Premiul I la grafică satirică la Festivalul de caricatură din Gura Humorului, câştigat de un belgian
https://www.ziarulmetropolis.ro/premiul-i-la-grafica-satirica-la-festivalul-de-caricatura-din-gura-humorului-castigat-de-un-belgian/

Belgianul Luc Descheemarker a obţinut premiul întâi la secţiunea grafică satirică la Festivalul Internaţional de Grafică Satirică şi Literatură Umoristică de la Gura Humorului.

Un articol de Andrada Văsii|8 iulie 2013

Belgianul Luc Descheemarker a obţinut premiul întâi la secţiunea grafică satirică, iar Nicolae Stancu şi Vasile Vajoga din Iaşi au câştigat premiul întâi la epigramă şi poezie umoristică la Festivalul Internaţional de Grafică Satirică şi Literatură Umoristică de la Gura Humorului.

Cea de a 23-a ediţie a Festivalului Internaţional de Grafică Satirică şi Literatură Umoristică de la Gura Humorului „Umor la Gura Humorului” a început joi şi s-a încheiat duminică, iar tema pentru secţiunea de grafică satirică a festivalului a fost 1+1=?, în timp ce la secţiunea epigramă şi poezie umoristică tema a fost „schengen”.

173 de concurenţi din 40 de ţări

Directorul Festivalului Internaţional de Grafică Satirică şi Literatură Umoristică, Vera Romaniuc, a declarat corespondentului Mediafax că la secţiunea grafică satirică s-au înscris la ediţia din acest an 173 de concurenţi din 40 de ţări. Printre participanţi s-au numărat 15 femei, dar şi 34 de copii cu vârste cuprinse între 5 şi 14 ani. La secţiunea literatură umoristică au participat 46 de concurenţi din România.

Pentru prima dată jurizarea lucrărilor de grafică satirică s-a realizat on-line întrucât o parte din membrii juriului acestei secţiuni sunt din Italia, Serbia, Germania şi Franţa, iar preşedintele juriului secţiunii a fost Sandro Poggiali din Italia.

Belgia, Rusia, Iran

Premiul întâi, în valoare de 500 de euro, i-a fost acordat lui Luc Descheemarker, din Belgia, premiul al doilea, în valoare de 300 de euro, a fost obţinut de Mikhail Zlatkovsky, din Rusia, premiul al treilea, în valoare de 200 euro, a fost câştigat de Constantin Pavel, în timp ce premiul „George GavrileanI i-a fost acordat lui Masoud Ziaei Zardkhashoei din Iran.

La secţiunea epigramă, premiul întâi a fost câştigat de ieşeanul Nicolae Stancu, premiul al doilea de bucureşteanul Pavel Lică, iar premiul trei a fost obţinut de Ion Moraru din judeţul Galaţi.

Premiul întâi la poezie umoristică a fost obţinut de ieşeanul Vasile Vajoga, premiul al doilea de Lucian Liviu Perţa din Vişeul de Sus, iar premiul al treilea de clujeanul Petra Ioan Gârda.

La Gura Humorului începând de joi s-au desfăşurat zilele oraşului, având loc concerte şi concursuri.

Foto credit: Institutul Cultural Roman (Facebook)

17
/06
/22

VIAȚA SECRETĂ A TABLOURILOR Ziarul Metropolis vă invită la mici incursiuni în existenţa nevăzută, uitată sau ignorată a imaginilor care ne fascinează. Unele au schimbat istoria artei, altele au rămas ascunse printre poveşti.

14
/06
/22

Începând cu acest an, MiniCloud, ediția pentru copii și adolescenți a Festivalului de Teatru Independent UNDERCLOUD, aflat la cea de a XV a ediție, capătă amploare și își deschide porțile zilnic pentru zeci de copii, în perioada 13 – 19 iunie 2022, în București, pe Calea Griviței.

09
/06
/22

Muzeul Abandonului a pornit în toamna anului trecut un amplu proiect de reunire, într-o arhivă digitală, a unor arhive personale și instituționale, deocamdată disparate, toate legate de instituționalizarea și dezinstituționalizarea copiilor din România comunistă și post-comunistă.

09
/06
/22

Artistele Andreea Novac, Irina Marinescu și Alina Ușurelu, împreună cu psiholoaga Mihaela Vechiu, socioloaga Fidelie Kalambayi și medicul Roxana Negureanu prezintă (burn)OUT - Prelegeri și incursiuni performative, la AREAL spațiu pentru dezvoltare coregrafică.

08
/06
/22

În mai puțin de o săptămână începe cea de-a 15-a ediție a Festivalului de Teatru Independent UNDERCLOUD, acolo unde teatrul, dansul și efervescența evenimentelor conexe își dau întâlnire cu spectactorii dornici să se bucure de o nouă atmosferă și un nou concept „sub nori”.

31
/05
/22

Inițiat în 2012, de către Fundația M&V Schmidt și Fundația Tabaluga/ Peter Maffay Stiftung, festivalul Săptămâna Haferland are misiunea de a promova cultura și tradițiile sașilor din Transilvania și de a dezvolta sectorul turistic din zona respectivă. Regiunea săsească din Transilvania, cuprinsă între Brașov și Sighișoara, a fost denumită Țara Ovăzului sau Haferland cu sute de ani în urmă, datorită localnicilor care obișnuiau să cultive cu precădere ovăzul, din cauza climatului mai aspru.

30
/05
/22

Să presupunem că o sticlă de plastic, un pet, și-ar dori să plece dintr-un sat din Transilvania și ar vrea călătorească până la Marea Neagră, ori poate și mai departe. Credeţi că ar putea? La această întrebare și-au dorit să găsească răspunsul un grup de voluntari din România. Realizată într-un proiect inedit tip experiment, "Călătoria mea spre mare" este de fapt o poveste despre oameni, mentalităţi și educaţie.