Proiectul 9G la TNB se deschide cu un remix după Shakespeare
https://www.ziarulmetropolis.ro/proiectul-9g-la-tnb-se-deschide-cu-un-remix-dupa-shakespeare/

Într-o după-amiază de iunie am participat la repetiţiile spectacolului „Distopie. Shakespeare. Remix“, care deschide proiectul numit Noua Generaţie de creatori – 9G, care se va desfăşura la Sala Mică a Teatrului Naţional Bucureşti, în datele de 20, 21 şi 22 iunie, la ora 20.00.

Un articol de Judy Florescu|18 iunie 2014

Eram pe deplin convinsă că tinerii artiști sunt privați de visurile lor și de orice speranță de a-și găsi locul într-un teatru încă de pe băncile facultății și de aici reiese dorința fiecăruia de a nu face proiecte în domeniul cultural.

Participarea la pregătirea unui spectacol studențesc mi-a infirmat această părere prin forțele dezlănțuite pe care le-am văzut zile în șir în sala de repetiții a TNB. Am intrat acolo și toată lumea avea treabă, fiecare pe sectorul său – se făcea machiaj și coafat profesional, se probau costume, se lucra la recuzită, se repeta text, se reglau camere video-foto, lumini, se cărau fotolii, scaune.

Întreaga echipă era alcătuită din oameni tineri, entuziaști, care, după ce erau în rol de recuziteri, mașiniști, luminiști și sunetiști, aveau suficientă energie să-și facă și meseria lor reală – cea de actori și de regizor. Căpătau, brusc, o nouă înfățișare.

distopie

Premiera se apropie și contactul cu publicul în Sala Mică de la TNB este edificator pentru obținerea unui spațiu în repertoriul teatrului. Aceasta este miza tuturor celor şapte spectacole ce fac parte din proiectul 9G-Noua generație de creatori: să obțină un loc în programul TNB cu accesul pe bază de bilete.

Momentan, tinerii actori și regizori muncesc de zor pentru pregătirea spectacolelor cu acces gratuit pe bază de rezervare prin email la [email protected].

Spectacolul, care deschide proiectul 9G – Noua generație de creatori, ales în funcție de avansarea repetițiilor, se numește Distopie. Shakespeare. Remix, în regia proaspetei absolvente de UNATC, Catinca Drăgănescu.

INFO

Distopie. Shakespeare Remix

Regia și scenariul: Catinca Drăgănescu

Cu: Cristina Drăghici, Oana Popescu, Simona Cuciurianu, Vlad Udrescu, Vladimir Purdel, Crina Ene, George Albert Costea (voce)

Media: Darie Budeanu

Decor: Ioana Drăgănescu

Costume și machiaj: Sorana Țopa

24
/07
/17

În această seară (24 iulie), de la ora 21.10, iubitorii teatrului pot vedea ”Năpasta” de I.L. Caragiale, în regia lui Miron Niculescu. Spectacolul a fost difuzat In Memoriam Emil Bota (15 septembrie 1911 - 24 iulie 1977), în anul 1970, chiar în ziua în care, acum 40 de ani, poetul, prozatorul și îndrăgitul actor - aici în rolul „Ion” – se stingea din viață.

23
/07
/17

Cine nu s-a bucurat în copilărie de minunata „Lorelei” sau de extraordinarele povești din „La Medeleni”? Lumile lui Ionel Teodoreanu, un scriitor de o sensibilitate aparte, care ne-a fermecat pe toți cu „Ulița copilăriei” și care s-a stins brusc, la vârsta de 58 de ani…

22
/07
/17

„Toate aceste nopți albe / All These Sleepless Nights”, „filmul documentar deghizat în ficțiune, teribil de sexy și năucitor în aparenta lui frivolitate”, după cum îl descrie Mihai Chirilov, directorul artistic al Festivalului Internațional de Film Transilvania, va intra în cinematografe vineri, 28 iulie.

22
/07
/17

Într-un spațiu cu o istorie tulbure precum cea a Balcanilor, unde în loc de „casă, dulce casă” zici „butoi cu pulbere”, totul se schimbă, chiar și iubirea. De care te bucuri unde, când și cum poți, chiar și pe drum. Pătimașe și variate, poveștile de amor balcanic au prins viață în filme care te însoțesc asemeni celor mai dulci amintiri ale iubirilor de-o vară.

21
/07
/17

Bogdan-Alexandru Stănescu (BAS) coordonează colecția „Biblioteca Polirom”. BAS (39 de ani) este poet și, din acest an, romancier. Cartea sa „Copilăria lui Kaspar Hauser” a fost primită cu entuziasm, primind elogii peste elogii. Ne-am întâlnit să stăm un pic de vorbă despre cărți, nu neapărat ale noastre. A reieșit că situația nu e deloc roz. Iată.

21
/07
/17

Toys este o experienţă teatrală radicală, venită din Los Angeles, unde piesa autoarei Saviana Stănescu a fost pusă în scenă cu două stagiuni în urmă de Gábor Tompa. Acesta a încadrat textul într-o oră, cu o mare economie de cuvinte, un text plin de elipse şi întreruperi. Ca urmare, această sumbră poveste cu zâne nu se pierde în psihologizarea interminabilă a personajelor, cu atât mai puţin în amânarea narcotică a unui final. O concizie rar întâlnită în ziua de azi.

21
/07
/17

Chester Bennington, solistul celebrei trupe americane Linkin Park, s-a sinucis. Cântărețul, în vârstă de 41 de ani, s-a spânzurat în ziua în care prietenul lui, Chris Cornell, de la Soundgarden - care s-a sinucis la rândul lui în luna mai - ar fi împlinit 53 de ani. Solistul trupei Linkin Park i-a scris atunci lui Cornell o scrisoare prin care rememorează ce a însemnat prietenia lor.

20
/07
/17

Astăzi, 20 iulie, de la ora 18.30, în Grădina Cărturești Verona din București (Str. Pictor Arthur Verona 13-15), Veronica D. Niculescu va citi fragmente din primul său roman pentru copii, O vară cu Isidor, apărut de curînd în colecția „Junior” a Editurii Polirom, ediţie ilustrată, disponibilă și în format digital.

19
/07
/17

Romanul „Fiica Estului” (traducere din limba spaniolă de Mariana Sipoș) a fost publicat la Editura Polirom în anul 2017.