In memoriam. David Bowie
https://www.ziarulmetropolis.ro/1-an-de-la-moartea-lui-david-bowie/

Într-o zi de 10 ianuarie (2016), la trei zile după ce îşi lansase cel de-al 25-lea album, „Blackstar”, se stingea din viaţă David Bowie, unul dintre cei mai influenţi muzicieni ai ultimelor decenii.

Un articol de Petre Ivan|10 ianuarie 2017

Cu peste 136 de milioane de discuri vândute în întreaga lume și cu o carieră artistică impresionantă, Bowie a devenit celebru în 1972 cu “The Rise and Fall of Ziggy Stardust and The Spider From Mars”, și a lăsat pentru posteritate hituri precum „Heroes”(1977), „Lodger” (1979) sau „Scary Monsters” (1980).

Ultima sa piesă, ”Lazarus”, de pe albumul ”Blackstar”, a fost interpretată de fanii din întreaga lume ca un anunț al morții iminente, despre care artistul ar fi știut. În videoclipul piesei, Bowie apare ca un personaj bolnav terminal, pe patul de spital. În plus, textul cântecului spune: ”Look up here, I’m in heaven” (Uită-te în sus, sunt în ceruri).

În documentarul BBC, ”Ultimii cinci ani”, transmis în Marea Britanie sâmbăta trecută, această teorie este contrazisă. Johan Renck, regizorul videoclipului, declară în documentarul amintit că Bowie aflase cu foarte scurt timp înainte de moarte că va pierde lupta cu cancerul, dramaturgia videoclipului fiind pregătită cu o săptămână înainte. ”Vreau să relizez un simplu videoclip teatral”, spunea David Bowie, citat de Johan Renck, în documentarul BBC.

Foto: David Bowie – facebook

15
/08
/23

Ai căutat bucuria sinceră a unor copii care dansează? Ai căutat gustul memorabil al siropului de soc? Sau zâmbetul unui femei de 101 ani, îmbrăcată într-un costum săsesc de sărbătoare?

14
/08
/23

La împlinirea a 15 ani (pe data de 15 august) de la înființarea Orchestrelor Naționale de Tineret ale României, proiect creat și coordonat de violoncelistul și profesorul Marin Cazacu, Orchestra Română de Tineret a fost pentru a șaptea oară invitată la Festivalul Young Euro Classic de la Berlin, unul dintre cele mai importante evenimente culturale de gen din întreaga lume.

11
/08
/23

De la muzică renascentistă și barocă la folclor tradițional georgian și momente de improvizație: Seria de concerte de la miezul nopții din cadrul ediției din acest an al Festivalului Internațional George Enescu vine cu 11 propuneri de recitaluri de neratat, pe scena Ateneului Român. Concertele nocturne sunt programate în vinerea, sâmbăta şi duminica, de la 22:30, între 1 si 23 septembrie, cu o singură excepţie: concertul pe care Corul Naţional de Cameră “Madrigal - Marin Constantin” îl va susţine joi, 7 septembrie.

11
/08
/23

Copilăria și basmul sunt elemente către care ne întoarcem inevitabil, de fiecare dată când simțim nevoia de joc și aventură. Bucium este formația care ne încurajează să aruncăm o privire de ansamblu în imaginația pe care o aveam când eram mici, nelăsând acea stare, pe care adesea o trecem cu vederea în viețile noastre agitate, să dispară. De aceea, în spiritul unei stări de suflet ușoare și a unei dorințe arzătoare de aventură muzicală, seria „Light Sessions” le predă ștafeta celor de la Bucium pe 16 august.

10
/08
/23

Cea de-a treia ediție a festivalului The Jazz Cave va avea loc în perioada 16 – 18 august 2023. O experiență muzicală într-un decor impresionant, festivalul aduce peste 20 de formații din Europa și de peste ocean, care vor bucura publicul cu concerte de jazz și alte stiluri muzicale, ce se vor desfășura pe două scene - Peștera Innerland și Zănoaga Dreamland.