18 scurtmetraje muzicale premiate urcă pe scena Sala Radio, la ShortsUP Musicology
https://www.ziarulmetropolis.ro/18-scurtmetraje-muzicale-premiate-urca-pe-scena-sala-radio-la-shortsup-musicology/

Sâmbătă şi duminică, pe 27 şi 28 februarie, începând de la ora 20.00,   ShortsUP explorează limita dintre cinema şi muzică la Sala Radio din Bucureşti. Spectatorii sunt invitaţi să descopere cele mai vechi scurtmetraje româneşti reinterpretate pe muzica orchestrei Symphactory şi o colecţie de filme contemporane inspirate de fascinantul univers cultural al sunetelor.  

Un articol de Liliana Matei|16 februarie 2016

18 filme scurte premiate, originare din Australia, Franța, Marea Britanie, Bulgaria sau România relevă o istorie recentă a relației fermecătoare dintre om și muzică. N-ai nevoie de arme ca să cucerești lumea, e suficient să descoperi instrumentul care-ți pune inima în mișcare. Câstigător la Sapporo International Short Film Festival, Cadoul (r. Gabriel Robertson, Marea Britanie, 2015) este povestea unui băiețel care la aniversarea vârstei de 11 ani primește un dar ce-i va schimba complet viața.

Cu scenariu și imagine realizate de Dan Lung, fost animator la Walt Disney, și coloană sonoră creată de Howard Ashman și Alan Menke, echipa de compozitori premiați la Oscar, animația Arii pentru o vacă (r. Dan Lund, SUA, 2015) este cea mai colorată și amuzantă prezență din programul ShortsUP. O bovină cu veleități de soprană și un fermier delăsător învață să-și respecte reciproc muncă, într-o lecție de viață despre apreciere.

Din Balcani vine muzica cu suflet și filmul Mă duc în Italia (r. Ivaylo Markov, Bulgaria, 2012), o comedie emoționantă despre un grup de copii muzicanți determinați să-și urmeze visul și să-și facă auzite instrumentele tocmai în Italia. Nimic nu-i poate opri, nici măcar piedicile birocratice. Mai multe informații despre programul ShortsUP Musicology, diferit pe zile, sunt disponibile pe www.shortsup.ro.

Trompete, viori, saxofoane, tobe, rime de hip-hop sau beaturi electronice – toate genurile muzicale se vor îngrămădi pe ecranul ShortsUP într-o provocare auditivă, vizuală și narativă care dezvăluie muzica ca pe o parte vitală din viața noastră, în orice moment.

Cele 18 scurtmetrajele muzicale incluse în program fac parte din ediția de iarnă a competiției  ShortsUP Audience Award, în care spectatorii au rolul juriului și responsabilitatea de a vota, timp de 24 de ore, pe mobil sau pe site-ul shortsup.ro, cel mai bun scurtmetraj muzical. Premiul publicului, în valoare de 1500 de euro, va ajunge la unul dintre scurtmetrajele incluse în selecție.

INFO

Evenimentul ShortsUP Musicology are loc sâmbătă, 27 februarie și duminică, 28 februarie, la Sala Radio și include un concert de muzică simfonică, dirijat de Daniel Jinga și o proiecție de filme scurte muzicale. Programul cinematografic și muzical este diferit în cele două zile. Biletele pot fi achiziționate în avans, prin Eventbook, începând de la 35 de lei/ seară sau la fața locului, la prețul de 45 de lei/ seară. Abonamentele care oferă acces la ambele zile de spectacol costă 55 lei în avans sau 60 lei la fața locului.

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.