100 de ani de animație românească, celebrați la Animest.15
https://www.ziarulmetropolis.ro/100-de-ani-de-animatie-romaneasca-celebrati-la-animest-15/

La aniversarea a 100 de ani de la premiera pe marele ecran a primului film românesc de animaţie, Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Animest organizează, în perioada 9-15 noiembrie, o amplă retrospectivă dedicată celor mai importante momente din istoria cinematografiei animate autohtone.

Un articol de Petre Ivan|8 octombrie 2020

Sub umbrela #ScreeningHistory, campania de imagine a celei de-a 15-a ediții reunește câteva dintre cele mai îndrăgite personaje create de artiștii români ai secolului, invitând iubitorii de film de animație să descopere o selecție amplă de filme de arhivă, titluri care s-au remarcat în ultimii ani în secțiunea dedicată filmelor autohtone și schițe și ilustrații din colecțiile celor mai importanți creatori români din istorie. 

Povestea începe anul 1920 când, pe data de 4 aprilie, la Cinematograful Militar din București, spectatorii urmăreau pentru prima dată în istorie un film românesc de animație: Păcală în lună, cea dintâi dintr-o serie de peste 80 de creații ale artistului Aurel Petrescu. Filmul era anunţat în presă ca o „comedie bufă cu desene animate” și avea să se bucure de un real succes, deschizând un nou capitol în istoria cinematografiei autohtone. Filmul nu s-a păstrat în arhive, dar câteva fotograme au fost recuperate și vor putea fi urmărite într-o expoziție dedicată, alături de o amplă colecție de postere ale filmelor lansate în ultima sută de ani și o selecție specială de filme, curatoriată de criticul de film Dana Duma. 

Autoarea volumului „Istoria filmului românesc de animație”, apărut anul acesta la Editura Academiei Române, curatoriază alături de boardul artistic Animest și o selecție relevantă de scurtmetraje animate din Arhiva Națională de Filme, filme digitalizate cu sprijinul Groupama. Printre titlurile incluse în cele două programe dedicate momentului aniversar se numără celebrul Haplea, realizat în 1927 de Marin Iorda – primul film românesc de animație care s-a păstrat în arhive, dar și Scurtă Istorie (1957), animația care l-a transformat pe Ion Popescu Gopo în primul artist român câștigător al unui Premiu Palme d’Or.

Nu vor lipsi de la această ediție specială nici producțiile recente, creații ale celor mai importanți artiști animatori contemporani. O selecție #BestOf cu filme incluse în Competiția Românească de-a lungul celor 15 ani de Animest va completa retrospectiva aniversară, conturând o imagine de ansamblu asupra evoluției industriei autohtone. Și cei mai tineri dintre spectatori vor avea ocazia să exploreze această istorie fascinantă printr-o călătorie în timp documentată de Radu Vasile Igazsag și povestită de Horațiu Mălăele. În lungmetrajul O scurtă poveste, cele mai iubite personaje născute din imaginația creatorilor români îi vor însoți pe iubitorii de film într-o adevărată aventură cinematografică. 

,,Anul 2020 este un an de referință pentru comunitatea animației românești. Acum 100 de ani se năștea primul film de animație de la noi, Păcală în lună, realizat de Aurel Petrescu, despre care s-a relatat de-a lungul vremii. Din păcate, el nu s-a păstrat până azi, însă sub umbrela #Screening History, Animest dedică această ediție, fie ea și online, acestei aniversări. Campania de imagine din acest an este un omagiu adus animației românești și orașului unde festivalul continuă să aibă loc de 15 ani, și este realizat de colega noastră Andra Mirea, designer grafic și ilustrator.’’, subliniază Mihai Mitrică, directorul și selecționerul Animest. 

14
/11
/23

"În lunile octombrie şi noiembrie am stat o lună la Timișoara ca bursier: am primit o bursă de creație Taifas în colaborare cu librăria La Două Bufnițe" - scriitorul Vasile Ernu îşi împărtăşeşte impresiile despre prima ediţie a unui nou festival timişorean.

14
/11
/23

Începând de vineri spectatorii sunt așteptați undeva în (v)estul sălbatic, în România anului 1944 când cel De-al Doilea Război Mondial se apropie de final. WARBOY spune povestea plină de emoție a unui adolescent care, încercând să salveze cei doi cai ai familiei, pornește într-o călătorie inițiatică, traversând peisajul sălbatic al Munților Apuseni.

14
/11
/23

Documentarul-portret „𝑫𝒆 𝒄𝒆 𝒎𝒂̆ 𝒄𝒉𝒆𝒂𝒎𝒂̆ 𝑵𝒐𝒓𝒂, 𝒄𝒂̂𝒏𝒅 𝒄𝒆𝒓𝒖𝒍 𝒎𝒆𝒖 𝒆 𝒔𝒆𝒏𝒊𝒏” (regie: Carla-Maria Teaha), care o aduce în prim-plan pe una dintre cele mai iubite scriitoare din România, se vede, începând de astăzi, în cinematografele din România, distribuit de Bad Unicorn.

13
/11
/23

CRONICĂ DE FILM Aflată la debutul în regie, Carla Teaha propune “De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin” (2023), un documentar portret, plin de deferenţă, despre o scriitoare îndrăgită şi nonconformistă, Nora Iuga. Din 17 noiembrie, în cinematografe.

13
/11
/23

Bucharest Best Comedy Film Festival și-a ales filmul câștigător dintre cele 10 participante în competiție. Marele câștigător este o comedie venită direct din Peru pe marile ecrane din România. Surori vitrege a fost ales în unanimitate de către juriul festivalului, cucerind imediat și publicul participant la Gala de închidere, când a fost anunțat drept marele câștigător.

01
/11
/23

În noiembrie, HBO Max vine cu filme și seriale proaspete, noi episoade și sezoane ale unor producții de succes, dar și cu documentare care promit să nu dezamăgească.