Premierele celor mai importanţi regizori de teatru, în cadrul Întâlnirilor Internaţionale de la Cluj
https://www.ziarulmetropolis.ro/premierele-celor-mai-importanti-regizori-de-teatru-in-cadrul-intalnirilor-internationale-de-la-cluj/

Aseară s-a încheiat cea de-a treia ediţie a Întâlnirilor Internaţionale de la Cluj, dedicate anul acesta reputatului teatrolog George Banu. Organizat de Teatrul Naţional Cluj-Napoca şi de Ministerul Culturii, evenimentul a cuprins spectacole de teatru semnate de Silviu Purcărete, Mihai Măniuţiu, Alexandru Dabija, Gábor Tompa, proiecţii de filme, expoziţii şi dezbateri.

Un articol de Adina Scorţescu|7 octombrie 2013

Aseară s-a încheiat cea de-a treia ediție a Întâlnirilor Internaționale de la Cluj, dedicate anul acesta reputatului teatrolog George Banu. Organizat de Teatrul Național Cluj-Napoca și de Ministerul Culturii, evenimentul a cuprins spectacole de teatru semnate de Silviu Purcărete, Mihai Măniuțiu, Alexandru Dabija, Gábor Tompa, proiecții de filme, expoziții și dezbateri.

Deschiderea oficială s-a făcut cu premiera spectacolului „Ce nemaipomenită aiureală!”, de Eugen Ionescu, în regia lui Siviu Purcărete. O poveste despre singurătate, în care personajul principal (jucat de Cornel Răileanu), care se numește „Personajul”, se confruntă cu aparițiile unor oameni cu identitate incertă. Muzica e semnată de Vasile Şirli, iar scenografia de Dragoș Buhagiar.

Scenă din spectacolul Ce nemaipomenită aiureală! de Silviu Purcărete

Scenă din spectacolul Ce nemaipomenită aiureală! de Silviu Purcărete

Vineri seară, la Teatrul Maghiar de Stat, a avut loc premiera spectacolului „Plugarul și moartea” de Johannes von Tepl, în regia lui Mihai Măniuțiu. Iar sâmbătă, Teatrul Național Cluj a prezentat „Trilogia Aureliu Manea” (Penelopa rămâne îngândurată, Repetiția de teatru, Zâna de la răsărit), în regia lui Gábor Tompa. Aureliu Manea (născut în 1945) este considerat unul dintre cei mai talentați regizori ai generației sale. Din motive de sănătate, s-a retras din activitate la începutul anilor ’90.

„Scrieri fără vârstă, care vin de undeva de departe, din atemporal. Și totuși ne impresionează nu prin neobișnuitul lor, ci prin directețea lor zguduitoare”, spune András Visky, dramaturgul spectacolului, despre textele lui Manea.

Întâlnirile Internaționale de la Cluj s-au încheiat cu premiera spectacolului „Sânziana și Pepelea” de Vasile Alecsandri, în regia lui Alexandru Dabija.

Scenă din spectacolul Sânziana și Pepelea, regia Alexandru Dabija

Scenă din spectacolul Sânziana și Pepelea, regia Alexandru Dabija

Textul declamat (pe moldovenește) și cântat (pe muzică de Ada Milea) este o explozie de bucurie și o dovadă a energiei și talentului trupei de actori tineri ai Naționalului clujean. Un spectacol cu zâne și babe, zmei și împărați, la care s-a venit cu copiii și s-a râs cu poftă.

Concluzia? La Cluj se face teatru bun. Iar, de câțiva ani buni, „drumurile nu se mai măsoară de la București la Cluj”, după cum spunea acum câteva zile Mihai Măniuțiu, managerul Teatrului Național Cluj.

Foto: Nicu Cherciu



16
/01
/17

Cartea „Zgomotul timpului” a fost publicată anul trecut în colecția Babel de la Editura Nemira (ediția a II-a, traducere de Virgil Stanciu).

16
/01
/17

Spectacolul No Man`s Land, jucat la Teatrul Naţional din București, este o adaptare scenică după filmul cu acelaşi nume de DanisTanović (câștigător al premiului Oscar pentru cel mai bun film străin în 2001), în regia bulgarului Alexander Morfov.

16
/01
/17

Un film pentru televiziune despre viaţa şi cariera cântăreţului Michael Jackson va fi produs la Hollywood in februarie si se va intitula ”Michael Jackson: Searching for Neverland”. Rolul principal va fi interpretat de Navi, unul dintre cei mai cunoscuți imitatori ai cântăreţului.

16
/01
/17

În urma succesului înregistrat după lansarea, în octombrie, a primelor 5 Atelierele „Micul Artist”, Opera Comică pentru Copii oferă, începând din luna februarie, un nou curs pentru cei mici: Atelierul de Flamenco, susținut de dansatorul argentinian Lucas Molina.

16
/01
/17

Poetul, prozatorul, criticul literar și publicistul Mircea Cărtărescu a fost desemnat, duminică seară, câștigător al celei de-a XXVI-a ediții a Premiului Național de Poezie Mihai Eminescu pentru Opera Omnia, care se acordă, în fiecare an, pe 15 ianuarie, la Botoșani.

14
/01
/17

CRONICĂ DE FILM „Jackie”, lungmetrajul cu care chilianul Pablo Larrain s-a aflat în 2016 în Competiţia Festivalului de la Veneţia, se situează la intersecţia dintre un film biografic mainstream, cu superstaruri, şi un film de autor care încearcă să împrospăteze convenţiile genului. De aici şi frumuseţea sa.

13
/01
/17

Apărut în 2007 şi relansat acum la liber pe platforma Cinepub, "Război pe calea undelor", de Alexandru Solomon, se înscrie în demersul regizorilor Noului Cinema Românesc, fie ei autori de filme de ficţiune sau de documentare, de a chestiona prezentul prin analiza trecutului, în special a comunismului, şi de a înţelege trecutul pentru o mai bună situare în prezent.

13
/01
/17

Începând din acest weekend, Nino, personajul îndrăgit din seria de concerte-lecție ale Operei Comice pentru Copii "Cu Nino în jurul Lumii", îi așteaptă pe cei mici pe Patinoarul Copiilor, deschis în curtea instituției din Calea Giulești nr. 16.

13
/01
/17

Căciuleanu pune o oglindă în faţa unor tineri şi ne arată cum vorbesc: un limbaj codificat, cu multe prescurtări, deopotrivă amuzant şi ciudat, susţinut de un acompaniament coregrafic dinamic, pe măsură.

13
/01
/17

Duminică, 15 ianuarie 2017, spectacolul” Natură moartă cu nepot obez” de la Teatrul Odeon aniversează 101 reprezentații. În cei aproape 5 ani de la premieră, piesa scrisă de Ion Sapdaru, regizată de Eugen Făt, în scenografia lui Constantin Ciubotariu, a fost prezentată în 17 turnee și festivaluri.