16 proiecte din 4 țări, selectate în programul FILM+ 2020-2021
https://www.ziarulmetropolis.ro/16-proiecte-din-4-tari-selectate-in-programul-film-2020-2021/

FILM+, programul alternativ de susţinere a producţiilor cinematografice independente cu buget redus, anunţă care sunt participanţii celei de-a cincea ediţii, în urma selecţiei proiectelor înscrise în această vară.

Un articol de Petre Ivan|9 septembrie 2020

Din cele 108 de proiecte înscrise de cineaști din Bulgaria, Moldova, România și Serbia, au fost selectate 16 proiecte, dintre care: cinci lungmetraje documentare, două lungmetraje de  ficțiune și nouă scurtmetraje de ficțiune.  

„Selecția din acest an a fost o adevărată provocare: am avut misiunea dificilă de a alege din proiecte foarte bune. Astfel, ca o extensie a line-up-ului agreat de echipa noastră, am creat FILM+ Expanded, creând posibilitatea de a susține încă un proiect. Cei 16 participanți ai celei de-a cincea ediții a FILM + vor avea parte de tot suportul nostru pe una dintre următoarele direcții: dezvoltare de proiect, sprijin pentru filmare și pentru post-producție. Rolul nostru este acela de a veni în sprijinul realizatorilor de film care au nevoie de structuri, ghidaj personalizat și ajutorul necesar care să le faciliteze trecerea către o etapă profesională.”, spune Ana Drăghici, FILM+ Program Coordinator. 

Conceput ca un laborator de lucru, sprijin și promovare dedicat proiectelor de film, animație și video-art independente, FILM+ este singurul proiect românesc și din regiune destinat formării profesionale, care are un caracter practic, axat pe dezvoltarea, realizarea și promovarea producțiilor audiovizuale de microbuget, realizate de tineri artiști proaspăt absolvenți sau autodidacți din România, Serbia, Bulgaria și Republica Moldova, ce beneficiază de experiența acumulată de profesioniștii români din cinematografie.

FILM+ a fost inițiat în 2016 de o echipă de tineri cineaști, formată din regizorul Paul Negoescu, producătoarea AnamariAntoci, directorul de imagine Ana Drăghici și Alex Trăilă, consultant în cinematografie și audiovizual, fiind primul program din Europa Centrală și de Est ce reunește resurse și expertiză în cadrul unei platformei de colaborare și este finanțat de programul Europa Creativă – Media al Comisiei Europene. 

Reprezentanții proiectelor selectate din România, Bulgaria, Moldova și Serbia se vor reuni în octombrie la București, în funcție de situația din România legată de pandemia COVID-19,  într-o rezidență în cadrul căreia vor avea loc masterclass-uri, sesiuni de îndrumare individuală, laboratoare, urmate de stabilirea calendarului de lucru pentru fiecare proiect în parte, croit pe necesitățile acestora. Programul de lucru va include, în prima parte a anului 2021, și sesiuni de lucru la Chișinău, Belgrad și Sofia. 

Proiectele selectate pentru cea de-a 5-a ediție Film + sunt:   

Work in Progress: 

 1. Dragoș Hanciu – The Man and His Shadow, ROMÂNIA, lungmetraj documentar; 
 1. Biljana Kirilova și Neda Milanova Voev – Greetings to the Gods, BULGARIA, lungmetraj documentar; 
 1. Alexandr Dzechis  – Blocul 2, MOLDOVA, lungmetraj documentar; 
 1. Dumitru Grosei și Arcadie Plăcintă – Călătorie în timp – de la Bonn la Speia, MOLDOVA, lungmetraj documentar. 

 Producție: 

 1. Paul Chirilă – 5000KM, ROMÂNIA, lungmetraj documentar 
 1. Hayat Aljowaily și Kaja Grujic – Last Call, SERBIA, scurtmetraj ficțiune 
 1. Monica Stan – Drumul Dragonului, ROMÂNIA, scurtmetraj ficțiune 
 1. Andrei Răuțu – Se văd stelele în noaptea asta?, ROMÂNIA, scurtmetraj ficțiune 
 1. Kristina Spassovska – Everything Tastes Strange Today, BULGARIA, scurtmetraj ficțiune 

Dezvoltare: 

 1. Eugeniu Bocancea  – Lecție de maturitate, MOLDOVA, lungmetraj ficțiune 
 1. Tamara Brocic – Worlds Apart, SERBIA, scurtmetraj ficțiune 
 1. Kosta Karakashyan – Us, BULGARIA, scurtmetraj ficțiune 
 1. Alex Mircioi – Toma și prietenii lui, ROMÂNIA, Scurtmetraj ficțiune 
 1. Vasile Todincă – Calmul unei dimineți de iarnă, ROMÂNIA – scurtmetraj ficțiune 
 1. Sorin Poamă – Cut It, ROMÂNIA, Scurtmetraj ficțiune 

FILM+ ExpandedElena Morar – Tender is the Night, ROMÂNIA, lungmetraj ficțiune   

Programul este inițiat de Asociația Graphis 122 și implementat alături parteneri și specialiști implicați în programul de mentorat.  

Cea de-a cincea ediție este co-finanțată de către programul Europa Creativă – MEDIA* al Comisiei Europene și de Centrul Național al Cinematografiei.

Website | Facebook | Instagram  

20
/09
/21

Între 20 septembrie și 15 noiembrie, proiectul interdisciplinar „Noi împotriva noastră. Intervenție culturală pentru destigmatizarea bolilor psihice” continuă derularea la nivel național a seriei de activități artistice și de conștientizare dedicate cu precădere membrilor rețelei de sprijin din jurul persoanelor afectate de boli psihice, dar și publicului larg. 

17
/09
/21

OPINIE Mai mulţi cineaşti români importanţi, deopotrivă producători şi regizori, printre care Stere Gulea, Tudor Giurgiu, Ada Solomon şi Nae Caranfil, îşi exprimă nemulţumirea faţă de felul în care se desfăşoară concursurile de finanţare organizate de Centrul Naţional al Cinematografiei.

16
/09
/21

Caravana Metropolis- cinema în aer liber se întoarce în Piața Sfatului din Brașov cu cele mai bune filme din ultimul an, cu distincții importante la festivaluri de film internaționale prestigioase. Acestea vor putea fi urmărite între 21 și 26 septembrie, de la ora 20:00, în spațiul de proiecție amenajat în centrul Brașovului. Intrarea la proiecții este liberă.

16
/09
/21

Cea de-a 5-a ediție Bucharest Short Film Festival va avea loc în perioada 17-23 septembrie, la Teatrul Godot - Palatul Bragadiru (17 și 23, în aer liber) și Cinemateca Eforie (18 -22).

15
/09
/21

Independența Film lansează în cinema din 17 septembrie, la pachet, două noi titluri ale regizorilor consacrați Gaspar Noé și Pedro Almodóvar: „Lux Æterna”, un mediu-metraj produs de celebra casă de modă Yves Saint Laurent, cu Béatrice Dalle și Charlotte Gainsbourg în rolurile principale, și scurtmetrajul „Vocea umană”/ „The Human Voice”, care o are protagonistă pe Tilda Swinton, purtând haine semnate de Balenciaga.

08
/09
/21

PREVIEW Între 8 şi 12 septembrie, la Cinema Elvire Popesco, Institutul Cervantes și Verde Stop Arena din Bucureşti, se desfăşoară cea de-a 6-a ediție a Película, singurul festival de film și cultură ibero-americană din România. Ulterior, o selecţie de filme vor fi văzute şi la Cluj-Napoca, dar şi online.

05
/09
/21

CRONICĂ DE FILM Partea de început din „Întregalde” este o demonstraţie de forţă. Orăşenii, bine îmbrăcaţi şi echipaţi, se simt în largul lor. Sunt relaxaţi şi siguri pe ei. Fac glume, se tachinează. Au maşini de teren puternice, care urcă impetuos drumurile (iar camera de filmat are grijă să insiste pe asta).