Zilele Filmului Croat – invitaţi speciali la Bucureşti
https://www.ziarulmetropolis.ro/zilele-filmului-croat-invitati-speciali-la-bucuresti/

Invitatul special la cea de-a doua ediţie Zilele Filmului Croat la Bucureşti este cineastul croat Stanislav Tomić, realizatorul a peste 40 de documentare, printre care Shipbuilder (2007), Delta (2006) şi Night of Crystal (2005) .

Un articol de Andrada Văsii|25 noiembrie 2013

Invitatul special la cea de-a doua ediţie Zilele Filmului Croat la Bucureşti este cineastul croat Stanislav Tomić, realizatorul a peste 40 de documentare, printre care Shipbuilder (2007), Delta (2006) şi Night of Crystal (2005) .

Josef (2011) este debutul lui în lungmetraj și va rula în cadrul Zilelor Filmului Croat, în prezența regizorului, sâmbătă, 30 noiembrie, ora 20.00.

Josef este o dramă despre supraviețuirea în timpul Primului Război Mondial, cînd un soldat croat al armatei austro-ungare de pe frontul de est își asumă identitatea ofițerului Josip Broz. Impostorul se dovedește a fi cel care avea să devină puțin mai târziu Tito, președintele Republicii Socialiste Federative Iugoslavia.

Lungmetrajul lui Stanislav Tomić este o producție independentă – realizată cu un buget foarte mic în ciuda faptului că este un film de război -, care în 2011 a câștigat două premii Golden Arena pentru efecte speciale la Pula Film Festival.

Pavo Marinković vine la Zilele Filmului Croat

Un alt invitat de marcă al evenimentului este regizorul Pavo Marinković, al cărui film Viața amoroasă a unui laș tandru/ The love life of a coward gentle va fi prezentat pentru a doua oară în România vineri, 29 noiembrie, în prezența regizorului.

Citiţi şi: Zrinko Ogresta deschide Zilele Filmului Croat

Filmul lui Pavo Marinković este, de fapt, fabula unui bărbat care învaţă că mai important decât a câştiga sau a pierde este, pur şi simplu, a avea curajul de a încerca. În cazul acesta este vorba despre Saša, un critic gastronomic blazat, care încearcă să își depășească limitele, să se ridice împotriva duplicității care-l înconjoară, să fie la înălțimea așteptărilor lui Ines, femeia de care se îndrăgostește.

Viața amoroasă a unui laș tandru a fost distins cu premiile Golden Arena, în competiţia naţională de la Pula Film Festival pentru Cea mai bună actriţă (Dijana Vidusin), Cea mai bună scenografie şi Cel mai bun montaj. De asemenea, filmul a mai fost selecţionat la festivalurile de la Kerala, San Jose (Cinequest), Houston (Worldfest) şi Hamburg.

Zilele Filmului Croat

Pavo Marinković va fi prezent la Zilele Filmului Croat

La fel ca și Josef, și filmul lui Pavo Marinković este produs de Alka Film, cu un buget redus.

Pavo Marinković s-a născut în 1967 la Zagreb, unde a absolvit Dramaturgie la Academia de Arte Dramatice. Primele sale texte dramatice au apărut la începutul anilor ’90. Piesele sale, jucate în Croaţia şi în străinătate, au fost distinse cu numeroase premii (a câştigat de cinci ori Premiul „Marin Držić”).

În 2006, împreună cu Drazen Žarković, a scris şi regizat filmul Tressette – Povestea unei insule, care a avut premiera internaţională la Festivalul de la Mannheim-Heidelberg, unde a obţinut Premiul juriului ecumenic.

În 2009, Pavo Marinković şi-a lansat debutul individual, Viața amoroasă a unui laș tandru, un proiect independent pentru casa de producţie Alka Film. Lungmetrajul său documentar Ocupație, a 27-a imagine a fost selecţionat în acest an de către mai multe festivaluri importante, printre care cele de la Karlovy Vary şi Sarajevo.

Info: 

Zilele Filmului Croat este un eveniment organizat de către Ambasada Croației la București în parteneriat cu Institutul Francez din București, cu sprijinul Comisiei Europene.

Foto credit: Zilele Filmului Croat

24
/03
/17

“Nu sunt sigur dacă sunt un actor care participă la curse de maşini sau un şofer de curse care face actorie.” - Steve McQueen. Într-o zi de 24 martie (1930) se năștea unul dintre cei mai îndrăgiți actori americani. Numit „King of Cool” pentru modul nonşalant în care şi-a interpretat personajele, Steve McQueen a debutat în 1956 cu un rol în „Cineva acolo sus mă iubeşte”.

22
/03
/17

Despre cum „Sieranevada”, „Câini” și „Inimi cicatrizate” și-au împărțit cele mai multe trofee Gopo. Despre cele mai inspirate și mai puțin inspirate momente ale galei. Și despre refuzul unor regizori precum Cristian Mungiu de a fi asociați cu Premiile Gopo.

22
/03
/17

“Noi toţi vrem ca oamenii să nu ne mintă şi totuşi ne doare cumplit adevărul.” – Tora Vasilescu. Actrița care a debutat pe vremea studenției în “Cursa” lui Daneliuc (1975) împlineşte, astăzi, 66 de ani.

22
/03
/17

Cel mai râvnit trofeu la Gala Premiilor Gopo, “Cel mai bun film de lungmetraj al anului”, a fost câștigat de pelicula "Sierranevada", în regia lui Cristi Puiu. Filmul lui Puiu a primit șase premii, la fel ca și pelicula "Câini", în regia lui Bogdan Mirică.

21
/03
/17

Gala Premiilor Gopo, cel mai important eveniment dedicat industriei cinematografice din România, va avea loc în această seară. Evenimentul va fi transmis în direct de la ora 20.00 pe TVR 2, TVR 3 și TVR HD, dar și online pe www.premiilegopo.ro și www.cinepub.ro.

19
/03
/17

Scurt interviu cu Paul Negoescu, regizorul comediei „Două lozuri”, nominalizat în acest an la Premiile Gopo, la categoriile „Cel mai bun film” și „Cel mai bun scenariu”.

16
/03
/17

Scris şi regizat de Paul Negoescu, „Două lozuri” a arătat că o comedie de mic buget poate avea succes la public (şi în bună parte şi la critică) fără a face apel la cele mai facile instrumente (şi cu o inspirată campanie de promovare).

16
/03
/17

Cea de-a opta ediție a Festivalului Serile Filmului Românesc (10 – 14 mai 2017) îi este dedicată regizorului Cristian Mungiu. Cinefilii și îndrăgostiții de film românesc vor avea ocazia să se întâlnească cu regizorul în prima zi de festival. Noutatea din acest an este că selecția filmelor din festival este realizată chiar de invitatul special – Cristian Mungiu, în colaborare cu Ambasadorul cultural, Irina – Margareta Nistor.

16
/03
/17

CRONICĂ DE FILM „Silence”, cel mai nou film al legendarului regizor american Martin Scorsese, realizat după un roman japonez, aspiră la clasicism.

15
/03
/17

Judith State este Sandra din filmul „Sieranevada”, în regia lui Cristi Puiu, fapt care îi aduce o nominalizare la Premiile Gopo pentru „Cea mai bună actriță într-un rol secundar”. Însă Judith State nu este actriță, ea vine din zona dansului. Cum se împacă, așadar, filmul și dansul contemporan?

15
/03
/17

Cea de-a XI-a ediție a Premiilor Gopo, eveniment care răsplătește anual performanța în cinematografia românească, va avea loc marți, 21 martie 2017, în Sala Mare a Teatrului Național „Ion Luca Caragiale” din București.

15
/03
/17

În colaborare cu partenerul său pe termen lung, celebra secțiune a Festivalului de Film de la Cannes, Quinzaine des Réalisateurs, BIEFF 2017 aduce în România cel mai recent lungmetraj al legendarului Alejandro Jodorowsky, una din figurile emblematice ale cinema-ului de avangardă, renumit pentru provocatoarele sale capodopere suprarealiste din anii ‘70 („Santa Sangre”, „El Topo”, „The Holy Mountain”).