17 ianuarie în cultură – Cehov, Iorga & Benjamin Franklin
https://www.ziarulmetropolis.ro/17-ianuarie-in-cultura-cehov-iorga-si-al-capone/

Într-o zi de 17 ianuarie s-au născut scriitorul rus Anton Pavlovici Cehov, istoricul Nicolae Iorga şi politicianul american Benjamin Franklin, inventatorul paratrăsnetului.

Un articol de Petre Ivan|17 ianuarie 2017

1749: Domnitorul Țării Românești Grigore Ghica dă hrisovul prin care reorganizează învățământul din Transilvania. Hrisovul stabilește și bugetul Academiei Domnești din București.

1821: A fost redactat „Cererile norodului românesc”, document cu caracter constituțional. În cele peste 30 de puncte ale acestui act, se evidenția scopul revoluției de la 1821, ca fiind acela de a se pune capăt amestecului puterilor străine în treburile interne ale țării, ca și realizarea unor reforme.

1904: Piesa de teatru Livada de vișini de Anton Pavlovici Cehov a fost interpretată în premieră la Moscova.

1906: În baza legii asupra brevetelor de invenții, se înființează Oficiul român de invenții, care înregistra atât invenții românești, cât și „brevete de importații”.

1966: Simon și Garfunkel lansează al doilea lor album, Sounds of Silence.

1975: Bob Dylan lansează „Blood on the Tracks”, considerat unul dintre cele mai bune albume ale lui

S-au născut:

1600 – Pedro Calderon de la Barca, dramaturg spaniol.

1706 – Benjamin Franklin, politician, filosof şi om de ştiinţă american.

1798 – Filosoful francez Auguste Comte, reprezetant de seamă al sociologiei şi a pozitivismului.

1820 – Scriitoarea Anne Brönte („Agnes Grey”).

1860 – Scriitorul rus A.P.Cehov („Unchiul Vanea”, „Trei surori”, „Livada de vişini”).

1871 – Nicolae Iorga, istoric, critic literar, dramaturg, memorialist, scriitor român, politician şi prim-ministru al României.

1899 – Al Capone (supranumit „Cicatrice/Scarface”), gangster american, unul dintre cei mai ecranizate personaje în filmele cu gangsteri.

17 ianuarie

1933 – Cântăreaţa de muzică uşoară, Dalida (Jolanda Gigliotti). Stabilită în Franţa (1955), Dalida a avut o carieră de succes (discuri de aur şi de platină).

S-au stins din viață:

1985 – Irina Codreanu, sculptor şi desenator. Între anii 1924-1928 lucrează în atelierul lui Brâncuşi.

2002 – Scriitorul spaniol Camilo Jose Cela, laureat al premiului Nobel pentru literatură în 1989.

2003 – Cel mai cunoscut antropolog român, Cantemir Rişcuţia, notează Mediafax.

2011  – Producătorul muzical american Don Kirshner, supranumit „omul cu urechea de aur”; Don Kirshner a lansat carierele unor artişti  precum Neil Diamond, Bobby Darin sau Neil Sedaka.

Cine a fost Benjamin Franklin

A lucrat ca diplomat în Anglia și Franța și a facut parte din comitetul care a conceput Declarația de Independență a S.U.A. pe care a semnat-o in 1776, contribuind  la conceperea Constitutiei Americane. În anul 1752 a descoperit originea electrică a fulgerului inventând apoi paratrasnetul.

Majoritatea inventiilor lui Benjamin Franklin au provenit din nevoile personale sau generale pe care le observa in comunitate. Dezvăluirea tainei fulgerului si crearea paratrasnetului, l-au asezat pentru totdeauna pe Benjamin Franklin între geniile binefacătoare ale omenirii.

Foto cu 17 ianuarie: Cehov, Iorga și Benjamin Franklin

06
/12
/20

Joi, 3 decembrie 2020, în cadrul Conferinței Naționale a Managerilor Culturali (CNMC), Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală (INCFC) a anunțat rezultatele parțiale ale celui mai recent studiu „Tendințe ale consumului cultural în pandemie”, sondaj de opinie care reflectă intenția respondenților de a desfășura activități culturale în spațiul public și non-public pe parcursul anului 2020.

29
/11
/20

Iată un bun motiv pentru cei care vor să se întoarcă la plăcerile lecturii. Cărțile au fost și vor rămâne cel mai bun însoțitor, cu atât mai mult când în care stăm departe de ceilalți, iar călătoriile sunt dificile.

18
/11
/20

Miercuri, 18 noiembrie, ora 19.30 vă invităm să vizionați lansarea romanului Trenul de Erlingen sau Metamorfoza lui Dumnezeu de Boualem Sansal, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“, traducere din franceză semnată de Mădălina Ghiu. O distopie virulentă, luxuriantă, lumea ei semănând din ce în ce mai mult cu a noastră, noul roman al lui Boualem Sansal avertizează asupra proliferării extremismului religios în zonele fragile ale societății actuale.

13
/11
/20

Nadia Terranova este un nume nou din librăriile din România. Publicată pentru prima dată în limba română, scriitoarea se alătură autoarelor din Italia publicate la noi, dintre care cea mai citită rămâne Elena Ferrante, fenomenul ultimilor ani.

13
/11
/20

Luni, 16 noiembrie, începând cu ora 18.00, va avea loc live, pe pagina de Facebook a Institutului Francez, o masă rotundă, cu ocazia lansării celor două numere ale revistei Secolul 21, consacrate lui George Banu.