10 pentru FILM la TIFF 2020
https://www.ziarulmetropolis.ro/10-pentru-film-la-tiff-2020/

Aplaudaţi pe scenele teatrelor din întreaga ţară, 10 actori talentaţi, care nu au avut încă şansa de a se afirma în lumea filmului, vor ajunge faţă în faţă cu profesioniştii din domeniul cinematografiei, la cea de-a 19-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania.

Un articol de Liliana Matei|1 august 2020

Organizat în cadrul Zilelor Filmului Românesc pentru cel de-al nouălea an consecutiv, programul 10 pentru FILM îşi propune să promoveze figuri noi în filmul românesc. Peste 80 de actori au fost selectați și promovați în cadrul proiectului până în prezent.

Aflaţi la debut sau cu roluri secundare în producţii autohtone, cei 10 actori selectați la această ediție vor beneficia de materiale de prezentare – fotografii și video – și de întâlniri cu profesioniști din industrie.

Actorii selectaţi la această ediţie sunt: Florin Aioane (Teatru Metropolis, Teatrul Apollo111) – nominalizat în 2019 la Premiul UNITER pentru Debut, Edith Alibec (Point Cultural Hub, Teatrelli și independent), Sandra Ducuță (Teatrul Național I.L. Caragiale București, unteatru, Teatrul Excelsior, Teatrul Odeon, Teatru Dramaturgilor Români), Corina Grigoraș (Teatrul Tineretului din Piatra Neamț), Gina Gulai (Teatrul Tineretului din Piatra Neamț), Oana Hodade (Reactor de Creație și Experiment – Cluj, Teatrul Ariel din Târgu Mureș, Teatrul Național Târgu Mureș), Emilian Mârnea (Teatrul Național I.L. Caragiale București, Teatrul Odeon, Teatrul Anton Pann, Râmnicu Vâlcea, Teatrul de Comedie, Teatrul Național Cluj-Napoca, Teatrul Clasic Arad, Teatrul de Artă Deva), Nelu Serghei (Teatrul Jean Bart Tulcea), Valentin Terente (Teatrul Maria Filotti Brăila), Vlad Udrescu (Teatrul Național I.L. Caragiale București, Teatrul

Național Craiova, Teatrul Godot, Teatrul Luni de la Green Hours).

Cei 10 actori au fost propuşi şi selectaţi de un grup de profesionişti din teatru şi film: regizorul și producătorul Tudor Giurgiu – președintele festivalului, criticii de teatru Iulia Popovici, Cristina Rusiecki și Oana Stoica, directorul de casting Florentina Bratfanof, Răzvan Penescu – editorul portalului Liternet și Cătălin Dordea, director de casting și coordonator al proiectului 10 pentru Film.

În ultimii ani, peste 80 de actori de toate vârstele, veniţi din toată ţara, au fost prezentaţi producătorilor români şi străini, directorilor de casting, agenţilor și jurnaliștilor prezenţi la TIFF. Mulţi dintre aceștia s-au făcut remarcaţi și au fost distribuiţi ulterior în producţii de succes, obținând roluri în lungmetraje sonore sau în seriale TV. Printre aceștia se numără Csaba Ciugulitu (Valan – Valea sufletelor, Între Chin și Amin) Cristian Balint (The Blacklist), Rareș Andrici (Bacalaureat), Vlad Bălan (Valea Mută), Nicoleta Lefter (Contraindicații, Povestea unui pierde-vară), Maria Obretin (The Nun, Umbre, 6,9 pe scara Richter), Carmen Florescu (Parking), Silvana Mihai și Ana Covalciuc (Câteva conversații despre o fată foarte înaltă).

29
/08
/13

Răzvan Rădulescu, scenaristul unor filme precum „Marfa şi banii“ şi „Moartea domnului Lăzărescu“, a fost lăsat fără bunurile personale în timpul călătoriei sale din Franţa spre Italia, într-un tren de mare viteză. Rădulescu se îndrepta spre Veneţia, unde urma să jurizeze în secţiunea Opera Prima a Festivalului Internaţional de Film.

29
/08
/13

Bazat pe evenimente reale, „Hoţii de celebritate”, noul lungmetraj al Sofiei Coppola, este o satiră colorată la adresa showbizului şi a obsesiei pentru vedete şi mediul lor. Un film cu multe brizbrizuri vizuale, dar cu o tematică implicită gravă.

28
/08
/13

CRONICĂ DE FILM „Sunt o babă comunistă“, în regia lui Stere Gulea, este un film de public care pendulează între un comic echilibrat şi un sentimentalism moderat. Un plus de rigurozitate l-ar fi putut urca însă în categoria realizărilor cinematografice de top.

27
/08
/13

În 22 august a început ARISTOTELES WORKSHOP (AW), atelierul anual de film documentar în care profesioniști ai industriei filmului european îndrumă 12 tineri din Europa Centrală și de Est în crearea propriului documentar de 30 de minute.