Rob de Graaf, autorul piesei „Sex“, vine la Teatrul Metropolis
https://www.ziarulmetropolis.ro/rob-de-graaf-autorul-piesei-sex-vine-la-teatrul-metropolis/

Rob de Graaf vine pentru prima dată în capitală, la Teatrul Metropolis, pentru un spectacol ce aparţine dramaturgiei contemporane olandeze.

Un articol de Andrada Văsii|20 septembrie 2013

Rob de Graaf vine pentru prima dată în capitală, la Teatrul Metropolis, pentru un spectacol ce aparţine dramaturgiei contemporane olandeze. 

Rob de Graaf, unul dintre cei mai importanţi dramaturgi contemporani din Olanda va fi prezent la Teatrul Metropolis, sâmbătă 21 septembrie, la spectacolul cu piesa SEX, scrisă în anul 2004.

Este o premieră pentru lumea teatrală bucureşteană, care are acum ocazia de a vedea un spectacol sensibil, cu problematica contemporană olandeză, ce înfăţisează infinitezimal reacţiile şi evoluţia a patru personaje – două cupluri care ajung să interfereze, sperând să regăsească cândva armonia pierdută şi simţirea ca trăire firească.

Robert de Graaf

Rob de Graaf va fi prezent la Teatrul Metropolis, sâmbătă 21 septembrie, la spectacolul cu piesa SEX.

Acesta este primul spectacol la  care va fi prezent însuşi autorul.

Rob de Graaf – prezent la sesiunea de întrebări

Emilia Popescu, Mircea Rusu, Gelu Nitu si Mihai Calota vă vor răspunde la întrebările despre meandrele iubirii în spectacolul cu piesa SEX, de Rob de Graaf, în regia lui Claudiu Goga, care se va juca sâmbătă 21 septembrie, la ora 19.00, la Teatrul Metropolis, în prezenţa autorului.

Citiţi şi: INTERVIU Emilia Popescu: „Generalizarea în artă înseamnă moarte“

După ce s-a specializat în biblioteconomie şi documentare, apoi în jurnalism, Rob de Graaf (1952) a început să scrie teatru mai întâi pentru trupa de pantomima Nieuw West, pe care a fondat-o în 1978 şi ale cărei producţii au fost selecţionate la festivaluri din Olanda şi Flandra.

La începutul anilor ’90, scrie pentru companii ca Dood Paard. Piesa 2SKIN (1996) îi aduce premiul pentru Dramaturgie Taalunie. Aceeaşi distincţie îi este acordată pentru piesa Vrede (2007).

SEX – un spectacol profund

SEX (Geslacht), a avut premiera în 2004, în montarea companiei Dood Paard. O nouă versiune scenică a fost realizată de Compania Het Toneel Speelt din Amsterdam, în regia lui Ger Thijs (2009).

Este o piesă în care se spun adevăruri tulburătoare. Este o piesă despre dragoste, despre eșecul unor relații, indiferent că este vorba despre o poveste bărbat-femeie, sau bărbat-bărbat. Dragoste, ratare, moarte. Sigur că într-o relație de dragoste există și această parte fizică, care uneori are mai mare sau mai mică importanță. Este o poveste tulburătoare, reală și extrem de ofertantă ca partitură actoricească.

Emilia Popescu

„SEX“ analizează profund și cu emoție, într-un ritm alert, reacțiile și evoluția a patru personaje: soțul, soția, prietenul casei și partenerul acestuia – două cupluri ale căror probleme ajung să interfereze, urmărindu-i până în cele mai ascunse cute al intimității lor erotice şi morale.

Rob de Graaf vorbea despre evenimentele din piesă ca despre un cumul: „Certitudinile de altădată oricât de îndepărtate și de slabe, formează un nucleu de nostalgie. Și chiar dacă știi că trecutul nu se mai întoarce, acest nucleu te păstrează în mișcare. Speri să regăsești cândva armonia pierdută şi simțirea ca trăire firească” .

Foto credit: Teatrul Metropolis

04
/10
/17

Vineri, 6 octombrie 2017, Noaptea Albă a Galeriilor invită publicul la cele mai noi evenimente de artă contemporană românească și internațională la București, căruia i se alătură alte unsprezece orașe - Arad, Baia Mare, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Craiova, Reșița, Sibiu, Târgu Mureș, Timișoara și, nu în ultimul rând, Petrila. Peste 150 de galerii, spații alternative, huburi creative și ateliere de artiști se deschid și creează un traseu nocturn pentru a oferi publicului un program variat și dinamic.

04
/10
/17

Mâine, 5 octombrie, de la ora 20:30, la Teatrul Național “I.L. Caragiale” București, Sala Media, va fi prezentat, în cadrul eXplore festival #12, spectacolul de teatru documentar RADIO LIVE. Timp de 6 ani, Aurélie Charon, Caroline Gillet și Amélie Bonnin au călătorit în Alger, Teheran, Moscova, Beirut, Tel Aviv, Gaza, Sarajevo, Istanbul, pentru a întâlni tineri inspirați și a le face portrete pentru Radio France, iar în performance-ul RADIO LIVE, tinerii din aceste locuri, implicați în societatea civilă, își spun poveștile în direct, în fața publicului.

04
/10
/17

„Să nu mă întrebați de ce îl iubesc! Talentul lui îl depășește pe al meu. Cred cu tărie că Marius Manole reprezintă pentru teatrul românesc și pentru generația lui unul dintre acei actori extraordinari, care se nasc o dată la o sută de ani” - Radu Beligan. Cel mai răsfățat (de critici) și adorat (de public) actor român împlinește, astăzi, 39 de ani

04
/10
/17

Filarmonica „George Enescu“ anunță joi, 5 octombrie, de la ora 19.00, în Sala mare a Ateneului Român, deschiderea stagiunii 2017-2018. Programul Orchestrei Simfonice a Filarmonicii „George Enescu“, condusă de dirijorul Kah Chun Wong, va fi alcătuit din Suita Mihai Viteazul (fragmente) de Tiberiu Olah, Concertul nr. 1 pentru pian și orchestră de Franz Liszt şi Simfonia nr. 9 de Antonin Dvorak. Solist va fi pianistul Daniel Goiţi.

03
/10
/17

Luni, 9 octombrie 2017, de la ora 11.00, Teatrul Naţional Radiofonic – Radio Romania o omagiază pe marea actriţă OLGA TUDORACHE, la împlinirea vârstei de 88 de ani, organizând (la Teatrul Metropolis din Bucureşti, strada Mihai Eminescu, nr. 89) audiţia cu public a spectacolului Victoria şi Crocodilul de Ion Costin Manoliu. Ne auzim la… Metropolis! Intrarea liberă.

03
/10
/17

Cine va lua Nobelul pentru literatură după Bob Dylan? Aceasta este marea întrebare care generează polemici serioase în saloanele literare, în contextul în care membrii Academiei suedeze ar putea să facă o alegere mai puțin controversată, lăsându-se tentați în acest an de propriul lor spirit academic, notează AFP.

02
/10
/17

Săptămâna trecută, „Soldaţii. Poveste din Ferentari”, debutul în lungmetraj al regizoarei Ivana Mladenovic, a primit o menţiune specială din partea juriului celei de 18-a ediţii a Premios Sebastiane, secţiune a Festivalului de Film de la San Sebastián, care este dedicată filmelor LGBTI. La același festival, actorul român Bogdan Dumitrache a fost desemnat Cel mai bun actor la Festivalul Internaţional de Film de la San Sebastian pentru rolul din “Pororoca”, cel mai recent film semnat de regizorul Constantin Popescu.

02
/10
/17

Regizorul filmelor ,,Ocean’s 11”, ,,Traffic”, ,,Erin Brockovich” şi ,,Magic Mike”, Steven Soderbergh a revenit pe marile ecrane, după o pauză de 4 ani, cu „Logan Lucky: Cursa norocului”. Comedia lui Soderbergh, câştigător al Premiului Oscar, mizează pe o distribuţie de excepţie şi îi aduce pe marile ecrane: Channing Tatum, Daniel Craig, Seth MacFarlane, Katie Holmes, Sebastian Stan, Adam Driver şi Riley Keough.

02
/10
/17

În această seară, de la ora 21.10, pe TVR 2, cei care l-au prețuit pe Florian Pittiș au ocazia să vadă un documentar cu imagini spectaculoase din arhiva TVR despre îndrăgitul nostru actor, regizor, traducător, cântăreț, textier, realizator de emisiuni radio.

01
/10
/17

REPORTAJ „Linişte! Motor! Se filmează!” – o după-amiază pe platoul de filmare la „Moromeţii 2”, pe care regizorul Stere Gulea îl realizează în aceste zile chiar în satul Talpa şi în legendara casă folosită în clasicul film de acum trei decenii.

01
/10
/17

ROMÂNI CELEBRI ÎN STRĂINĂTATE Istoria noastră e destul de plină de lucruri întunecate. Printre ele, sistemul concentraționar – unul dintre cele mai cumplite din lagărul socialist. Fără a căuta explicații de ce a fost așa, numeroasele mărturii publicate după revoluție dau măsura acestei cumplite experiențe îndurate de zeci de mii de români. Ele nu pot fi clasificate, nici stabili o ordine a valorii, a interesului lor. Fiecare trăire îngrozitoare de acest fel rămâne unică.