„Omul care râde cu lacrimi” la Editura TREI
https://www.ziarulmetropolis.ro/omul-care-rade-cu-lacrimi-la-editura-trei/

După romanele „29.9 RON” şi „Iartă-mă!… Ajută-mă!…”, „Omul care râde cu lacrimi” încheie trilogia care îl are ca protagonist pe Octave Parango, la Editura TREI.

Un articol de Liliana Matei|13 noiembrie 2020

Nestăvilitul copywriter din anii ’90, devenit căutător de modele în anii 2000, acest Ulise al meseriilor la modă, aterizează acum în lumea audiovizualului.

El este animator/cronicar al celui mai ascultat matinal de divertisment, la postul de radio France Publique. De la hăhăiala înregistrată la știrile zilei, obligatoriu îmbrăcate în haina ironiei, a hazului general, mass-media este acum sub lupă, arătată cu degetul, caricaturizată tocmai de cel care își ia salariul vorbind zilnic în fața unui microfon. Totul este din nefericire adevărat (și trăit) în această radiografie satirică, hilară și disperată a comunicării sterile într-o societate de consum în care primează excesele.

„Cu această a treia parte cred că încununăm frumos trilogia care tratează diverse tipuri de alienare contemporană: în primul volum – publicitatea, despre felul în care advertisingul ne construiește dorințele; în al doilea – despre transformarea frumuseții feminine în obiect vandabil, iar în al treilea – această dictatură a chicotelii ca metodă de a ne sustrage disperării și angoasei metafizice care ne încearcă”, a declarat Frederic Beigbeder într-un interviu exclusiv acordat Editurii Trei.

Cartea începe cu descrierea unei întâlniri în cadrul unei emisiuni radio – matinalul cel mai ascultat din Franța. Octave Parango sosește la emisiune puțin mahmur, după o noapte de petreceri, nu are nimic scris pentru emisiunea respectivă și spune prostii la întâmplare, ceea ce face să fie concediat imediat. Romanul are o dimensiune performativă. Practic, replicile din roman sunt cele care s-au spus în realitate la France Inter, la întâlnirea cu Frédéric Beigbeder. Aceea a fost emisiunea în urma căreia autorul francez a părăsit mass-media, a plecat de la acel post de radio. De asemenea, cartea este un răspuns, o reacție la acel eveniment.

„Folosesc experiențe reale, însă prefer să le transform în ficțiune prin felul de a scrie, prin modul de a exagera, prin modul de a transforma totul în farsă, de a crea personaje în jurul acestui nucleu. Ca să luăm exemplul ultimei cărți, Omul care râde cu lacrimi, în loc să povestesc experiența mea de 3 ani la radio, am preferat să istorisesc o singură noapte, deci concentrez în 12 ore (de la ora 19 la 7 dimineața) tot ce am trăit în 3 ani”, a adăugat Beigbeder.

Octave Parango, chiar și atunci când e foarte beat, are capul foarte limpede, transmite idei extrem de clare, ascuțite precum tăișul unei săbii, iar Omul care râde cu lacrimi este o carte serioasă împotriva celor care-și petrec vremea denigrând sistemul, fără să-și dea seama că fac parte din sistem, că ei constituie sistemul.

„Octave Parango e un soi de monstru. Odată la 10 ani scriu câte o carte care-l are drept erou, e un demon, un fel de dublură malefică, reunește de o mie de ori toate defectele mele, dar, în același timp, când scriu romanele cu Octave Parango, mă amuz regește, jubilez într-un mare fel! Deci dacă mai sunt în viață, dacă va mai exista planeta, poate vom asista la revenirea personajului în 2030. Cine știe?”, a încheiat Frederic Beigbeder.

„Încă o dată, Beigbeder aprinde spiritele cu un roman provocator, al cărui titlu este doar un smiley, chiar dacă editorul oferă o traducere lexicală: Omul care râde cu lacrimi”, scrie Le Point.

Frédéric Beigbeder s-a născut la Neuilly-sur-Seine, Franța. În 2003, a primit premiul Interallié pentru Windows on the World, iar în 2009, premiul Renaudot pentru „Un roman francez”. Două dintre romanele sale au fost ecranizate: „99 francs”, în regia lui Jan Kounen (2007), și „Dragostea durează trei ani”, pentru care a semnat el însuși regia (2012).

25
/10
/21

Reprezentanța Institutul Cultural Român de la Madrid, în colaborare cu Editura Impedimenta, Círculo de Bellas Arte, Școala de arte SUR, Universitatea Complutense din Madrid, Facultatea de Filologie și Librăria Rafael Alberti organizează o serie de întâlniri literare ale scriitorului Mircea Cărtărescu, în perioada 26-27 octombrie 2021.

18
/10
/21

Din 15 octombrie, a intrat în librării „Între două lumi. Amintiri dintr-o viață suspendată” de Suleika Jaouad, volum publicat în limba română de Editura Humanitas, în colecția „Memorii/Jurnale” (traducere de Ines Simionescu, Anca Lăcătuş şi Andreea Niţă). La 22 de ani, autorea primea un diagnostic înfricoșător: leucemie, cu 35% șanse de supraviețuire. Aceasta este povestea ei!

16
/10
/21

După ce a publicat jurnalul lui Dostoievski și o parte din scrisorile lui Cehov, Editura Polirom a tipărit recent o a doua ediție a scrierilor extraliterare ale lui Bulgakov, sub titlul „Corespondență. Jurnale”, în traducerea semnată de Ana-Maria Berzuleanu și cu prefața lui Ion Vartic.

11
/10
/21

Editura Humanitas vă invită marți, 12 octombrie, ora 19.30, online&live, la o discuție despre acest volum la care vor participa Alexandru Stermin, Carmen Strungaru, etolog, și Ciprian Mihali, profesor de filosofie contemporană la Universitatea Babes Bolyai. Moderator: Corina Negrea, realizator de emisiuni de știință la Radio România Cultural. Partener: Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”.

11
/10
/21

Vaclav Smil nu are telefon mobil, apare rar în public și crede că doar „Cifrele nu mint”. Un adevărat maestru al interpretărilor statistice, Vaclav Smil este un artist care descrie lumea prin intermediul cifrelor. „Aștept fiecare nouă carte a lui Smil așa cum așteaptă unele persoane un alt film din seria Războiul Stelelor”, spunea Bill Gates despre omul de știință de origine cehă.

08
/10
/21

Romanul „Ereditate” (Editura Trei, 2021), semnat de tânărul scriitor francez Miguel Bonnefoy, a fost recompensat cu Premiul Librarilor în acest an în Franța și desemnat alegerea României la Premiul Goncourt 2020. „Un roman magic", după cum sublinia publicația Le Figaro.

08
/10
/21

„Big Sur”, „capodopera lui Kerouac”, după cum o numea scriitorul și criticul american Richard Meltzer, recent apărută în limba română la Editura Polirom, în traducerea lui Vlad Pojoga, este cartea pe care v-o propunem pentru acest sfârșit de săptămână.

29
/09
/21

Miercuri, 29 septembrie, ora 19.30 vă invităm să vizionați lansarea romanului Din cer au căzut trei mere de Narine Abgarian, roman distins cu Premiul Iasnaia Poliana, recent apărut în traducerea Luanei Schidu în colecția „Raftul Denisei“, colecție coordonată de Denisa Comănescu – povestea unei iubiri târzii care salvează lumea într-un sat de piatră aflat pe vârful unui munte armean, unde magia și misterul și-au păstrat neatinse puterile. Participă: Sabina Fati, scriitoare și jurnalistă, Cristian Pătrășconiu și Nona Rapotan, editor coordonator Bookhub.ro. Moderatorul întâlnirii va fi Denisa Comănescu, director al Editurii Humanitas Fiction.

27
/09
/21

„Faptul că sunt cu el, cu Ovidiu, mă determină să fac o călătorie în tinerețea mea și să-mi dau seama ce e cu adevărat fericirea. Dar, din păcate, fericirea nu o trăiești, ți-o amintești numai”, scrie Rodica Mandache în deschiderea cărții despre actorul Ovidiu Iuliu Moldovan.