Zilele Filmului Croat – invitaţi speciali la Bucureşti
https://www.ziarulmetropolis.ro/zilele-filmului-croat-invitati-speciali-la-bucuresti/

Invitatul special la cea de-a doua ediţie Zilele Filmului Croat la Bucureşti este cineastul croat Stanislav Tomić, realizatorul a peste 40 de documentare, printre care Shipbuilder (2007), Delta (2006) şi Night of Crystal (2005) .

Un articol de Andrada Văsii|25 noiembrie 2013

Invitatul special la cea de-a doua ediţie Zilele Filmului Croat la Bucureşti este cineastul croat Stanislav Tomić, realizatorul a peste 40 de documentare, printre care Shipbuilder (2007), Delta (2006) şi Night of Crystal (2005) .

Josef (2011) este debutul lui în lungmetraj și va rula în cadrul Zilelor Filmului Croat, în prezența regizorului, sâmbătă, 30 noiembrie, ora 20.00.

Josef este o dramă despre supraviețuirea în timpul Primului Război Mondial, cînd un soldat croat al armatei austro-ungare de pe frontul de est își asumă identitatea ofițerului Josip Broz. Impostorul se dovedește a fi cel care avea să devină puțin mai târziu Tito, președintele Republicii Socialiste Federative Iugoslavia.

Lungmetrajul lui Stanislav Tomić este o producție independentă – realizată cu un buget foarte mic în ciuda faptului că este un film de război -, care în 2011 a câștigat două premii Golden Arena pentru efecte speciale la Pula Film Festival.

Pavo Marinković vine la Zilele Filmului Croat

Un alt invitat de marcă al evenimentului este regizorul Pavo Marinković, al cărui film Viața amoroasă a unui laș tandru/ The love life of a coward gentle va fi prezentat pentru a doua oară în România vineri, 29 noiembrie, în prezența regizorului.

Citiţi şi: Zrinko Ogresta deschide Zilele Filmului Croat

Filmul lui Pavo Marinković este, de fapt, fabula unui bărbat care învaţă că mai important decât a câştiga sau a pierde este, pur şi simplu, a avea curajul de a încerca. În cazul acesta este vorba despre Saša, un critic gastronomic blazat, care încearcă să își depășească limitele, să se ridice împotriva duplicității care-l înconjoară, să fie la înălțimea așteptărilor lui Ines, femeia de care se îndrăgostește.

Viața amoroasă a unui laș tandru a fost distins cu premiile Golden Arena, în competiţia naţională de la Pula Film Festival pentru Cea mai bună actriţă (Dijana Vidusin), Cea mai bună scenografie şi Cel mai bun montaj. De asemenea, filmul a mai fost selecţionat la festivalurile de la Kerala, San Jose (Cinequest), Houston (Worldfest) şi Hamburg.

Zilele Filmului Croat

Pavo Marinković va fi prezent la Zilele Filmului Croat

La fel ca și Josef, și filmul lui Pavo Marinković este produs de Alka Film, cu un buget redus.

Pavo Marinković s-a născut în 1967 la Zagreb, unde a absolvit Dramaturgie la Academia de Arte Dramatice. Primele sale texte dramatice au apărut la începutul anilor ’90. Piesele sale, jucate în Croaţia şi în străinătate, au fost distinse cu numeroase premii (a câştigat de cinci ori Premiul „Marin Držić”).

În 2006, împreună cu Drazen Žarković, a scris şi regizat filmul Tressette – Povestea unei insule, care a avut premiera internaţională la Festivalul de la Mannheim-Heidelberg, unde a obţinut Premiul juriului ecumenic.

În 2009, Pavo Marinković şi-a lansat debutul individual, Viața amoroasă a unui laș tandru, un proiect independent pentru casa de producţie Alka Film. Lungmetrajul său documentar Ocupație, a 27-a imagine a fost selecţionat în acest an de către mai multe festivaluri importante, printre care cele de la Karlovy Vary şi Sarajevo.

Info: 

Zilele Filmului Croat este un eveniment organizat de către Ambasada Croației la București în parteneriat cu Institutul Francez din București, cu sprijinul Comisiei Europene.

Foto credit: Zilele Filmului Croat

21
/11
/17

CRONICĂ DE FILM Foarte puţine filme din acest an au energia pe care o degajă „120 de bătăi pe minut” („120 battements par minute”), al treilea lungmetraj al regizorului francez Robin Campillo, laureat cu Grand Prix şi Premiul Criticii (FIPRESCI) la Festivalul de la Cannes.

19
/11
/17

Cel de-al nouălea film al lui Quentin Tarantino, care are titlul de lucru „#9”, va fi produs de Sony Pictures , informează The Hollywood Reporter. Tot ce se știe pana acum este că noul film al lui Tarantino (Plasat la finalul anilor 1960 - începutul anilor 1970, în Los Angeles) va beneficia de o distribuţie remarcabilă.

17
/11
/17

Cele mai noi filme poloneze, premiate în ultima vreme în Polonia și în lume, vor putea fi văzute în cadrul festivalului CinePOLSKA, de vineri până duminică și la sfârșitul săptămânii viitoare, la Cinematograful ''Elvira Popescu'' din Capitală.

17
/11
/17

“Nu există lucru simplu. Simplu înseamnă dificil.” - Martin Scorsese. Cineast, cinefil, om de cinema, considerat alături de Steven Spielberg, liderul generației de regizori americani lansați la începutul anilor '70, Martin Scorsese împlinește, astăzi, 75 de ani!

15
/11
/17

Intră din 17 noiembrie în cinematografe „Tărâmul binecuvântat” / „God's Own Country”, un film cu 11 nominalizări la British Independent Film Awards, cele mai importante premii din industria independentă de film din Marea Britanie. Regizat de Francis Lee, filmul este considerat de publicul și de presa internațională unul dintre succesele cinematografice ale lui 2017.

14
/11
/17

CRONICĂ DE FILM La 30 de ani de la istoricul eveniment, Liviu Tofan, fost jurnalist la Radio Europa Liberă, reconstituie într-un documentar de televiziune revolta muncitorilor brașoveni din 15 noiembrie 1987, unul din cele mai importante și emoționante gesturi de demnitate colectivă din istoria recentă a României.

13
/11
/17

Vineri, 17 noiembrie 2017, de la ora 19, Sala Eforie (Jean Georgescu) a Cinematecii Române din Bucureşti (Str. Eforie nr. 2) găzduieşte cea de-a 17-a ediţie a Cineclubului FILM, în cadrul căreia va fi proiectat, de pe peliculă (35mm), un alt titlu notabil al istoriei filmului românesc, FAUST XX (1966), o comedie SF purtând semnătura inconfundabilă a lui Ion Popescu Gopo.

13
/11
/17

Pe scurt, despre câteva filme româneşti din a doua jumătate a anului: „Breaking News”, „Capace”, „Aniversarea”, „Meda sau Partea nu prea fericită a lucrurilor”, „Mariţa”. Şi, bineînţeles, neuitatul, în cel mai rău sens cu putinţă, „Octav”.

13
/11
/17

Sute de persoane au mărșăluit duminică la Hollywood în sprijinul victimelor hărțuirii și agresiunilor sexuale - inspirate de campania #MeToo de pe rețelele de socializare. Marșul a avut loc pe fondul unui val de acuzații privind hărțuirile sexuale și violurile care vizează mai multe persoane publice, după dezvăluirile cu privire la producătorul hollywoodian Harvey Weinstein.