16 proiecte din 4 țări, selectate în programul FILM+ 2020-2021
https://www.ziarulmetropolis.ro/16-proiecte-din-4-tari-selectate-in-programul-film-2020-2021/

FILM+, programul alternativ de susţinere a producţiilor cinematografice independente cu buget redus, anunţă care sunt participanţii celei de-a cincea ediţii, în urma selecţiei proiectelor înscrise în această vară.

Un articol de Petre Ivan|9 septembrie 2020

Din cele 108 de proiecte înscrise de cineaști din Bulgaria, Moldova, România și Serbia, au fost selectate 16 proiecte, dintre care: cinci lungmetraje documentare, două lungmetraje de  ficțiune și nouă scurtmetraje de ficțiune.  

„Selecția din acest an a fost o adevărată provocare: am avut misiunea dificilă de a alege din proiecte foarte bune. Astfel, ca o extensie a line-up-ului agreat de echipa noastră, am creat FILM+ Expanded, creând posibilitatea de a susține încă un proiect. Cei 16 participanți ai celei de-a cincea ediții a FILM + vor avea parte de tot suportul nostru pe una dintre următoarele direcții: dezvoltare de proiect, sprijin pentru filmare și pentru post-producție. Rolul nostru este acela de a veni în sprijinul realizatorilor de film care au nevoie de structuri, ghidaj personalizat și ajutorul necesar care să le faciliteze trecerea către o etapă profesională.”, spune Ana Drăghici, FILM+ Program Coordinator. 

Conceput ca un laborator de lucru, sprijin și promovare dedicat proiectelor de film, animație și video-art independente, FILM+ este singurul proiect românesc și din regiune destinat formării profesionale, care are un caracter practic, axat pe dezvoltarea, realizarea și promovarea producțiilor audiovizuale de microbuget, realizate de tineri artiști proaspăt absolvenți sau autodidacți din România, Serbia, Bulgaria și Republica Moldova, ce beneficiază de experiența acumulată de profesioniștii români din cinematografie.

FILM+ a fost inițiat în 2016 de o echipă de tineri cineaști, formată din regizorul Paul Negoescu, producătoarea AnamariAntoci, directorul de imagine Ana Drăghici și Alex Trăilă, consultant în cinematografie și audiovizual, fiind primul program din Europa Centrală și de Est ce reunește resurse și expertiză în cadrul unei platformei de colaborare și este finanțat de programul Europa Creativă – Media al Comisiei Europene. 

Reprezentanții proiectelor selectate din România, Bulgaria, Moldova și Serbia se vor reuni în octombrie la București, în funcție de situația din România legată de pandemia COVID-19,  într-o rezidență în cadrul căreia vor avea loc masterclass-uri, sesiuni de îndrumare individuală, laboratoare, urmate de stabilirea calendarului de lucru pentru fiecare proiect în parte, croit pe necesitățile acestora. Programul de lucru va include, în prima parte a anului 2021, și sesiuni de lucru la Chișinău, Belgrad și Sofia. 

Proiectele selectate pentru cea de-a 5-a ediție Film + sunt:   

Work in Progress: 

  1. Dragoș Hanciu – The Man and His Shadow, ROMÂNIA, lungmetraj documentar; 
  1. Biljana Kirilova și Neda Milanova Voev – Greetings to the Gods, BULGARIA, lungmetraj documentar; 
  1. Alexandr Dzechis  – Blocul 2, MOLDOVA, lungmetraj documentar; 
  1. Dumitru Grosei și Arcadie Plăcintă – Călătorie în timp – de la Bonn la Speia, MOLDOVA, lungmetraj documentar. 

 Producție: 

  1. Paul Chirilă – 5000KM, ROMÂNIA, lungmetraj documentar 
  1. Hayat Aljowaily și Kaja Grujic – Last Call, SERBIA, scurtmetraj ficțiune 
  1. Monica Stan – Drumul Dragonului, ROMÂNIA, scurtmetraj ficțiune 
  1. Andrei Răuțu – Se văd stelele în noaptea asta?, ROMÂNIA, scurtmetraj ficțiune 
  1. Kristina Spassovska – Everything Tastes Strange Today, BULGARIA, scurtmetraj ficțiune 

Dezvoltare: 

  1. Eugeniu Bocancea  – Lecție de maturitate, MOLDOVA, lungmetraj ficțiune 
  1. Tamara Brocic – Worlds Apart, SERBIA, scurtmetraj ficțiune 
  1. Kosta Karakashyan – Us, BULGARIA, scurtmetraj ficțiune 
  1. Alex Mircioi – Toma și prietenii lui, ROMÂNIA, Scurtmetraj ficțiune 
  1. Vasile Todincă – Calmul unei dimineți de iarnă, ROMÂNIA – scurtmetraj ficțiune 
  1. Sorin Poamă – Cut It, ROMÂNIA, Scurtmetraj ficțiune 

FILM+ ExpandedElena Morar – Tender is the Night, ROMÂNIA, lungmetraj ficțiune   

Programul este inițiat de Asociația Graphis 122 și implementat alături parteneri și specialiști implicați în programul de mentorat.  

Cea de-a cincea ediție este co-finanțată de către programul Europa Creativă – MEDIA* al Comisiei Europene și de Centrul Național al Cinematografiei.

Website | Facebook | Instagram  

31
/01
/24

În februarie, pe HBO Max ai conținut nou de urmărit în fiecare zi a lunii! Cu 29 de titluri noi, este la alegerea ta dacă vrei să urmărești cele mai noi filme, seriale, documentare, animații de pe HBO Max sau, de ce nu, să te pui la curent cu altele dintre sutele de titluri care sunt deja pe platformă.

30
/01
/24

În luna februarie, „Noaptea Albă a Filmului Românesc” este dedicată unui apreciat cineast, reprezentant al Noului Val în cinematografie: Cătălin Mitulescu regizor, scenarist şi producător. TVR Cultural, TVR Internațional și TVR Moldova invită telespectatorii în noaptea de sâmbătă, 3 spre 4 februarie, la un maraton cinematografic alături cele mai reprezentative şi premiate creaţii semnate de Cătălin Mitulescu.

29
/01
/24

Vika este un DJ carismatic în vârstă de 84 de ani și o adevărată vedetă a a scenei clubbingului din Varșovia. Confruntându-se cu trecerea timpului, Vika este de părere că vârsta este doar un număr și îi inspiră pe cei din jurul ei să își trăiască viața la maxim. Documentarul „Vika!” Este disponibil pe HBO Max.

29
/01
/24

Într-o lume și o industrie care se schimbă extrem de rapid, un renumit cineast italian, autor de modă veche, caută sens în filmele pe care le face, în dragoste, precum și în politică. Din 2 februarie, Un viitor luminos/ Il sol dell’avvenire, noul film al lui Nanni Moretti, o comedie care critică modul de a face filme al platformelor de streaming și apără viitorul cinematografului, are premiera în cinema, distribuit de Independența Film.

26
/01
/24

Survolând șansa și neșansa unei relații nemenite, de la aceeași distanță calculată care marchează și ruptura finală dintre cei doi protagoniști, debutul în lungmetraj a lui Celine Song, „Past Lives” dezbate în compoziții corecte, dar niciodată riscante, un „ce-ar fi fost dacă?” venit la 24 de ani de la ultima întâlnire.

25
/01
/24

Sfârșitul sec.XIX, un sat dezbinat de bârfe, certuri și lupta pentru pământ. Frumoasa Jagna, o tânără de 19 ani, un spirit liber ce iese din tiparele comunității, devine centrul atenției în momentul în care familia o obligă să se căsătorească cu Boryna, un moșier văduv, influent și bogat.

24
/01
/24

Despre “Klaus & Barroso” – ce a fost asta, frate Bogdan Theodor Olteanu? Acum, pe bune? Ce a fost asta? M-ai pus într-o situație tare complicată. Dar, vorba cântecului: “Frate, frate, la bine și la greu”, scrie Vasile Ernu, despre cel mai discutat film românesc din această lună.

23
/01
/24

CRONICĂ DE FILM În noul său lungmetraj, “Familiar” (2023), Călin Peter Netzer pare că încearcă să reia formula de succes din “Poziţia copilului” (2013), filmul cu care a câştigat Ursul de Aur la Berlinale.

19
/01
/24

Warner TV dedică duminicile lunii februarie filmelor de basm, povești fantastice live action și animate, ecranizări și narațiuni originale lansate pe parcursul ultimelor nouă decenii.

19
/01
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.