110 muzicieni din România, Republica Moldova, Ucraina și UE concertează sub sloganul „Stand with Ukraine”, cu sprijinul ICR Chișinău
https://www.ziarulmetropolis.ro/110-muzicieni-din-romania-republica-moldova-ucraina-si-ue-concerteaza-sub-sloganul-stand-with-ukraine-cu-sprijinul-icr-chisinau/

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” de la Chişinău susţine proiectul ambiţios al Orchestrei Naţionale de Tineret a Moldovei, care reuneşte 110 muzicieni din România, Republica Moldova, Ucraina şi UE, sub sloganul „Stand with Ukraine”.

Un articol de Petre Ivan|21 iulie 2022

Inițiativa muzicienilor din Republica Moldova și a maestrului Gabriel Bebeșelea este un manifest muzical împotriva războiului și a violenței și are drept scop susținerea tinerilor artiști refugiați din Ucraina și promovarea Anului European al Tineretului.

În cadrul proiectului vor fi organizate cinci concerte de muzică clasică în spații publice din Republica Moldova și România: Sala cu Orgă din Chișinău, Butuceni, Digital Park din Chișinău, Cetatea Tighina și Piața Mare din Sibiu.

Agenda evenimentelor:

22 iulie 2022, Sala cu Orgă din Chișinău – Concert simfonic dirijat de maestrul Cristian Spătaru, solist Kiril Maximov (vioară). În program: Concertul pentru vioară și orchestră de Johannes Brahms, Simfonia nr. 9 „Din lumea nouă” de Antonin Dvorak și „Dansurile românești” de Bela Bartok. Violonistul Kiril Maximov (R.Moldova/ Spania) va interpreta concertul lui Brahms la un instrument Stradivarius din 1716 ex. Baron Oppenheim din colecția Băncii Naționale a Austriei.
23 iulie 2022, Open Air Butuceni – Concertul de muzică clasică sub bagheta maestrului Cristian Spătaru, solist Kiril Maximov, va avea același repertoriu ca și cel de la Sala cu Orgă.
27 iulie 2022, Open Air Digital Park, Chișinău. Dirijor: maestrul Gabriel Bebeșelea. În program: Simfonia nr. 9 de Ludwig van Beethoven.
30 iulie 2022, Open Air Cetatea Tighina, dirijat de maestrul Andriano Marian. Concert în două părți: în prima parte va fi prezentată o selecție de muzică din filme din competiția pentru premiul Oscar, iar în partea a doua vor fi interpretate piesele: Vals de Eugen Doga; Vals de Aurel Andreescu și Melodia de Myroslav Skoryk.
1 august 2022, Open Air Sibiu, dirijat de maestrul Gabriel Bebeșelea. În program: Simfonia nr. 9 de Ludwig van Beethoven.
Mai multe detalii: www.icr.ro

Citiţi şi:
25
/08
/20

Timp de trei zile Sibiul s-a transformat în capitala jazzului. Atât la nivel de orchestrație cât și de compoziție, pe lângă artiștii consacrați ai scenei jazz din România, Sorin Zlat, FiRMA și Vița de Vie au adus un sound inovator dincolo de granița convențională dintre jazz și rock.

20
/08
/20

OAMENII MUZICII Recitalurile de pian ale unor VIP-uri precum Elton John, Tori Amos, Keith Jarrett și alții, ce fac publicul să vibreze în extaz? Se datorează în bună parte pianistului și compozitorului de geniu Franz Liszt. A fost o personalitate cosmopolită, scriitor, profesor de pian și dirijor, dar mai ales „creatorul” pianistul-vedetă și al recitalurilor pianistice de tip show.

20
/08
/20

Zoltán András, solistul formației Sarmalele Reci, povestește cum a luat naștere un proiect muzical curajos, puțin neobișnuit pentru publicul din România, intitulat Jazzappella, cu care va participa la Sibiu Jazz Festival vineri, pe 21 august.

11
/08
/20

Daniel Dorobanțu pregătește un concert cinematic ce prezintă în avanpremieră următorul album. Artistul va cânta în Munții Parâng, iar concertul va fi transmis LIVE, duminică, 16 august, de la ora 21:00.

11
/08
/20

Duminică, 16 august 2020, de la ora 21:00, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” invită publicul la al cincilea concert al Stagiunii Estivale, eveniment care îi are ca invitați pe actorul Marius Manole și ansamblul Young Beats, coordonat de Zoli Toth. Concertul este intitulat „Ave Maria” și va fi dirijat de Anna Ungureanu – dirijor principal al renumitului ansamblu coral.

06
/08
/20

Festivalul SoNoRo Musikland continua în Brașov până pe 9 august. Mari nume ale scenei internaționale concertează la Bastionul Țesătorilor și la Colegiul Național „Andrei Șaguna” din Brașov, la Măgura și la Râșnov.