Regina Ana a României la 90 de ani, într-o ediţie Ora Regelui
https://www.ziarulmetropolis.ro/regina-ana-a-romaniei-la-90-de-ani-intr-o-editie-ora-regelui/

Regina Ana va reprezenta tema centrală a emisiunii Ora Regelui.

Un articol de Andrada Văsii|17 septembrie 2013

Regina Ana va reprezenta tema centrală a emisiunii Ora Regelui.

Miercuri seară, de la ora 21.55, TVR 1 difuzează o ediție specială Ora Regelui, în cadrul căreia telespectatorii pot urmări documentarul Ana a Romaniei. Portretul Reginei la 90 de ani, realizat de Marilena Rotaru. Emisiunea poate fi văzută şi online, pe www.tvrplus.ro.

La 18 septembrie 1923, în al XVI-lea arondisment al Parisului, s-a născut prințesa Anne de Bourbon-Parma, devenită, prin căsătoria în exil cu Regele Mihai, la 10 iunie 1948, a României. A copilărit în Franţa, dar, după izbucnirea războiului, în 1939, la 16 ani, a plecat împreună cu familia în Spania şi în Statele Unite ale Americii, viaţa ei fiind una atipică pentru o prinţesă.

Regina Ana – o viaţă tumultoasă

La New York a studiat pictura şi, pentru a-şi câştiga existenţa, a lucrat ca vânzătoare într-un magazin. La nouăsprezece ani s-a înrolat voluntar în armata franceză.

A fost împreună cu regimentul ei în Algeria, Maroc, Italia, Luxemburg şi Germania, până la sfârşitul războiului, fiind decorată cu medalia Crucea de război a Franţei.

Regina Ana

Miercuri seară, de la ora 21.55, TVR 1 difuzează o ediție specială Ora Regelui, în cadrul căreia telespectatorii pot urmări documentarul Ana a Romaniei.

 

Alături de Regele Mihai, Regina Ana a trăit şi cei 50 de ani de exil, timp în care nu a renunţat să clădească Familia Regală a României şi, aşa cum ea însăşi mărturiseşte, „să se identifice cu sufletul țării”.

Regina Ana împlineşte astăzi 90 de ani. Nici o soţie de rege, de domnitor sau de împărat nu a mai atins o asemenea longevitate. Frumuseţea  este atât a numărului, cât şi a faptului că Regina Ana nu a adăugat ani vieţii, ci a dat viaţă anilor. Alături de Regele Mihai, Regina Ana este purtătoarea Coroanei Române, care a dat identitatea şi prosperitatea Regatului Român”, declară realizatoarea Marilena Rotaru, cea care şi-a dedicat cea mai mare parte a carierei sale reflectării vieţii şi activităţii Familiei Regale a României.

Foto credit: TVR

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.