18 tablouri din colecţia Tezaur a Muzeului Mureş au fost furate şi înlocuite cu falsuri
https://www.ziarulmetropolis.ro/18-tablouri-din-colectia-tezaur-a-muzeului-mures-au-fost-furate-si-inlocuite-cu-falsuri/

Aproximativ 18 tablouri expuse la Muzeul Judeţean Mureş sunt falsuri. Expertizele au dezvăluit înşelăciunea, după o anchetă care durează de opt ani.

Un articol de Andrada Văsii|9 iulie 2013

Aproximativ 18 tablouri expuse la Muzeul Judeţean Mureş sunt falsuri. Expertizele au dezvăluit înşelăciunea, după o anchetă care durează de opt  ani. Fiecare dintre tablourile furate valora aproximativ 15.000 de euro.

Purtătorul de cuvânt al IPJ Mureş, Andreea Pop a declarat într-o intervenţie telefonică la Antena 3 că dosarul celor 18 tablouri de colecţie înlocuite cu falsuri este în lucru încă din anul 2005. Totodată, poliţiştii au început cercetările penale împotriva unui fost angajat. Potrivit purtătorului de cuvânt al IPJ Mureş, unul dintre tablouri a fost recuperat anul trecut.

Zoltan Soos, directorul Muzeului Judeţean Mureş, a arătat că falsurile au fost descoperite cu ocazia unui inventar comandat de Ministerul Culturii şi că lipsa tablourilor originale nu a putut fi observată mult timp dat fiind faptul că numărul de tablouri coincidea cu numărul aflat în inventar.

O singură operă recuperată

Dintre operele de valoare doar o singură lucrare a fost recuperată, în valoare de 35.000 de euro și aparținând pictorului Hans Mattis Teutch, născut la Brașov. Principalul suspect al fraudei cu tablouri este fosta directoare a secției de Artă din cadrul muzeului, în prezent pensionară. Autoritățile au început urmărirea penală în cazul acesteia.

În urma cercetărilor s-a descoperit că înlocuirea tablourilor originale a fost făcută cu abilitate, întrucât fiecare copie avea același număr de inventar cu originalul.

Text preluat în parteneriat cu Modernism.ro

Foto credit: Muzeul Județean Mureș (Facebook)

22
/09
/22

Romanian Jewelry Week 3.0 sărbătorește bijuteria contemporană între 5 și 9 octombrie cu expoziții, conferințe, workshop-uri de bijuterie și târguri și peste 190 de designeri români și internaționali care vor expune mii de creații de bijuterie. Ca în fiecare an, Romanian Jewelry Week oferă posibilitatea pasionaților de bijuterie să cumpere piesele preferate în cadrul Târgului de bijuterie ROJW 3.0 între 8 și 9 octombrie la Biblioteca Națională.

21
/09
/22

În perioada 26 septembrie – 14 octombrie 2022, Institutul Cultural Român de la Paris organizează expoziția „INTROSPECȚII/INTROSPECTIONS” a artiștilor români Suzana Fântânariu (pictură, grafică, instalații), Anca Szönyi Thomas (fotografie, mixed media) și Dorin Crețu (pictură, fotografie digitală). Curatori sunt Ludwig Otte și Anca Szönyi Thomas.

21
/09
/22

Pentru trei zile, 23-25 septembrie 2022, Asociația CRIES a pregătit un spațiu pentru o varietate de experiențe în ritm „la pas" și un program ce oferă multiple perspective despre legăturile dintre hrană, cultură și consum durabil, dorind să inspire comunitatea locală și să se lase inspirați de toate experiențele și acțiunile care ne permit să încetinim ritmul de consumare a resurselor noastre și ale planetei.

20
/09
/22

Goethe-Institut București este în căutare de minți creative pentru dezvoltarea unor jocuri video autentice, relevante din punct de vedere social. În acest scop, organizează un game jam inedit de 48 de ore hibrid, între 7 și 9 octombrie 2022. Dezvoltarea jocului se va desfăşura online iar cei din Bucureşti pot participa la evenimentul de deschidere la sediul Goethe-Institut.

12
/09
/22

GREEN HOURS LIVE(S) caută povești și istorii personale legate de Green Hours, pe care le va transforma într-o instalație multimedia.