120 de ani de la naşterea lui Alfred Hitchcock
https://www.ziarulmetropolis.ro/120-de-ani-de-la-nasterea-lui-alfred-hitchcock/

„Blondele sunt cele mai potrivite victime. Ele sunt asemeni zăpezii virgine în care ies la iveală urmele însângerate.” – Alfred Hitchcock. Se împlinesc, astăzi, 120 de ani de la naşterea cineastului considerat „maestrul suspansului”. 

Un articol de Petre Ivan|13 august 2019

Alfred Hitchcock s-a născut la 13 august 1899, la Leytonstone, Essex, Londra. Primul său loc de muncă a fost în 1915, ca estimator pentru compania Henley Telegraph and Cable, iar în perioada care a urmat a început să fie interesat de filme şi lectura revistelor comerciale din SUA.

„Când un actor vine la mine să discute personajul său, îi spun – e în scenariu. Dacă el mă întreabă care este motivaţia mea? – îi răspund: salariul tău.” – Alfred Hitchcock

În jurul anului 1920 a intrat în industria cinematografiei şi a început să facă schiţe pentru decorurile peliculelor.  Hitchcock a realizat primul său film de marcă în anul 1927 intitulat „The Lodger: A Story of the London Fog”.

În acelaşi an, pe 2 decembrie, Hitchcock s-a căsătorit cu Alma Reville. Au avut un singur copil, Patricia Hitchcock, care s-a născut pe 7 iulie 1928.

Alfred Hitchcock servind-o cu un ceai pe Grace Kelly, pe platourile de filmare ale pelciulei To Catch a Thief, 1955

„Căsătoria este singura condamnare pe viaţă, de care eşti iertat pentru comportament urât.” – Alfred Hitchcock

Succesul său s-a dovedit atunci când a realizat o serie de filme în Marea Britanie între care amintim: „The Lady Vanishes” (1938) şi „Jamaica Inn” (1939), unele dintre ele câştigându-şi faima şi în SUA.

În 1940, familia Hitchcock s-a mutat la Hollywood, unde producătorul David O. Selznick l-a angajat pentru a regiza o adaptare a romanului „Rebecca” (1940) de Daphne du Maurier. Filmul a fost nominalizat de nouă ori la premiile Oscar şi a câştigat Oscarul pentru cea mai bună peliculă şi cea mai bună cinematografie realizată alb-negru.

În 1945 a regizat „Spellbound” care i-a avut în distribuţie pe Gregory Peck şi Ingrid Bergman, iar anul următor a regizat pelicula „Notorius” care i-a avut în distribuţie pe Cary Grant şi Ingrid Bergman.

În anul 1958 a primit premiul Festivalului de Film de la San Sebastian pentru filmul „Vertigo” care i-a avut protagonişti pe James Stewart şi Kim Novak. În 1959 realizează „North by Northwest” cu Cary Grant şi Eva Marie Saint.

Urmează pelicula „Psycho” cu Anthony Perkins şi Janet Leigh, una dintre cele mai mari importante din cariera sa, ea având o scenă ce a impresionat şi a influenţat istoria celei de-a şaptea arte, asasinarea protagonistei la duş, la jumătatea filmului.

„Fac filme ca să scap de propriile frici.” – Alfred Hitchcock

În 1963 a regizat celebra peliculă „The Birds” cu Tippi Hedren şi Rod Taylor, urmată de „Marnie” (1964) care i-a avut în distribuţie pe Tippi Hedren şi Sean Connery.

Peliculele „Torn Curtain” (1966) cu Paul Newman şi Julie Andrews şi „Topaz” (1969) cu Frederick Stafford şi Claude Jade nu au avut succesul scontat. Au mai urmat filmele „Frenzy” (1972) şi „Family Plot” (1976).

În anul 1979, American Film Institute i-a decernat premiul pentru viaţa sa închinată artei cinematografice.

„Prietenii adevăraţi locuiesc foarte departe unul de altul.” – Alfred Hitchcock

Hitchcock s-a stins din viaţă la 29 aprilie 1980, la Los Angeles.

(sursa text: agerpres.ro)

Foto: Alfred Hitchcock – facebook

01
/10
/21

BFFF 2021 a inclus o secţiune competiţională internaţională, la care s-au înscris peste 100 de scurtmetraje de modă, oferind patru premii. Câștigătorii au fost selectați de un juriu format din profesioniști din film, advertising și modă de pe scena locală și cea internaţională: Grigor Devejiev - Creative Director Jam Project, Marley Hansen - curator Nowness, Marcin Kempski - fotograf de modă londonez, Sandra Bold - Global Creative Director Publicis și Ina Borcea - fashion editor Harpers Bazaar.

30
/09
/21

Spectacolul continuă, acțiunea escaladează și toată sala vibrează pentru cel mai așteptat film din ultima perioadă, super producția 'Nu e vreme de murit' ajunge în avanpremieră pe marile ecrane din 30 septembrie la Cineplexx Băneasa, Titan, Sibiu, Satu-Mare și Târgu-Mureș.

29
/09
/21

CRONICĂ DE FILM Pentru un film de debut al unui regizor de teatru care nu a mai făcut până acum cinema, „Câmp de maci” (2020), de Eugen Jebeleanu, are o rigoare estetică neaşteptată, dar şi o lipsă de încrâncenare demnă de salutat.

28
/09
/21

CRONICĂ DE FILM „Crai nou” (2021), debutul Alinei Grigore, recent câştigător la Festivalul de la San Sebastian, aduce un aer proaspăt în cinematografia română.

28
/09
/21

THE FRENCH DISPATCH, LAND, QUO VADIS, AIDA?, scurtmetraje românești și internaționale, cele mai apreciate filme românești ale momentului si filmele premiate la Festival se văd în cadrul Retrospectivei ANONIMUL 2021 la ARCUB, Cinema Elvire Popesco și Terasa Institutului Francez între 28 septembrie și 3 octombrie.

27
/09
/21

În ultima săptămână din septembrie, „Cinema sub clar de lună“ aduce pe ecranul din Grădina Muzeului Național al Literaturii Române două dintre cele mai noi filme românești, Câmp de maci și documentarul Spioni de ocazie, alături de producții străine care au avut un parcurs spectaculos: Night of the Kings, aflat pe lista scurtă la premiile Oscar, și Apples, co-produs de Cate Blanchett și propus anul trecut de Grecia la Oscarul pentru Cel mai bun film internațional.

27
/09
/21

Frumoasa și bestia întâlnește viitorul tehnologiei în Belle, producția-fenomen semnată de regizorul japonez Mamoru Hosoda, care va deschide cea de-a 16-a ediție Animest. Prezentat în premieră internațională la Cannes, anime-ul Sci-Fi în care o adolescentă devine cea mai bună versiune a sa într-un univers paralel, creat în mediul virtual, se va vedea pentru prima dată pe marele ecran din România vineri, pe 8 octombrie, de la orele 18:30 și 21:30, la Cinema Elvire Popesco. Filmul va putea fi urmărit în curând în cinematografele din întreaga țară, distribuit de Bad Unicorn.

27
/09
/21

OPINIE Subfinanţat de nişte autorităţi nepăsătoare, fără cinematografe care să îi fie dedicate şi cu un public larg pus mai degrabă pe miştouri, filmul românesc de autor face performanţă an de an la cel mai înalt nivel. Iar 2021 o dovedeşte din plin. Este unul din paradoxurile româneşti.

24
/09
/21

Festivalul KINOdiseea aduce pe marele ecran filme despre protejarea mediului, relațiile dintre copii și părinți, curaj și empatie, la Cinema Gloria și Cinema Eforie.