Uriașul cu picioare de lut și dansul lui Zorba
https://www.ziarulmetropolis.ro/uriasul-cu-picioare-de-lut-si-dansul-lui-zorba/

Pare greu de crezut, dar ruşii ne-au făcut un serviciu, plasând pe după o perdea de praf, fum şi moloz mica noastră prăbuşire balcanică.

Un articol de Dede's (Dan Nicolaie)|21 iunie 2016

Începută cu câteva ore înainte de primul meci la Euro 2016, când suporterii bine antrenați în tabere de pregătire și-au arătat mușchii, prăbușirea fotbalistică a Rusiei a fost una extrem de spectaculoasă, încheiată în stil mare la meciul cu reprezentativa Țării Galilor.

Probabil la întoarcerea în țară, selecționerul Leonid Slutski își va aduce aminte de scena de final din celebrul film „Zorba Grecul” al lui Michael Cakoyannis, și chiar dacă nu are nimic din virilitatea brută a lui Anthony Quinn îl va întreba pe Vladimir Putin: „Hei Boss, ai văzut vreodată o prăbuşire mai măreaţă?”.

Noroc că, inclusiv în Rusia, lucrurile s-au mai schimbat, altfel dansul de final ar fi avut loc în „însorita Siberie”, un loc atât de plăcut încât foarte puțini s-au mai întors din el.Gareth Bale

Pare greu de crezut, dar rușii ne-au făcut un serviciu, plasând pe după o perdea de praf, fum și moloz mica noastră prăbușire balcanică. Zâmbetul de după cădere, este gestul de care avem nevoie și pe care trebuie să-l învățăm dacă vrem să ne păstrăm speranța. La câte căderi avem, putem repeta până ne va ieși perfect.

Galezii au învățat să râdă cu toată gura, dar după reușite, ceea ce nu este atât de greu, mai ales când îl au în echipă pe Gareth Bale, fotbalistul care și-a dat jos echipamentul de vedetă și a îmbrăcat salopeta muncitorului, care trage tare pentru el, pentru colegi și pentru țara lui.

Anglia are ceva, dar nu are totul, așa că nu aș paria mai mult de o liră, pe care nu o am, pe un eventual triumf al acestei echipe, care simte nevoia să ne reamintească, la intervale regulate, că a inventat fotbalul, dar, orice ar face, la marile baluri alții se bucură la final.

Foto: europeanul metropolis – euro.com, facebook

Citiţi şi:
24
/03
/17

E ceva putred cu Danemarca, spun eu în momentul când văd umbra tricourilor acestei echipe naționale de fotbal . În 1601(1600 conform unor surse alternative) William Shakespeare, prin gura unui ofiţer, personaj episodic în „Hamlet”, spunea că “E ceva putred în Danemarca” (“Something is rotten in the state of Denmark! “), tot din cauza unei umbre.

10
/11
/16

Echipa națională seamănă tot mai mult cu mine! Cum eu aștept să câștig la loto, în cap am multe numere, dar nu am mai intrat într-o agenție a loteriei de mai bine de 20 de ani, așa și echipa pregătită de Iordănescu vrea să câștige fără să atace.

10
/11
/16

Asediată de nevoi, schimbări, autosuficienţă, lipsă de cultură sportivă, echipa naţională a ajuns în punctul în care orice adunare, ca să nu zicem adunătură, de unsprezece bărbați, care se pot deplasa, este considerată o formație redutabilă.

06
/10
/16

Dopată cu optimism importat din Germania, echipa naţională are parte de o dublă deplasare teribilă în următoarele zile. Să joci în doar patru zile și cu Armenia și cu Kazahstan nu este puțin lucru pentru niște băieți cu „naturelul simțitor” cum sunt ai noștri, capabili să intre în depresie și dacă le atingi epiderma cu o floare.

12
/07
/16

Polonia s-a calificat în sferturile Euro 2016, dar peste 25 de ani, dacă cineva își va aduce aminte de acest meci o va face datorită golului superb marcat de Shaquiri. Genul de bijuterie, care pe vremea când transmisiile în direct erau mai puține și reluările erau mai rare decât florile de colț, putea fi povestită ore în șir de un iubitor de fotbal unui înrobit de acest sport.

12
/07
/16

O idee greu de suportat pentru englezi: dincolo de un anume punct, precis delimitat în timp (1966, anul în care au devenit campioni mondiali, pe teren propriu, graţie unui arbitru sovietic lovit brusc de miopie), istoria fotbalului lor nu a mai fost reală.

12
/07
/16

Brazilia nu e la Euro. Ar fi meritat, la cât de prost a jucat zilele astea la Copa América (tocmai ce a pierdut la Peru, shuperu peru peru peru, fiind eliminată încă din grupe). Ar fi fost şi-n ton, şi-n semiton cu ce se întâmplă zilele acestea în Franţa, unde 24 de formaţii (enooooooooorm de multe!) expun pragmatism rudimentar, malaxează frustrări şi din când în când oferă şi ceva fotbal.

12
/07
/16

Trăim una dintre acele zile magice când după o cafea mare și amară nu putem spune nici că a fost bine, dar nici nu ne lasă inima să zicem că a fost rău. „Atunci, cum a fost?”, ar putea întreba un neutru. „Ca la noi”, ar fi primul răspuns valid, și orice am pune după ar strica totul.

12
/07
/16

În iunie 1984, eram prea mic și prea izolat ca să fi citit cartea lui George Orwell („1984”), dar suficient de mare ca să știu cum stă treaba cu „Big Broter”, care ne urmărea din toate pozițiile. Cu toate acestea, în luna aceea am fost cel mai liber om de pe pământ, grație fotbalului.

12
/07
/16

„Dacă privim cu atenţie un animal, avem sentimentul că înlăuntrul lui se ascunde un om care-şi bate joc de noi”, zice undeva Canetti. Scriitor. Unul dintre cei mari. Şi subevaluaţi. Dar e mai bine aşa. Decât să fie snobat aiurea mai bine să fie citit de cei care (îl) merită. În ciuda rezonanţei latine a numelui, Canneti s-a născut în Bulgaria, a scris magistral în germană şi a devenit cetăţean britanic mai spre final. Un cosmopolit. Nu ştiu câte lire ar fi dat pe Brexit, însă mi-am amintit de vorbele lui privind tabloul optimilor de finală.

12
/07
/16

Motto : „Prin asta eşti celebră-n Orient, O, ţară tristă, plină de humor...” (Cu voi - George Bacovia) Chiar dacă părea greu de crezut, soarele a răsărit și după ce echipa națională a fost învinsă și trimisă acasă de către Albania. Sunt ceva nori pe cer, dar garantez că vor trece și aceștia.

12
/07
/16

„Într-o vale îndepărtată din Iugoslavia, se pare că locuitorii au abolit hazardul, graţie unei aruncări speciale de zaruri”. Am citit asta undeva, nu mai ştiu unde, după cum nu sunt sigur nici dacă asta e forma exactă a citatului sau doar o aproximare personală. Oricum, capturează esenţialul. Ce ştiu însă cu precizie e că respectiva vale nu era pe teritoriul Croaţiei de azi. Dacă era, meciul cu Portugalia ar fi fost o formalitate.