Toto si surorile lui, de Alexander Nanau, premiat la Varşovia
https://www.ziarulmetropolis.ro/toto-si-surorile-lui-de-alexander-nanau-premiat-la-varsovia/

Filmul „Toto şi surorile lui”, regizat de cineastul de origine română Alexander Nanau, a primit premiul pentru cel mai bun documentar la cea de-a 30-a ediţie a Festivalului de Film de la Varşovia.

Un articol de Petre Ivan|20 octombrie 2014

Toto si surorile lui / Cea de-a 30-a ediţie a Festivalului de Film de la Varşovia (Polonia) s-a desfăşurat în perioada 10 – 19 octombrie. Premiile ediţiei din acest an a festivalului au fost decernate în cadrul unei gale care a avut loc sâmbătă seară, conform site-ului evenimentului.

„Toto şi surorile lui” a primit premiul pentru cel mai bun documentar din partea unui juriu format din Arto Halonen (Finlanda), Dorota Roszkowska (Polonia) şi Frédéric Tcheng (Franţa).

Juriul a apreciat magistrala punere în scenă a lui Alexander Nanau, excelenta dramaturgie, intimitatea cu personajele şi modul inspiraţional în care sunt prezentate problemele sociale.

La aceeaşi categorie, a filmelor documentare, o menţiune specială a fost acordată peliculei „Crossroads/ Perekrestok”, de Anastasiya Miroshnichenko, o coproducţie Belarus – Suedia.

Marele premiu al ediţiei din acest an a Festivalului de Film de la Varşovia a fost acordat lungmetrajului „The Coffin in the Mountain/ Binguan”, de Xin Yukun (China).

Documentarul „Toto şi surorile lui”, regizat de Alexandru Nanau, un cineast premiat cu Emmy, prezintă o extraordinară poveste de dragoste a unei familii. Totonel, în vârstă de 10 ani, şi surorile lui trăiesc într-o zonă foarte săracă şi aşteaptă ca mama lor să se întoarcă acasă din închisoare.

Alexander Nanau, premiat la Varşovia

Alexander Nanau, premiat la Varşovia

Despre Alexander Nanau

Alexander Nanau s-a născut în România şi a trăit în Germania o lungă perioadă de timp. Este absolvent al Academiei de Film şi Televiziune din Berlin. A lucrat, în principal ca regizor secund, la mai multe producţii de televiziune şi filme, printre care „Taking Sides”, în regia lui Istvan Szabo (2001).

Din 2002 până în 2006, el a lucrat cu Petert Zadek la mai multe producţii teatrale puse în scenă în Europa. Producţia sa „Peer Gynt”, în regia lui Peter Zadek, a fost proiectată la festivaluri de film din Germania şi Franţa.

În 2010, documentarul „Lumea văzută de Ion B.”, produs de HBO România şi regizat de Alexander Nanau, a fost premiat la categoria „Arts Programming”, la cea de-a 38-a ediţie a premiilor Emmy. De asemenea, „Lumea văzută de Ion B.” a câştigat premiul Gopo pentru cel mai bun film documentar în 2010.

<iframe width=”560″ height=”315″ src=”//www.youtube.com/embed/MXtjJbB1Oh4″ frameborder=”0″ allowfullscreen></iframe>

Foto: Toto si surorile lui, Alexander Nanau – Cinemagia

09
/10
/23

Ediţia în română a unei cărţi despre legendarul regizor Martin Scorsese şi un volum în engleză scris de Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr despre cinemaul lui Radu Jude sunt două recomandări de lectură pentru această toamnă, pentru cei pasionaţi şi de discursul despre filme, nu doar de vizionarea lor.

09
/10
/23

Les Films de Cannes à Bucarest (20 - 29 octombrie) le-a pregătit bucureștenilor un maraton de cinema de 10 zile cu 43 de lungmetraje, 15 scurtmetraje și mai mult de 65 de proiecții ale unor autoare și autori care au un cuvânt greu de spus în cinematografia momentului.

04
/10
/23

Bizară şi explozivă apariţie e acest “Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” (2023), cel mai nou film al lui Radu Jude. El adună într-o structură inedită, inconfortabilă şi surprinzătoare la fiecare pas, cam toate preocupările formale de până acum ale regizorului, care le pune de această dată în slujba unei critici virulente a capitalismului deopotrivă românesc şi european.

04
/10
/23

Descris de Variety ca fiind un film „bogat în detalii și foarte specific în descrierea familiei de clasă mijlocie pe care o observă” și care „oferă libertatea publicului de a-și alege punctele de vedere cu care se identifică cel mai mult în imaginea de ansamblu.”, TÓTEM a cucerit simpatia spectatorilor prezenți la cele două proiecții din programul competițional al celei de-a 19-a ediții Bucharest International Film Festival (BIFF), unde a obținut Premiul Juriului. Filmul se va lansa în cinema din 13 octombrie, distribuit de August Film.