Un sound și vibe unicat în capitala culturală a jazzului
https://www.ziarulmetropolis.ro/un-sound-si-vibe-unicat-in-capitala-culturala-a-jazzului/

Timp de trei zile Sibiul s-a transformat în capitala jazzului. Atât la nivel de orchestraţie cât şi de compoziţie, pe lângă artiştii consacraţi ai scenei jazz din România, Sorin Zlat, FiRMA şi Viţa de Vie au adus un sound inovator dincolo de graniţa convenţională dintre jazz şi rock.

Un articol de Alexandru Filimon|25 august 2020

Prologul acestui eveniment a fost inițiat de pianistul de jazz Sorin Zlat care a oferit publicului o inegalabilă experiență muzicală cu proiectul Groove Garden. 

Acest vibe a fost continuat și augmentat în profunzime de Daniel Rocca, și FiRMA, care a oferit un showjazz de mare clasă, demonstrând astfel calitățile artistice ale unei formații care și-a consacrat un nume în muzica de peste 20 de ani. 

Firma a fost la propriu un poem pe note în ritm de jazz cu un sound impecabil plin de savoare, oferind celei de-a doua zi de festival un motiv în plus de a sărbători viața prin muzică.”Rămâi mereu în sufletul meu” s-a auzit pe scena din Sibiu alături de mii de participanți, atât din piață cât și online.  

Contopirea celor două granițe dintre jazz și rock a fost atinsă și în ultima zi de festival când Vița de Vie au transformat ”Basul și cu toba mare” în jazz. Cu o mare acuratețe orchestrațională, Adrian Despot, solistul trupei Vița de Vie a condus publicul spre o experiență transparentă și plină de frumusețe a cunoașterii muzicii. ”Asta înseamnă muzică”, a precizat solistul dublând spiritul și deviza Sibiu Jazz Festival.

Publicul din online și din offline a simțit deopotrivă emoția întâlnirii cu muzica din Sibiu Jazz Festival și dedicația unei întregi echipe care a făcut din muzică un jazzlifestyle. 

”Emoția a fost dictonul acestei ediții. Am trecut cu toții printr-o gamă variată de emoții de la cele pământești legate de actuala pandemie la cele repertoriale și manageriale, însă emoția care a dominat Sibiu Jazz Festival a fost muzica. Aceasta este rațiunea noastră și acel modus vivendi care asigură unicitatea festivalului și conservarea valorii sale în timp”, a explicat Simona Maxim, managerului festivalului de jazz de la Sibiu.

Sibiu Jazz Festival este o carte de vizită pentru România în sfera muzicală mondială prin care s-a consacrat un anume fel de a gândi muzica în termeni de jazz și, totodată, un simbol pentru cei care caută elevația prin muzică în locurile comune ale sufletului ce așteaptă să vibreze pe note.

13
/03
/24

Gabriel Bebeșelea, unul dintre cei mai bine cotați dirijori români peste hotare, aplaudat în prestigioase săli de concerte ale lumii, ca Auditorium-ul din Barcelona, Musikverein – Viena sau Sala Ceaikovski – Moscova, apreciatul violonist Alexandru Tomescu și vioara Stradivarius Elder-Voicu pe care are privilegiul de a interpreta, și un program dedicat integral lui Mozart definesc un eveniment de neratat la Sala Radio.

28
/02
/24

Primăvara sosește la Sala Radio cu abonamente și bilete pentru ultimele 3 luni ale stagiunii cu numărul 95 pe scena Radio România! Abonamentele pentru perioada aprilie - iunie 2024 vor fi disponibile la vânzare în perioada 28 februarie – 5 martie 2024. Biletele individuale vor fi puse în vânzare începând din data de miercuri, 6 martie 2024.

28
/02
/24

“Mamma Mia!”, cel mai faimos musical din România, revine weekend-ul acesta pe scena Sălii Palatului din Capitală, într-o nouă reprezentație de zile mari, asta după ce în ultimii cinci ani spectacolul a fost văzut de peste 80.000 de români. Până acum producția a avut nu mai puțin de 33 de reprezentanții în țara noastră, în nouă orașe, dintre care doar 20 în București, unde fiecare spectacol a fost sold-out de fiecare dată.

27
/02
/24

Prima zi a primăverii aduce pe scena Sălii Radio un mărțișor muzical ! Vineri, 1 martie 2024 (de la 19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va interpreta Simfonia nr. 1 - Simfonia primăverii, semnată de ROBERT SCHUMANN, un tablou muzical al anotimpului revenirii la viață.

27
/02
/24

Turneul SoNoRo Conac ajunge în 2024 la ediția a XII-a, intitulată „L’heure bleue” – un titlu inspirat de acel interval de timp în care finalul de zi se pregătește să facă loc înserării, apoi nopții. „Ora albastră” va fi – din perspectiva SoNoRo – un spațiu de visare și un răstimp în care muzica se materializează, trece dincolo de contururi și prinde viață în mod desăvârșit, în unele dintre cele mai frumoase edificii din țara noastră.