Rezidența FILM+ online: 5 zile de ateliere și sesiuni de lucru cu cineaști români de prestigiu
https://www.ziarulmetropolis.ro/rezidenta-film-online-5-zile-de-ateliere-si-sesiuni-de-lucru-cu-cineasti-romani-de-prestigiu/

Rezidenţa FILM+, parte integrantă a proiectului FILM+, laboratorul de lucru, sprijin şi promovare dedicat proiectelor de film, animaţie şi video-art independente, care se adresează tinerilor artişti proaspăt absolvenţi sau autodidacţi din România, Bulgaria, Serbia şi Republica Moldova, va avea loc online în perioada 26-31 octombrie 2020.

Un articol de Liliana Matei|20 octombrie 2020

În cadrul rezidenței, reprezentanții celor 16 proiecte selectate în programul FILM+ 2020-2021, vor avea loc sesiuni de lucru individuale, sesiuni de lucru pentru fiecare secțiune (Work in Progress Lab, Production Lab, Development Lab, Film + Expanded) și sesiuni de lucru comune.

La cea de-a cincea ediție FILM+ au fost selectate cinci lungmetraje documentare, două lungmetraje de ficțiune și nouă scurtmetraje de ficțiune.

„Faptul că la această ediție avem mai multe proiecte de lungmetraj documentar este o premieră îmbucurătoare. Anul 2020 a fost unul excepțional pentru filmul documentar românesc. Este pentru prima dată când un documentar reprezintă propunerea României pentru Premiile Oscar – „Colectiv”(regia Alexander Nanau) și prima dată când două documentare românești se află în selecția pentru o nominalizare la Premiile Academiei Europene de Film („Colectiv” de Alexander Nanau și „Acasă”, de Radu Ciorniciuc – care este și primul documentar românesc premiat la Sundance Film Festival). Participanții FILM+ vor avea ocazia să învețe din experiențele cineaștilor Alexander Nanau („Colectiv”, „Toto și surorile lui”) și Monica Lăzurean-Gorgan (producătoarea documentarelor „Acasă”, „Timebox” și co-regizoarea documentarului „Lemn”)”, spune Ana Drăghici, co-fondator FILM+.

Tutorii rezidenței Film+ 2020 sunt cineaștii Alexander Nanau, Monica Lăzurean-Gorgan, Ada Solomon, Anamaria Antoci, Alex Trăilă, Ana Drăghici, Adrian Sitaru, Tudor Cristian Jurgiu, Paul Negoescu, Roxana Szel , Alexandru Radu și Andrei Gorgan.

În cadrul unui parteneriat dezvoltat cu Les Films de Cannes a Bucarest, rezidenții FILM+ vor participa la un masterclass online susținut de apreciata cineastă japoneză Naomi Kawase („Sweet Bean”, „Still the Water”, „The Mourning Forest”).

 

La rezidența FILM+ vor participa următoarele proiecte din România: „The Man and His Shadow” (lungmetraj documentar, regia Dragoș Hanciu, Work in Progress Lab), „5000KM”(lungmetraj documentar, regia Paul Chirilă, Production Lab), „Drumul Dragonului” (scurtmetraj ficțiune, regia Monica Stan, Production Lab), „Se văd stelele în noaptea asta?” (scurtmetraj ficțiune, regia Andrei Răuțu, Production Lab), „Toma și prietenii lui” (scurtmetraj ficțiune, regia Alex Mircioi, Development Lab), „Calmul unei dimineți de iarnă”(scurtmetraj ficțiune, regia Vasile Todincă, Development Lab), „Cut It” (scurtmetraj ficțiune, regia Sorin Poamă, Development Lab) și „Tender is the Night” (lungmetraj ficțiune, regia  Elena Morar, FILM+ Expanded).

Din Bulgaria vor participa trei proiecte: „Voev: Greetings to the Gods” (lungmetraj documentar, de Biljana Kirilova și Neda Milanov, Work in Progress Lab), „Everything Tastes Strange Today” (scurtmetraj ficțiune, regia Kristina Spassovska, Production Lab) și „Us”(scurtmetraj ficțiune, regia Kosta Karakashyan, Development Lab).

Moldova este reprezentată de „Blocul 2” (lungmetraj documentar, regia Alexandr Dzechis, Work in Progress Lab), „Călătorie în timp – de la Bonn la Speia” (lungmetraj documentar, de Dumitru Grosei și Arcadie Plăcintă, Work in Progress Lab), „Lecție de maturitate” (lungmetraj ficțiune, regia Eugeniu Bocancea, Development Lab), în timp ce din Serbia vor participa două producții: „Last Call” (scurtmetraj ficțiune, de Hayat Aljowaily și Kaja Grujic, Production Lab) și Worlds Apart (scurtmetraj ficțiune, regia Tamara Brocic, Development Lab).

Detalii despre participanți: https://film-plus.ro/portfolio-2020/

Programul este inițiat de Asociația Graphis 122 și implementat alături parteneri și specialiști implicați în programul de mentorat.

Cea de-a cincea ediție FILM+ este co-finanțată de către programul Europa Creativă-MEDIA al Comisiei Europene și de Centrul Național al Cinematografiei.

Sprijinul acordat de Comisia Europeană pentru realizarea acestui program nu constituie o aprobare a conținutului, care reflectă doar opinia autorilor, iar Comisia nu poate fi trasă la răspundere pentru orice utilizare a informațiilor conținute în acesta.

22
/10
/21

Documentarul „Regele Mihai: Drumul către casă”, care prezintă povestea vieții suveranului în exil, de la expulzarea sa forțată până la înmormântare, dar include și un interviu cu Prințul Philip despre prietenia sa din copilărie cu regele Mihai, va fi lansat duminică, pe 24 octombrie, pe HISTORY Channel.

18
/10
/21

Easter Eggs, producția belgiană semnată de Nicolas Keppens, câștigă Trofeul Animest la cea de-a 16-a ediție a Festivalului Internațional de Film de Animație, prima organizată într-o formulă hibrid, atât în cinematografele din capitală cât și online, disponibilă în toată țara.

12
/10
/21

Seria de proiecții „Cinema sub clar de lună” se încheie în weekend-ul 14-17 octombrie cu patru povești surprinzătoare care au făcut turul marilor festivalurilor în ultimul an: emoționantul Petit Maman, care a concurat pentru Ursul de Aur la Berlin, Patrick, o aventură existențială într-o tabără de nudiști, Persian Lessons, istoria plină de suspans a unui prizonier care trebuie să-și dovedească identitatea, și Falling, filmul regizat de celebrul actor Viggo Mortensen.

12
/10
/21

Ediţia din 2021 a Zilelor Filmului Românesc la Chişinău, care s-a desfăşurat între 7 şi 10 octombrie, a avut un program mai bogat ca oricând. Invitatul special a fost actorul Ion Sapdaru, originar din Republica Moldova.

11
/10
/21

Călătoria documentarelor KineDok prin țară va continua și în lunile ce urmează, oferind publicului din diferite orașe acces la câteva dintre cele mai captivante filme realizate în ultimii ani, ce vor fi însoțite de dezbateri cu specialiști din domeniile prezentate.

06
/10
/21

HBO Max a anunțat lansarea serviciului de streaming în 27 de teritorii în prima fază a extinderii în Europa. În completarea celor 20 de teritorii deja confirmate, urmează a fi live în alte șapte țări în 2022 - Olanda, Turcia, Grecia, Islanda, Estonia, Letonia și Lituania.

04
/10
/21

Până la 14 octombrie, în cadrul Cineclubului One World Romania, pot fi vizionate gratuit pe site-ul Sahia Vintage câteva din filmele documentare, aflate la granița dintre funcția utilitară și vena experimentală, ale lui Mircea Săucan, dar și ale lui Radu Gabrea, Tudor Eliad sau Sergiu Nicolaescu.