100 de ani de la declanșarea Primului Război Mondial – Conferință internațională la București
https://www.ziarulmetropolis.ro/100-de-ani-de-la-declansarea-primului-razboi-mondial-conferinta-internationala-la-bucuresti/

Luna aceasta, Bucureştiul va fi gazda unui eveniment internaţional de marcă: o conferinţă dedicată celor 100 de ani care au trecut de la momentul izbucnirii Primului Război Mondial, la care participă nu mai puţin de 20 de invitaţi din 10 ţări europene.

Un articol de Petre Ivan|10 septembrie 2014

Evenimentul, co-organizat de Colegiul Noua Europă, alături de Deutsche Akademie für Sprache und Dichtung, S.Fischer Stiftung și Allianz Kulturstiftung și finanțat de Reprezentantul Guvernului Federal pentru Cultură și Media, continuă, pe 19 și 20 septembrie, la București, dezbaterile ce au avut loc la Budapesta, în 2012 și 2013, pe teme de istorie contemporană, dar, în același timp, marchează și debutul unei serii de conferințe dedicate acestui centenar care vor avea loc în următoarea perioadă la Belgrad și Atena.

„Va rezista Europa tuturor «noutăţilor» cu care se confruntă? Va reuşi ea să contracareze spectrul diviziunii, de care pare urmărită dintotdeauna? S-a împărţit între Roma şi Bizanţ, între catolicism şi ortodoxie, între catolicism şi protestantism, între Imperiu şi Papalitate, între Est şi Vest, între Nord şi Sud, între germanitate şi latinitate, între comunism şi capitalism. Cum vor convieţui, de-aici înainte, patosul diversităţii şi raţionalitatea unificării? Despre toate acestea şi despre altele, vom discuta, la Bucureşti, pe 19 şi 20 septembrie.” (ANDREI PLEȘU, Colegiul Noua Europă)

Sub mottoul „Dezbateri europene la București”, pe 19 și 20 septembrie, vor avea loc 4 mese rotunde, care vor aborda următoarele teme: „Cum conviețuim unii cu alţii în Europa şi ţările vecine: diplomaţie, sancţiuni, război” (19 septembrie, ora 18.00, Aula BCU), „Vecinii de aproape şi «vecinii» de departe ai Europei: Federaţia Rusă şi Statele Unite” (20 septembrie, ora 9.30, NEC), „Europenism şi etnicitate. O reinventare a conceptului de «stat naţional»?” (20 septembrie, ora 11.30, NEC) și „Graniţele Europei: o ameninţare, o zonă gri sau o «zonă de negociere»?” (20 septembrie, ora 18.00, Teatrul Odeon). 100 de ani

Lista participanților la dezbateri include nume importante de istorici, politologi, sociologi sau scriitori ale căror volume tratează subiecte politice, personalități recunoscute pretutindeni în lume.

• 20 de invitați din 10 țări europene: istorici, politologi, sociologi, scriitori ale căror volume tratează subiecte politice

• 4 evenimente: la Teatrul Odeon, la Biblioteca Centrală Universitară din București (BCU) și la Colegiul Noua Europă (NEC)

• evenimentul de la București marchează debutul unei serii de conferințe europene dedicate celor 100 de ani care au trecut de la declanșarea Primului Război Mondial ce vor avea loc în următoarea perioadă la Belgrad și Atena

Foto cu 100 de ani de la declanșarea Primului Război Mondial – wikipedia

23
/06
/16

Omar Sosa va prezenta la Jazz Night Out cel mai nou disc al său, Ilé, o revenire muzicală la rădăcinile afro-cubaneze, pe scenă fiindu-i alături Leandro Saint-Hill -saxofon și flaut, Childo Tomas- bas și vocal, Ernesto Simson la tobe. Joi, 30 iunie, de la ora 20.00, la Sala Radio.

23
/06
/16

Cel mai nou lungmetraj semnat de regizorul Cristi Puiu, „SIERANEVADA”, va avea premiera în Germania la sfârșitul acestei săptămâni. În toamnă filmul va avea premiera în India, în cadrul Jagran Film Festival, în timp ce pe marile ecrane din România „SIERANEVADA” va ruladin 9 septembrie.

23
/06
/16

„A fi umil e o chestie frumoasă. Cred că umilinţa pleacă din generozitate“. - Andi Vasluianu. Unul dintre cei mai apreciați actori români ai momentului, având, până în prezent, peste 100 de roluri în film și teatru, împlineşte astăzi 42 de ani

22
/06
/16

Vlad Mugur a fost regizorul care l-a impus pe George Constantin în faţa comisiei de admitere de la Facultatea de Teatru, intuind talentul său uriaş. A fost profesorul “generaţiei de aur”, care a absolvit la începutul anilor '50. A condus teatrul din Cluj şi Teatrul Odeon din Bucureşti.

22
/06
/16

Imprevizibilul spectacol de magie susţinut în mulţime, trucurile de iluzionism antrenante şi o misiune peste ocean a celor patru călăreţi au reuşit să hipnotizeze publicul şi să plaseze filmul „Now You See Me: Jaful perfect 2” pe locul întâi la box office-ul românesc în primul weekend, cu 54.735 de spectatori şi încasări de 1.029.253 de lei.

22
/06
/16

Există un loc în inima Bucureștiului unde poți să-ți dezvolți talentul și să îți exprimi pasiunea pentru un domeniu creativ, care îți oferă libertate în exprimarea originală a “vocii” tale: actorie, fotografie, scriere creativă, spiritualitate sau jurnalism. Fundația Calea Victoriei oferă cursuri de vară. 

22
/06
/16

Pe 23 iunie, Asociaţia Culturală „Patrimoniu pentru Viitor” și Muzeul Național de Artă al României vă invită să petreceți noaptea magică a Sânzienelor în curtea de onoare a MNAR (Calea Victoriei nr. 49-53). Vor fi alături de noi Victor Rebengiuc, Irina Sârbu & Ethnotic Project, Liliana Iorgulescu, Mihaela Vosganian, Corul „Sound” condus de Voicu Popescu şi mulţi alţii.

21
/06
/16

Marele actor şi regizor se află zilele acestea la Bucureşti, după ce a participat la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu. Compania sa de teatru – The Actors' Gang – va da trei reprezentaţii ale spectacolului «Visul unei nopţi de vară», la Teatrul de Comedie (miercuri, joi şi vineri, de la orele 19, la Sala Radu Beligan).

21
/06
/16

BUCUREȘTIUL DE TOTDEAUNA Cu mai bine de 200 de ani în urmă, Dâmboviţa era o apă capricioasă, năvalnică şi care, la vreme de ploaie repede inunda cele 17 hectare ocupate acum de parcul Cişmigiu.

21
/06
/16

"Filmul „Poziția copilului”, , regizat de Călin Netzer, a fost foarte tulburător pentru mine. E un film despre întreaga noastră societate, despre cum ieșim dintr-un fel de a trăi și intrăm în altul, ceea ce pentru unii oameni e imposibil. A fost o onoare să fac parte din juriul care a hotărât premiul pentru acest film." - Tim Robbins