Carte pentru copii: „Pe sub păsări și peste pești”, un volum colectiv oferit de Incubatorul de lectură din Delta Dunării
https://www.ziarulmetropolis.ro/carte-pentru-copii-pe-sub-pasari-si-peste-pesti-un-volum-colectiv-oferit-de-incubatorul-de-lectura-din-delta-dunarii/

Peste 50 de copii din Delta Dunării, cu vârste cuprinse între 9 şi 17 ani, au participat la Incubatorul de lectură, un proiect iniţiat de scriitoarele Svetlana Cârstean şi Ana Maria Sandu. Experienţa din vară s-a finalizat cu o carte scrisă chiar de copii şi lansată astăzi: „Pe sub păsări şi peste peşti”.

Un articol de Liliana Matei|24 noiembrie 2020

Atelierele s-au desfășurat online, în luna iulie, sub forma unor module gratuite de câte 3 zile, pentru copiii din localitățile: Vișina, Mila 23, Crișan, Jurilovca, Mahmudia, Sălcioara, Sulina și Sfântu Gheorghe. Incubatorul de lectură a reușit să-i reîmprietenească pe aceștia cu literatura, dovedind că scrisul și cititul pot fi instrumente dibace de explorare a sentimentului de apartenență la un spațiu unic – Delta Dunării.

Svetlana Cârstean și Ana Maria Sandu le-au înlesnit copiilor accesul la texte literare inedite, precum Elice de Simona Popescu, Robinson Crusoe de Daniel Defoe, Lumina e ca apa de Gabriel García Márquez sau Vulpea albastră de Sjón.

Textele scrise de-a lungul atelierelor plecând de la aceste lecturi au fost ilustrate de Maria Mălcică și, în final, legate în cartea Pe sub păsări și peste pești, care va fi distribuită gratuit în școlile din Delta Dunării și care este disponibilă spre descărcare în format electronic.

Pe lângă scrisori și povești, volumul mai cuprinde poemul colectiv în lanț despre lumea pe care o cunosc copiii cel mai bine, Delta. Stuful foșnește mereu este scris de 31 de autori și are 180 de versuri. În volum și-au găsit locul și textele invitaților noștri speciali: campionul Ivan Patzaichin, scriitorul Florin Bican, Oana Paula Popa (cercetătoare la Muzeul Naţional de Istorie Naturală “Grigore Antipa”) și ale inițiatoarelor proiectului, dar și eseul foto-literar al fotograful Adi Bulboacă.

Lansarea cărții a avut loc online, astăzi, în prezența autorilor, fiind transmisă LIVE pe pagina de Facebook Rowmania.

„Îmi pare rău că n-am putut să ne întâlnim anul ăsta la Sulina. Că Delta a rămas suspendată undeva între ficțiune și realitate, adică în Zoom. Dar ne-am cunoscut și am descoperit texte și autori împreună și asta nu-i puțin lucru. Iar publicația de acum și proiectul nostru, „Școala de vară 2020. Incubatorul de lectură în Delta Dunării”, sunt dovada cea mai vie că scrisul și cititul nu țin cont de vremuri și de pandemii. Timpul petrecut cu copiii din Deltă a fost în sine o aventură. Și ne simțim norocoase că au deschis ferestrele din casele și Delta lor pentru noi”, a spus Ana Maria Sandu.

Niciodată în Incubator copiii nu se întâlnesc doar cu noi, în vara asta s-au întâlnit cu Robinson Crusoe și Daniel Defoe, cu Simona Popescu, și-au scris poemele lor care încep cu ”Eu am venit pe lume ca să”, cu vulpea albastră a lui Sjon, cu copiii lui Márquez, tânjind după apă și bărci într-un Madrid lipsit de mare sau râuri, din Lumina e ca apa. Și când au ascultat poemul vulpii albastre, s-a lăsat tăcerea, puterea poveștii s-a instalat în insula cea mai frumoasă din țara asta. Lumea lor a bătut ficțiunea sau realitatea și ficțiunea s-au întâlnit în Incubator sau realitatea lor a devenit a noastră și ei de asemenea ghizii noștri. Puterea literaturii. Mulțumim tuturor copiilor Deltei care au deschis zilele verii 2020 împreună cu noi, mulțumim părinților care i-au trezit, care au îmblânzit internetul, au lăsat cocoșii să cânte pentru noi, profesoarelor care i-au însoțit ascultând cu urechea lipită de peretele zoomului poveștile noastre comune, depănate ore în șir. Ei sunt copiii care au scris primul poem colectiv despre Delta lor, delta aceea care e mai mult decât turistică, un vis în care „peștele e mereu prins în plasă” (poate e chiar Reginuța, care-ți îndeplinește dorințele și apoi trebuie eliberată), iar „spuma apei e mereu o piatră de diamant care lucește în razele bătrâne ale soarelui” a completat Svetlana Cârstean.

Autorii volumului colectiv sunt: Daniel Abaianiț, Teodor Afanase, Andreea Roberta Belu, Emelian Bucur, Bianca Buhaev, Raluca Ioana Buzatu, David Cacencu, Florentina Caramilea, Remus Călin, Sebastian Mihai Cepoiu, Cristian Ciobanu, Ana Maria Condrat, Rareș Cozma, Maria Cuzmin, Raul Mihai Cvas, Cosmin Derughin, Irina Dîba, Maria Drăghici, Maria Feodot, Paula Filimon, Codrin Gheorghe, Diana-Maria Gheorghe, Vlad Hapcă, Alexia Florina Haralambie, Dănuța-Cristina Iancu, Ionuț Valentin Ioica, Alviana Ivanov, Alexandra Lovin, Ana Luchici, Maria Loredana Marcu, Sebastian Andrei Martinov, Răzvan Maxim, Cezar Moisă, Andrei Neagu, Toni Nichita, Ana-Maria Pera, Mario Perijoc, Elena Petrică, Gabriela Răucescu, Denisa Teodora Scacioc, Andreea Alexandra Silai, Anastasia Trifonov și Alexandru Tureac.

Profesori coordonatori: Florentina Condrat (Şcoala Gimnazială Jurilovca), Paulina Militaru (Școala Gimnazială Mila 23), Anca Olaru (Școala Gimnazială Crișan), Larisa Țurlică (Liceul Tehnologic “Vasile Bacalu” Mahmudia).

Mai multe detalii și cartea în format electronic sunt disponibile aici.

Incubatorul de lectură în Delta Dunării este un proiect inițiat de scriitoarele Svetlana Cârstean și Ana Maria Sandu, derulat de Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Tulcea și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

 

24
/01
/21

Vă invităm într-o călătorie la nivel înalt în America, prin intermediul primului volum din „Pământul făgăduinței” (Editura Litera, 2020), autobiografia președintelui Barack Obama (2009-2017), laureat al Premiului Nobel pentru Pace (2009).

22
/01
/21

Puține dintre scriitoarele care s-au impus în ultimii ani ajung să fie citite și în limba română. În rafturile librăriilor de la noi găsim doar câteva dintre nenumărate cărți demne de atenție din lumea întreagă.

22
/01
/21

Institutul Francez din România organizează și anul acesta ediţia locală a Nopţilor Lecturii, la Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timişoara, sărbătorind astfel lectura în toate formele ei, prin organizarea de întâlniri cu scriitori, mese rotunde, ateliere de lectură în franceză şi română pentru cei mici, jocuri, lecturi muzicale, concursuri etc.

18
/01
/21

Anansi de la Editura Pandora M, cea mai nouă colecție românească dedicată literaturii universale, începe în forță acest an. Șase titluri noi vor poposi în librăriile fizice și online din întreaga țară în primele două luni ale lui 2021 din cele aproape 40 aflate în plan pentru noul an.

18
/01
/21

Anul 2021 a început pentru cu o dublă premieră: cunoscutul scriitor Iv cel Naiv se alătură listei de autori români a editurii și va publica primul său roman, anunță Editura Trei. Cartea va fi disponibilă în librării la sfârșitul lunii februarie.

13
/01
/21

Publicată pentru prima dată în Franța în 2020, cartea scrisă de Simone de Beauvoir în 1954, anul în care i se decerna Premiul Goncourt, și dedicată prietenei sale Zaza Lacoin, este disponibilă și în limba română, la Editura Litera. „Inseparabilele” este o nuvelă memorabilă despre prietenie și condiția femeii de-a lungul timpului.

13
/01
/21

Aflată în pregătire în colecția „musai” a Editurii Art, în traducerea lui Virgil Stanciu, „Anul fugarilor” semnată de britanicul Sunjeev Sahota este o carte despre migrație și lumea în care trăim, distinsă cu Premiul Uniunii Europene pentru Literatură și finalistă Booker Prize.

12
/01
/21

Scriitorul japonez Haruki Murakami s-a născut pe 12 ianuarie 1949, la Kyoto. Cartea sa pe care v-o propunem astăzi spre lectură este volumul de eseuri „Meseria de romanicer” (Editura Polirom, traducere din limba japoneză şi note de Andreea Sion).

11
/01
/21

Una dintre cele mai atrăgătoare noutăți propuse de Editura Humanitas Fiction în acest început de an este volumul „Dimineți la Café Rostand” de Ismail Kadare, în pregătire în colecția „Raftul Denisei”.

11
/01
/21

Pentru 2021, Editura Nemira pregătește noutăți editoriale și surprize de neratat – romane premiate, colecții noi, continuări de serii de autor, cât și reeditări mult așteptate.

Pagina 1 din 11012345...102030...Ultima »