VIDEO J.K. Rowling a scris un roman poliţist folosind un pseudonim
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-j-k-rowling-a-scris-un-roman-politist-folosind-un-pseudonim/

J.K. Rowling, autoarea romanelor din seria „Harry Potter”, a scris un roman poliţist, pe care l-a semnat sub pseudonim, folosind numele unui presupus scriitor debutant, Robert Galbraith.

Un articol de Andrada Văsii|14 iulie 2013

J.K. Rowling, autoarea romanelor din seria „Harry Potter”, a scris un roman poliţist, pe care l-a semnat sub pseudonim, folosind numele unui presupus scriitor debutant, Robert Galbraith.

Astfel, celebra scriitoare britanică a fost lăudată de criticii de specialitate pentru romanul „The Cuckoo’s Calling”, o carte despre un veteran de război care devine un detectiv privat şi îşi ia numele de Cormoran Strike.

1.500 de copii

Cartea, publicată deja în luna aprilie, s-a vândut deja în peste 1.500 de copii în formatul hardback, informează bbc.co.uk.

Secretul scriitoarei J.K. Rowling a fost descoperit după ce jurnaliştii de la publicaţia Sunday Times au devenit bănuitori şi nu au putut să îşi explice modul în care un presupus romancier debutant poate să scrie roman atât de bine elaborat.

Am sperat că acest mic secret va rezista ceva mai mult, întrucât scrisul sub pseudonimul Robert Galbraith a fost pentru o mine o experienţă atât de eliberatoare.

J.K. Rowling,
scriitoare

 

„A fost minunat să pot să public o carte fără atenţia presei, fără mari aşteptări, din pura plăcere de a primi laude sub un nume diferit”, a adăugat J.K. Rowling.

O carte fără atenția presei

Un critic literar britanic a descris romanul „The Cuckoo’s Calling” ca un „debut strălucitor”, în timp ce un alt critic a lăudat capacitatea presupusului autor de sex masculin al romanului de a descrie atât de bine în cartea sa o serie de articole vestimentare feminine.

Un indiciu

Un indiciu care i-a ajutat pe jurnaliştii britanici să descopere faptul că J.K. Rowling a scris acest roman a constat în faptul că presupusul romancier debutant Robert Galbraith avea acelaşi agent şi acelaşi editor ca şi autoarea romanelor din seria „Harry Potter”.

„The Cuckoo’s Calling” a fost publicat de editura Sphere, parte a grupului editorial Little, Brown Book Group, care a publicat şi „The Casual Vacancy”, primul roman pentru cititorii adulţi lansat de J.K. Rowling după încheierea seriei „Harry Potter”.

O nouă identitate

În descrierea autorului romanului „The Cuckoo’s Calling”, de pe coperta volumului, se afirmă că Robert Galbraith a lucrat ca anchetator în Poliţia militară britanică şi a părăsit forţele armate în 2003, pentru a se lansa în industria securităţii civile.

În interviurile ei precedente, J.K Rowling a spus că preferă să folosească un pseudonim pentru toate romanele de după saga „Harry Potter”. J.K. Rowling scrie deja un alt roman care îl va avea ca protagonist pe detectivul Cormoran Strike. Romanul va fi publicat tot cu pseudonimul Robert Galbraith, în 2014.

Foto credit: Daniel Ogren, Wikipedia

22
/10
/18

Juan Gabriel Vásquez, un scriitor care își împarte viața între douăcontinente, multipremiat și tradus cu succes la edituri prestigioase din întreaga lume, deschideserile dedicate literaturii la ediția din acestan a Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara. „Vásquez este una dintre cele mai originale voci ale literaturii latino-americane contemporane!” (Mario Vargas Llosa). 

18
/10
/18

În weekendul 20 - 21 octombrie Mega Mall devine destinația ideală pentru pasionații de știință și tehnologie de toate vârstele. Centrul comercial găzduiește SCIKiDS Festivalul Științei ediția a VI-a - 100 de ani de știință. În premieră, Profesoul Trăsnit va conduce un experiment inedit și va crea un nor uriaș artificial pe Terasa Mega Mall situată la nivelul 2B.

17
/10
/18

“Corupţia într-o ţară este invers proporţională cu gradul de dezvoltare al acelei ţări.” - Arthur Miller, autorul faimoasei piese “Moartea unui comis voiajor” (al cărei prim act a fost scris într-o singură zi!), premiată cu: Pulitzer, Tony Award şi Premiul criticii de teatru. Arthur Miller s-a născut într-o zi de 17 octombrie (1915)

15
/10
/18

Cea de a VII-a ediție a Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara, care are ca motto „La Vest de Est, La Est de Vest – Timișoara deschide granițele literaturii”, va avea loc în perioada 23 – 27 octombrie, în Sala Barocă a Muzeului de Artă și la Galeria Calpe. FILTM este deschis de eseistul Horia Roman Patapievici şi închis de filosoful Mihai Şora.

14
/10
/18

METROPOLIS SPECIAL Între 3 și 7 octombrie, pășeai prin Iași ca pe tărâmul literaturii. Festivalul Internațional de Literatură și Traducere Iași transformase orașul în spațiul fermecat în centrul căruia întâlneai la tot pasul scriitori, iar dacă aveai noroc aceștia erau Jón Kalman Stefánsson, Jonathan Franzen, Veronica Roth...

10
/10
/18

Cea de-a șasea ediție a Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași – FILIT s-a încheiat. La cele peste 130 de evenimente și expoziții cuprinse în program, au participat aproximativ 34.000 de spectatori, care s-au bucurat de prezența a 300 de invitați din toată lumea.