16 spectacole inedite la Festivalului Național de Improvizație – !MPRO 8
https://www.ziarulmetropolis.ro/16-spectacole-inedite-la-festivalului-national-de-improvizatie-mpro-8/

Spectacole curajoase, perspective noi şi incursiuni inedite în genuri mult apreciate îşi propun să atragă publicul din Bucureşti într-o lume fascinantă în care nimic nu e „improsibil”.

Un articol de Liliana Matei|15 octombrie 2020

Festivalul Național de Improvizație arată, la cea de-a opta ediție – !MPRO 8 -, câte culori și forme poate lua improvizația, chiar sub ochii noștri. Evenimentul care va avea loc între 22-25 octombrie 2020, în aer liber, la terasa acoperită a Casei Universitarilor din București (strada Dionisie Lupu 46) are ca temă Procesul creativ și trei invitați speciali care explorează acest demers alături de improvizatorii români.

Programul festivalului poate fi consultat aici: https://improfest.ro/program

Prin abonamentele și biletele pentru cele 16 spectacole LONG-FORM,  MUZICAL, SKETCH, DEBUT,  Freestyle – RAP Battle și EXPERIMENTAL disponibile în prezent pe Eventbook și în rețelele partenere, organizatorii încurajează împărtășirea distracției cu cei dragi.

Abonamente de o zi: 160 lei un pachet pentru două persoane, respectiv 320 lei pentru un pachet de 4 abonamente, pentru patru persoane – https://eventbook.ro/program/abonamente-zi

Bilete pentru două sau patru persoane, valabile pentru câte o repriză din cadrul festivalului, care include două spectacole a câte 40 de minute fiecare, fără pauză între ele. https://eventbook.ro/festival/festivalul-national-de-improvizatie

Actorii de la Anananas & Pampamplemousse (Franța) aduc în premieră la București un show jucat cu succes în mai multe țări din Europa, care include povești create pe loc în jurul unor obiecte primite de la spectatori. Pe lângă atelierele pe care le vor susține, vor juca duminică, 25 octombrie de la ora 21.00, în ultima seară de festival, un spectacolul free-form intitulat Just Play, în care improvizatorii se inspiră din obiecte împrumutate de la spectatori. Totul devine un pretext de joacă: muzica, lumina, mobilele, corpurile. O joacă de copii cu imaginație infinită, exprimată în engleză și franceză.

Invitații festivalului vor susține cinci ateliere, dedicate improvizatorilor, în funcție de diferitele lor niveluri de experiență. Locurile sunt limitate.

Informații despre rezervări și prețuri: https://improfest.ro/workshops

Dan Seyfried – membru Anananas & Pampamplemousse și membru al grupului european Ohana. A început să facă teatru de la vârsta de 9 ani, iar improvizația a descoperit-o în 2007. S-a îndrăgostit pe loc! Ce îi place cel mai mult în impro este conexiunea dintre parteneri, sinceritatea și spiritul ludic, și tot spectrul: de la caraghios la dramatic, de la absurd la intelectual. Cel mai mult asta îi place – călătoria nu se termină niciodată! La Festivalul Național de Improvizație va susține atelierele Puterea unei replici tăcute – sâmbătă, 24 octombrie, ora 10:00 și  Toată lumea spune „Te iubesc” – duminică, 25 octombrie, ora 10:00.

Gael Doornewerd-Perry – membru și co-fondator al trupei Anananas & Pampamplemousse.  Face improvizație de 12 ani la Strasbourg, călătorește și crează formate împreună cu partenera lui de scenă și de viață, Laura Doornewerd-Perry. Visul lui este să combine toate metodele pe care le știe într-un cristal multifațetat al improvizației! Până atunci, își împărtășește cunoștințele de impro, corporale și zgomotoase, bune și caraghioase, emoționale și nebunești. Gael va susține atelierul O lecție franțuzească de fizicalitate – sâmbătă, 24 octombrie, ora 14:00.

Cédric Marschal – membru Anananas & Pampamplemousse. Ideea lui Cédric este de a împărtăși și a învăța TOT. De aceea deja a călătorit în 13 țări din Europa și nu numai, jucându-se, învățând și predând. Stilul lui este exploziv, sincer, fizic și caraghios. Îi place să mimeze, să facă pe clovnul și să se joace cu corpul, și asta aduce și pe scenă și în workshop-uri. Cedric va susține la București atelierele Miză mare – sâmbătă, 24 octombrie, ora 14:00 și 1001 personaje – duminică, 25 octombrie, ora 10:00.

Festivalul Național de Improvizație a fost înființat în 2013 de Monica Anastase și este un proiect realizat de Asociația Tam-Tam. La ediția 2020, Festivalul se derulează cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național.

Evenimentul își propune să promoveze teatrul de improvizație către audiențe noi, mizând pe spectacole interactive și vizează, de asemenea, încurajarea coeziunii şi dezvoltării comunității improvizatorilor profesioniști prin intermediul atelierelor și spectacolelor susținute de artiști români și internaționali.

Ediția 2020 s-a adaptat la noile condiții de desfășurare în contextul pandemic și respectă normele de circulație în UE. Invitații se vor testa atât înainte de venirea în țară, cât și la plecare. Festivalul Național de Improvizație se va desfășura în aer liber, iar participanții sunt rugați să respecte regulile semnalate de organizatori la fața locului și prin mijloacele online. Controlul temperaturii la punctul de acces este obligatoriu, iar în spațiu vor exista o serie de puncte de dezinfectare. Purtarea măștii în cadrul festivalului va fi obligatorie, iar distanța regulamentară de doi metri dintre scaune, impusă conform hotărârilor în vigoare, trebuie respectată.

26
/07
/23

O actriță care vorbește despre frică și despre lupta cu ea, despre șoapte timbrate și despre organul ei preferat de gândire: inima, într-un interviu sub formă de alfabet care o deslușește delicat și în profunzime: Antoaneta Cojocaru.

25
/07
/23

Pregătirile pentru Analogue Festival 2023 sunt în toi. Peste exact o lună, pe 25 august, pe platoul Făget de lângă Mioveni, vom da startul celei de-a doua ediții a festivalului, care propune publicului evadarea în natură și muzică. Anul acesta, pe lângă deja mult-așteptatele ridicări cu balonul cu aer cald sau activările-surpriză ale sponsorilor și partenerilor, organizatorii și-au propus să transforme locul într-un uriaș board game.

25
/07
/23

Această ediție a revistei Teatrul azi și-a dedicat accentele unui univers special al scenei: teatrul de animație, privit ca un act artistic mereu în transformare, în expansiune, nuanțat cultural, ideatic și estetic. Fiind o primă abordare amplă a acestei zone artistice în paginile revistei, coordonatorii acestui dosar, criticii de teatru Irina Zlotea și Octavian Szalad au ales să păstreze un profil general, dedicat actualității teatrului de păpuși și marionete din România și din lume.

25
/07
/23

De azi și până duminică, pe 30 iulie, poposește în Parcul Tăbăcăriei din Constanța, lângă Țara Piticilor, caravana Filme în aer liber și aduce publicului constănțean 6 proiecții în aer liber ale unor filme de Oscar, dar și spectacole de magie, percuție și pantomimă la care intrarea este liberă. Mai multe detalii se găsesc pe Facebook și pe https://filminaerliber.ro/.

25
/07
/23

Joi, 27 iulie, începe cea de-a IX-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru Ariel Vâlcea Fest, care pentru 4 zile transformă orașul într-un centru performativ ce adună trupe de teatru, regizori și actori veniți din toate colțurile țării dar și din afara României. Festivalul aduce în Râmnicu Vâlcea nume sonore din lumea teatrului, precum Maia Morgenstern, Marius Bodochi, Claudiu Bleonț, Anca Sigartău, Cristi Martin și mulți alții.

25
/07
/23

Pe 19 iulie, sute de vedete din România au fost prezente la avanpremiera de gală a filmului Barbie distribuit la nivel național de Vertical Entertainment, producție care a pictat întreaga lume în roz. Evenimentul a avut loc la Cineplexx din Băneasa Shopping City și a adus o mică parte din Lumea Barbie, spre încântarea celor prezenți.

23
/07
/23

Explorată, reconstruită din amintiri și închipuiri vârsta de aur rămâne un timp la care te întorci în gând, ca să scapi de prezent. Dar și ca să-l înțelegi. O invitație în copilăria scriitorului portughez, recompensat în 1998 cu Premiul Nobel pentru Literatură.

21
/07
/23

VIAȚA SECRETĂ A TABLOURILOR Ziarul Metropolis vă invită la mici incursiuni în existenţa nevăzută, uitată sau ignorată a imaginilor care ne fascinează. Unele au schimbat istoria artei, altele au rămas ascunse printre poveşti.