unei povești de dragoste. Pentru a mă apropia cât mai mult de un sentiment atât de generalist și atât de cunoscut, am considerat că este necesară o abordare de la distanță a conflictului. Am încercat să elimin conflictul, dar să păstrez starea. Personajele țin frustrările în interiorul lor până în ultimul moment”, povestește regizorul Andrei Gheorghe.

Totodată, elementele de decor ce îi pot induce spectatorului o stare sau un conflict sunt eliminate. Numărul personajelor și al figurației este redus la minimum. Sunt păstrate doar câteva detalii cheie care să ajute povestea să înainteze. Spațiul este tratat în același fel. Acțiunea se desfășoară într-un spațiu pustiu, dar nemărginit. Toate personajele practică un sport individual. Starea vine din alăturarea acestor elemente de spațiu nemărginit și personaje introvertite. Personajul principal locuiește pe o barcă, dar nu poate naviga cu ea. Este antrenor, dar nu poate practica.

Muzica, realizată de Paul Ilea (Kult Studio), susține toată această căutare prin note lungi, care nu definesc un moment și nu amplifică un conflict, ci netezesc drumul spectatorului spre sufletul personajelor. Este o coloană sonoră care se potrivește întru totul demersului artistic.

Planșa este o producție realizată de DaKINO Production și DIUD Film, cu finanțare exclusiv independentă.

24
/07
/17

În perioada 25 iulie - 3 august, Radio România Muzical transmite în direct șapte spectacole din cadrul Festivalului “Richard Wagner” de la Bayreuth, unul dintre cele mai importante festivaluri de operă din lume şi un punct de referinţă pentru toţi iubitorii muzicii lui Wagner. Transmisiunile directe pot fi ascultate și la Radio România Cultural.

24
/07
/17

În această seară (24 iulie), de la ora 21.10, iubitorii teatrului pot vedea ”Năpasta” de I.L. Caragiale, în regia lui Miron Niculescu. Spectacolul a fost difuzat In Memoriam Emil Bota (15 septembrie 1911 - 24 iulie 1977), în anul 1970, chiar în ziua în care, acum 40 de ani, poetul, prozatorul și îndrăgitul actor - aici în rolul „Ion” – se stingea din viață.

23
/07
/17

Cine nu s-a bucurat în copilărie de minunata „Lorelei” sau de extraordinarele povești din „La Medeleni”? Lumile lui Ionel Teodoreanu, un scriitor de o sensibilitate aparte, care ne-a fermecat pe toți cu „Ulița copilăriei” și care s-a stins brusc, la vârsta de 58 de ani…

22
/07
/17

„Toate aceste nopți albe / All These Sleepless Nights”, „filmul documentar deghizat în ficțiune, teribil de sexy și năucitor în aparenta lui frivolitate”, după cum îl descrie Mihai Chirilov, directorul artistic al Festivalului Internațional de Film Transilvania, va intra în cinematografe vineri, 28 iulie.

22
/07
/17

Într-un spațiu cu o istorie tulbure precum cea a Balcanilor, unde în loc de „casă, dulce casă” zici „butoi cu pulbere”, totul se schimbă, chiar și iubirea. De care te bucuri unde, când și cum poți, chiar și pe drum. Pătimașe și variate, poveștile de amor balcanic au prins viață în filme care te însoțesc asemeni celor mai dulci amintiri ale iubirilor de-o vară.

21
/07
/17

Bogdan-Alexandru Stănescu (BAS) coordonează colecția „Biblioteca Polirom”. BAS (39 de ani) este poet și, din acest an, romancier. Cartea sa „Copilăria lui Kaspar Hauser” a fost primită cu entuziasm, primind elogii peste elogii. Ne-am întâlnit să stăm un pic de vorbă despre cărți, nu neapărat ale noastre. A reieșit că situația nu e deloc roz. Iată.

21
/07
/17

Toys este o experienţă teatrală radicală, venită din Los Angeles, unde piesa autoarei Saviana Stănescu a fost pusă în scenă cu două stagiuni în urmă de Gábor Tompa. Acesta a încadrat textul într-o oră, cu o mare economie de cuvinte, un text plin de elipse şi întreruperi. Ca urmare, această sumbră poveste cu zâne nu se pierde în psihologizarea interminabilă a personajelor, cu atât mai puţin în amânarea narcotică a unui final. O concizie rar întâlnită în ziua de azi.

21
/07
/17

Chester Bennington, solistul celebrei trupe americane Linkin Park, s-a sinucis. Cântărețul, în vârstă de 41 de ani, s-a spânzurat în ziua în care prietenul lui, Chris Cornell, de la Soundgarden - care s-a sinucis la rândul lui în luna mai - ar fi împlinit 53 de ani. Solistul trupei Linkin Park i-a scris atunci lui Cornell o scrisoare prin care rememorează ce a însemnat prietenia lor.