Sunt un orb, varianta cu “lovituri de teatru” – Mălăele ocupă Patria, pe 1 aprilie
https://www.ziarulmetropolis.ro/sunt-un-orb-varianta-cu-multe-lovituri-de-teatru-malaele-ocupa-patria-pe-1-aprilie/

Farseur din vocaţie, cu şarm, inteligenţă şi umor, Horaţiu Mălăele va face o demonstraţie de virtuozitate pe 1 aprilie, pe scena Cinematografului Patria din Bucureşti, într-o ediţie specială a spectacolului Sunt un orb, varianta cu multe “lovituri de teatru”, aşa cum trebuie să fie un bun show de improvizaţie. Ca bonus, Mălăele aduce cu el şi ultimul său film, Funeralii fericite.

Un articol de Petre Ivan|3 martie 2014

Farseur din vocație, Horaţiu Mălăele va face o demonstrație de virtuozitate pe 1 aprilie, pe scena Cinematografului Patria din București, într-o ediție specială a spectacolului Sunt un orb, varianta cu multe “lovituri de teatru”. Ca bonus, Mălăele aduce cu el Funeraliile fericite, ultumul său film.

Probabil cel mai bun produs al teatrului românesc din ultimii 20 de ani – așa cum îl descrie Ion Caramitru, Horațiu Mălăele este într-o perpetuă căutare și de aceea niciuna dintre aparițiile sale pe scenă nu este similară cu precedenta.

Pentru această variantă a spectacolului “Sunt un Orb”, maestrul trasului pe sfoară, al ironiei și al hazului ascuțit își ia ca aliat fie umorul irezistibil al insinuantului Brumaru, fie înțelesurile subtile ale lui Marin Sorescu sau vibrațiile delicate ale boemului Nichita.

Acestea sunt doar câteva dintre promisiunile unui spectacol de gală, în cursul căruia poeti atât de diferiți ca stil sau gândire, vor fi deslușiți, cu naturalețe și în cheie proprie, de geniul comic Horațiu Mălăele.

Sunt un orb

Exersat în farse fie pe cont propriu, fie luând lecții de la mari maeștri ai genului, cum ar fi Eugene Ionesco, Horațiu Mălăele, jongler consacrat în zona emoțiilor, își va dubla lecția de păcăleli în versuri cu un dar – cel de-al doilea film pe care îl semnează ca regizor.

Nu-i nicio păcăleală! Hohote de râs, răsturnări de situație, intrigi neașteptate și bancuri absurde, spectacolul de 1 aprilie se va încheia, perfect coerent, într-o lume stranie, populată de personaje cel puțin ciudate.

Eroii din “Funeralii fericite” se decurcă cum pot în universul lor bizar, unul îşi pierde capul când aude de Revoluţia Franceză, altul a văzut Basic Instinct de atâtea ori, încât îi cunoaşte toate dedesubturile lui Sharon Stone, apar instalatori polonezi, ruşi beţivani, chinezi suicidari şi ghicitoare exotice, iar printre ei se insinuează, cuminte şi aşezat, un produs al Carpatiei predecembriste.

Sunt un orb va fi urmat de Funeralii fericite, în showul special pregătit de Mălăele pe 1 aprilie

Pentru mulți este unul dintre cele mai bune filme românești ale anului trecut, o comedie neagră cu foarte multe momente de excelență în actorie, pentru care însuși Horațiu Mălăele face un rol remarcabil.

Umorul, uneori cu nuanțe macabre și adesea absurd, abundă, muzica lui Vladimir Cosma acompaniază excelent povești incredibile, puse în cuvinte de scenaristul Povestea recompune cu mult umor o lume Filmul “Funeralii fericite” va încheia, în hohote de râs, o seară începută în versuri ascuțite, ironii și farse, dar fără nicio păcăleală de 1 aprilie!

Aplaudat întotdeauna în acest extraordinar spectacol, Horațiu Mălăele a gândit în stil propriu o ediție cu păcăleli și farse a unui show presarat cu versuri, reprize de teatru și multă, multă improvizație.

Spectacolul va avea loc pe 1 aprilie, de la ora 19.00, la Sala Patria din București.

Foto cu Sunt un orb şi Horaţiu Mălăele – Cinemagia

15
/07
/17

O expoziție In Memoriam Augustin Buzura, organizată de Institutul Cultural Român, prin Centrul Național al Cărții, în parteneriat cu Biblioteca Națională a României, va fi deschisă în perioada 14-31 iulie la sediul ICR din Aleea Alexandru, nr. 38.

15
/07
/17

Una dintre cele mai valoroase compoziții jazz imaginate vreodată în umbra Mariei Tănase, un proiect de excelenţă, aplaudat pe scene prestigioase şi inclus pe coloana sonoră a unui film internaţional aspirant la Oscar, „Pân’la rai” va fi prezentat, în ediţie excepţională, la Grădina Green Hours din Bucureşti, marți, 18 iulie, de la ora 19.30.

15
/07
/17

Caravana Filmelor TIFF revine în această vară, pentru a opta ediție, cu un program de filme noi, premiate, proiectate în aer liber pentru publicul din peste 15 orașe. Ecranul uriaș al Caravanei va fi amplasat în parcuri, piețe publice, amfiteatre și grădini de vară, de la mijlocul lunii iulie, până în septembrie.

15
/07
/17

UNTEATRU sărbătorește șapte ani de existență și organizează cu acest prilej zilele UNTEATRU – „un micro-festival de teatru, concerte și prietenie”, care va avea loc între 19-23 iulie.

14
/07
/17

Un documentar regizat de Susan Lacy despre regizorul laureat al premiului Oscar Steven Spielberg va avea premiera la HBO pe 7 octombrie. Documentarul va examina în profunzime filmografia lui Spielberg, relevând modul în care experiențele sale i-au influențat munca și au transformat-o în timp.

13
/07
/17

Taifas nocturn, cu amintiri, tutun, cafea și voie bună, între doi scriitori ce-au nimerit pe același palier, în prima și ultima vacanță, pe care au petrecut-o împreună, la Techirghiol. În 2017 se împlinesc 50 de ani de la moartea lui Tudor Arghezi despre care se spunea că era arțăgos cu prietenii și „spurcat la gură” cu străinii.

13
/07
/17

În perioada 4-18 iulie 2017 se desfășoară cea de-a XXXIV-a ediţie a Festivalului Internațional de Teatru din Almada, cea mai importantă manifestare de acest gen din Portugalia. La eveniment va fi prezentat și spectacolul „Oameni obișnuiți”, de Gianina Cărbunariu, în interpretarea actorilor de la Teatrul Național „Radu Stanca“ Sibiu (TNRS). Spectacolul va avea loc, duminică, 16 iulie, ora 22:00, pe Scena Mare a Școlii D. Antonio da Costa din Almada unde sunt așteptați 600 de spectatori.

13
/07
/17

Pe 22 iulie, de la 08:00 la 20:00, găsești în București un workshop de fotografie și explorare urbană, în care afli poveștile orașului de la scriitorul Andrei Crăciun și înveți să faci fotografii de la un profesionist ca Adi Bulboacă.

13
/07
/17

Se împlinesc 10 ani de când UNDERCLOUD, primul festival de teatru independent din România, se desfăşoară în fiecare vară în Bucureşti. Ediţia aniversară ce va avea loc în perioada 22-31 august 2017, la ARCUB-Gabroveni, va fi marcată de evenimente teatrale unice, de prezenţa unor personalităţi ale teatrului românesc şi străin, de petreceri şi surprize.

12
/07
/17

Blackbird sau...blackbirds? E întrebarea cu care am ieșit de la Unteatru după ce am văzut piesa lui David Harrower, în regia lui Andrei și a Andreei Grosu. Poate e firesc să încep cu notarea acestei prime impresii după duelul verbal dintre Ray (Peter) și Una. Și totuși, o umbră de îndoială se strecoară, brăzdând aerul încins de afară... Să fi fost doar o pasăre?... O pasăre neagră, un gând acuzator sau, poate, „dulcea pasăre a tinereții”? Ezit, știind că lucrurile nu sunt întotdeauna ceea ce par să fie...

12
/07
/17

Buzăul a devenit între 4 și 9 iulie, pe durata Festivalului Internațional de Film Buzz CEE, un spațiu original al filmelor și al cineaștilor. Cum a arătat a doua ediție a festivalului buzoian, aflați din rândurile care urmează.

12
/07
/17

Toate aceste nopți albe / All These Sleepless Nights, documentarul hibrid regizat de polonezul Michal Marczak, intră pe 28 iulie în cinematografele din țară, distribuit de Transilvania Film. Filmul a câștigat premiul pentru regie la competiția World Cinema - film documentar a Festivalului de la Sundance, și premiul publicului în competiția internațională a festivalului T-Mobile New Horizons IFF din Polonia.