Carte pentru copii: „Pe sub păsări și peste pești”, un volum colectiv oferit de Incubatorul de lectură din Delta Dunării
https://www.ziarulmetropolis.ro/carte-pentru-copii-pe-sub-pasari-si-peste-pesti-un-volum-colectiv-oferit-de-incubatorul-de-lectura-din-delta-dunarii/

Peste 50 de copii din Delta Dunării, cu vârste cuprinse între 9 şi 17 ani, au participat la Incubatorul de lectură, un proiect iniţiat de scriitoarele Svetlana Cârstean şi Ana Maria Sandu. Experienţa din vară s-a finalizat cu o carte scrisă chiar de copii şi lansată astăzi: „Pe sub păsări şi peste peşti”.

Un articol de Liliana Matei|24 noiembrie 2020

Atelierele s-au desfășurat online, în luna iulie, sub forma unor module gratuite de câte 3 zile, pentru copiii din localitățile: Vișina, Mila 23, Crișan, Jurilovca, Mahmudia, Sălcioara, Sulina și Sfântu Gheorghe. Incubatorul de lectură a reușit să-i reîmprietenească pe aceștia cu literatura, dovedind că scrisul și cititul pot fi instrumente dibace de explorare a sentimentului de apartenență la un spațiu unic – Delta Dunării.

Svetlana Cârstean și Ana Maria Sandu le-au înlesnit copiilor accesul la texte literare inedite, precum Elice de Simona Popescu, Robinson Crusoe de Daniel Defoe, Lumina e ca apa de Gabriel García Márquez sau Vulpea albastră de Sjón.

Textele scrise de-a lungul atelierelor plecând de la aceste lecturi au fost ilustrate de Maria Mălcică și, în final, legate în cartea Pe sub păsări și peste pești, care va fi distribuită gratuit în școlile din Delta Dunării și care este disponibilă spre descărcare în format electronic.

Pe lângă scrisori și povești, volumul mai cuprinde poemul colectiv în lanț despre lumea pe care o cunosc copiii cel mai bine, Delta. Stuful foșnește mereu este scris de 31 de autori și are 180 de versuri. În volum și-au găsit locul și textele invitaților noștri speciali: campionul Ivan Patzaichin, scriitorul Florin Bican, Oana Paula Popa (cercetătoare la Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”) și ale inițiatoarelor proiectului, dar și eseul foto-literar al fotograful Adi Bulboacă.

Lansarea cărții a avut loc online, astăzi, în prezența autorilor, fiind transmisă LIVE pe pagina de Facebook Rowmania.

„Îmi pare rău că n-am putut să ne întâlnim anul ăsta la Sulina. Că Delta a rămas suspendată undeva între ficțiune și realitate, adică în Zoom. Dar ne-am cunoscut și am descoperit texte și autori împreună și asta nu-i puțin lucru. Iar publicația de acum și proiectul nostru, „Școala de vară 2020. Incubatorul de lectură în Delta Dunării”, sunt dovada cea mai vie că scrisul și cititul nu țin cont de vremuri și de pandemii. Timpul petrecut cu copiii din Deltă a fost în sine o aventură. Și ne simțim norocoase că au deschis ferestrele din casele și Delta lor pentru noi”, a spus Ana Maria Sandu.

Niciodată în Incubator copiii nu se întâlnesc doar cu noi, în vara asta s-au întâlnit cu Robinson Crusoe și Daniel Defoe, cu Simona Popescu, și-au scris poemele lor care încep cu ”Eu am venit pe lume ca să”, cu vulpea albastră a lui Sjon, cu copiii lui Márquez, tânjind după apă și bărci într-un Madrid lipsit de mare sau râuri, din Lumina e ca apa. Și când au ascultat poemul vulpii albastre, s-a lăsat tăcerea, puterea poveștii s-a instalat în insula cea mai frumoasă din țara asta. Lumea lor a bătut ficțiunea sau realitatea și ficțiunea s-au întâlnit în Incubator sau realitatea lor a devenit a noastră și ei de asemenea ghizii noștri. Puterea literaturii. Mulțumim tuturor copiilor Deltei care au deschis zilele verii 2020 împreună cu noi, mulțumim părinților care i-au trezit, care au îmblânzit internetul, au lăsat cocoșii să cânte pentru noi, profesoarelor care i-au însoțit ascultând cu urechea lipită de peretele zoomului poveștile noastre comune, depănate ore în șir. Ei sunt copiii care au scris primul poem colectiv despre Delta lor, delta aceea care e mai mult decât turistică, un vis în care „peștele e mereu prins în plasă” (poate e chiar Reginuța, care-ți îndeplinește dorințele și apoi trebuie eliberată), iar „spuma apei e mereu o piatră de diamant care lucește în razele bătrâne ale soarelui” a completat Svetlana Cârstean.

Autorii volumului colectiv sunt: Daniel Abaianiț, Teodor Afanase, Andreea Roberta Belu, Emelian Bucur, Bianca Buhaev, Raluca Ioana Buzatu, David Cacencu, Florentina Caramilea, Remus Călin, Sebastian Mihai Cepoiu, Cristian Ciobanu, Ana Maria Condrat, Rareș Cozma, Maria Cuzmin, Raul Mihai Cvas, Cosmin Derughin, Irina Dîba, Maria Drăghici, Maria Feodot, Paula Filimon, Codrin Gheorghe, Diana-Maria Gheorghe, Vlad Hapcă, Alexia Florina Haralambie, Dănuța-Cristina Iancu, Ionuț Valentin Ioica, Alviana Ivanov, Alexandra Lovin, Ana Luchici, Maria Loredana Marcu, Sebastian Andrei Martinov, Răzvan Maxim, Cezar Moisă, Andrei Neagu, Toni Nichita, Ana-Maria Pera, Mario Perijoc, Elena Petrică, Gabriela Răucescu, Denisa Teodora Scacioc, Andreea Alexandra Silai, Anastasia Trifonov și Alexandru Tureac.

Profesori coordonatori: Florentina Condrat (Şcoala Gimnazială Jurilovca), Paulina Militaru (Școala Gimnazială Mila 23), Anca Olaru (Școala Gimnazială Crișan), Larisa Țurlică (Liceul Tehnologic „Vasile Bacalu” Mahmudia).

Mai multe detalii și cartea în format electronic sunt disponibile aici.

Incubatorul de lectură în Delta Dunării este un proiect inițiat de scriitoarele Svetlana Cârstean și Ana Maria Sandu, derulat de Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Tulcea și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

 

24
/06
/22

Miercuri, 29 iunie, începând cu ora 19.00, la Palas Mall Iași, va avea loc o întâlnire cu Cristian Tudor Popescu, prilejuită de apariția volumului „Dumnezeu nu e mort. Interceptări. Note informative”, bestsellerul editurii Polirom la Bookfest 2022, la secțiunea nonfiction.

10
/06
/22

Sâmbătă, 11 iunie, la ora 11.00, cele trei echipe finaliste ale ediției a unsprezecea a Concursului Humanitas în licee vor fi faţă în faţă la Marea Finală, care se va desfăşura în sala de conferințe a Institutului Cervantes. Finala va fi prezentată de Mihaela Dedeoglu. Trofeul și premiul cel mare vor fi înmânate de Ioana Pârvulescu. Vă invităm să încurajați din sală cele trei echipe sau să urmăriți transmisia online pe paginile de Facebook Humanitas și Concursul Humanitas în licee.

07
/06
/22

După doi ani de pauză, Curtea Veche Publishing și-a dat întâlnire cu cititorii la Salonul Internațional de Carte Bookfest, ediția a XV-a, în perioada 1-5 iunie 2022. Publicul a părut foarte dornic să cunoască din nou autorii preferați, să afle despre noutăți și să își facă rezerva de carte pentru sezonul de vară. Așadar, nu au lipsit lansările, sesiuni de autografe și reducerile, care au fost anul acesta între 25-70% în standul editurii.

07
/06
/22

Zeci de mii de vizitatori au venit în standul editurii Corint la Salonul Internațional De Carte Bookfest, între 1 și 5 iunie 2022. Vânzările au atins cote record după doi ani în care publicul a fost privat de întâlnirile cu autorii și editorii.

31
/05
/22

Cea mai așteptată ediție a Salonului Internațional de Carte Bookfest, a XV-a, începe mâine la Pavilionul B2 de la Romexpo: fără restricții sanitare, fără taxe de acces și fără costuri de parcare. Evenimentul va fi deschis oficial miercuri, 1 iunie, la ora 12.00, la scena ARENA, în cadrul unei ceremonii la care au fost invitați E.S. Hiroshi Ueda, Ambasadorul Japoniei în România, Lucian Romașcanu – Ministrul Culturii, Grigore Arsene – președintele Asociației Editorilor din România și Adrian Cioroianu – directorul Bibliotecii Naționale a României.

30
/05
/22

UNATC PRESS, editura Universității de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” (UNATC), participă în perioada 1-5 iunie 2022 pentru prima dată la Salonul Internațional de Carte Bookfest. Prezența UNATC PRESS de-a lungul celor cinci zile la cunoscutul eveniment dedicat cărții și autorilor de la Romexpo este un exercițiu de conectare la lumea publishingului de carte autohton, dar mai ales o excelentă ocazie de a se adresa în mod nemijlocit cititorilor.

27
/05
/22

Marți 12 aprilie 2022, ora 12.12, a avut loc lansarea Antologiei lirice „Orașul. Amintire și uitare” (Editura Neuma) a Filialei București-Poezie a Uniunii Scriitorilor, la Muzeul Național al Literaturii Române din București.