Dr. Emily Knight și Katharine Martin (V&A): „Arta are puterea de a ne face să privim lumea altfel”
https://www.ziarulmetropolis.ro/dr-emily-knight-si-katharine-martin-va-arta-are-puterea-de-a-ne-face-sa-privim-lumea-altfel/

Dr. Emily Knight şi Katharine Martin curatoriază expoziţia „Seeking Truth – The Art of John Constable”, care aduce la Bucureşti opere de artă rare din patrimoniul Marii Britanii, în cadrul unui parteneriat realizat între Victoria and Albert Museum şi Art Safari.

Un articol de Alina Vîlcan|13 septembrie 2022

Între 23 septembrie și 4 decembrie, a X-a ediție Art Safari prezintă o expoziție grandioasă în parteneriat cu Victoria and Albert Museum din Londra. Este pentru prima dată când faimosul muzeu britanic expune lucrări din colecția sa în Europa de Est. Am vrut să aflăm mai multe detalii de la curatoarele expoziției, Dr. Emily Knight și Katharine Martin.

Expoziția „Seeking Truth – The Art of John Constable” de la Victoria and Albert Museum, pe care o putem vedea în această toamnă în cadrul Art Safari București, este un important eveniment pentru publicul din România. Ce lucrări vom admira în cadrul evenimentului?

Expoziția cuprinde peste 80 de opere de artă, cele mai multe semnate de Constable, dar și de către alți artiști pe care i-a admirat și ale căror lucrări le-a colecționat. Printre acestea se numără picturi, schițe în ulei, desene, acuarele și printuri din colecția V&A Museum din Londra.

De asemenea, am inclus unele dintre cele mai apreciate lucrări realizate de John Constable, incluzând pictura în ulei Boat-Building Near Flatford Mill, o schiță la scară completă a uneia dinttre picturile sale de aproape doi metri numită Leaping Horse, acuarela sa magistrală după Stonehenge (sit preistoric din sudul Angliei) și multe schițe în ulei care surprind cerul. Sperăm ca fiecare vizitator să regăsească ceva pe gustul său în selecția pe care am realizat-o.

„Stonehenge” de John Constable (1836)

Constable este unul dintre primii artiști aflați în colecția Victoria and Albert Museum, grație unei donații din 1856 a colecționarului John Sheepshanks, care cuprindea șase picturi, dar cea mai mare parte a colecției a fost oferită de Isabel Constable, fiica artistului. Ce ne puteți spune despre această donație făcută muzeului de Isabel Constable?

Într-adevăr, V&A Museum deține colecția națională a artei lui John Constable datorită generoasei donații a fiicei sale, Isabel. După ce a moștenit cea mai mare parte a colecției tatălui său, ea a făcut de asemenea donații Muzeului Britanic, Academiei Regale și Galeriei Naționale, dar cea mai consistentă parte a acestei colecții a oferit-o Muzeului Victoria and Albert.

La rândul său, Sheephanks a fost un pasionat colecționar de artă și un patron al lui Constable, așadar poate că Isabel Constable a considerat că acesta era locul firesc pentru opera tatălui său, expusă alături de acelea ale altor artiști ai timpului. De altfel, muzeul s-a concentrat întotdeauna pe procedeele și tehnicile artistice și, cum colecția include exemplare care demonstrează întreaga gamă a activității creatoare a artistului, este locul perfect unde să fie. Suntem încântate să aducem în România primele piese din această importantă colecție.

„Dedham Lock & Mill” de John Constable (1776 – 1837)

Cum apreciază publicul britanic, astăzi, arta lui John Constable?

Constable este unul dintre cei mai populari pictori peisagiști britanici și este cu regularitate subiectul diverselor expoziții, cărți și articole. Arta sa a fost chiar folosită și în campanii publicitare, ca imagine a unui peisaj britanic arhetipal. La V&A, obișnuim să îl prezentăm pe Constable ca pe un artist inovator și experimental al timpului său, care a muncit din greu pentru arta sa de-a lungul întregii sale cariere. Opera sa este expusă în contextul picturii britanice peisagistice din secolul al XIX-lea, unde vizitatorii pot vedea cum el și contemporanii săi au schimbat maniera în care pictura de peisaj era înțeleasă și au influențat generațiile următoare de artiști.

„Three Trees” de Rembrandt van Rijn (1606-1669)

Ce este cel mai interesant atunci când lucrezi la Victoria and Albert Museum?

Amploarea colecției V&A este uriașă, găsești mereu ceva de descoperit și de explorat. Numai colecția de picturi și desene este formată din peste 25.000 de piese, așadar chiar nu ai cum să te plictisești. V&A este de asemenea faimos pentru expozițiile sale, cât și pentru cât de multe opere de artă împrumutăm instituțiilor din Marea Britanie și din străinătate. Este un privilegiu să lucrezi pentru un muzeu atât de dedicat în a-și arăta lumii operele.

John Constable, „Landscape with a Double Rainbow’”, 1812

Ce impresie v-a făcut cel mai important eveniment de artă vizuală din România, Art Safari?

A fost fantastic să lucrăm cu colegii de la Art Safari și, de altfel, o plăcere pentru noi să descoperim mai multe despre scena artistică din România. Art Safari este de fiecare dată un eveniment inspirat și divers din care ne bucurăm să facem parte, mai ales pentru că are un asemenea impact în viața culturală din România. Suntem nerăbdătoare să vedem și celelalte expoziții și abia așteptăm să ne întâlnim cu colegii și vizitatorii români.

Victoria and Albert Museum, Londra

Care au fost principalele provocări în activitatea dumneavoastră profestională din ultimii doi ani?

Ca în atâtea muzee din lume, pandemia a avut un impact semnificativ și în activitatea noastră în ultimii doi ani. A trebuit să închidem, apoi să limităm accesul în cadrul muzeului pentru o vreme. Din fericire, acum suntem mult mai aproape de felul în care lucram înaintea pandemiei și muzeul este din nou deschis în totalitate publicului. Este o mare bucurie să vezi vizitatorii populând din nou galeriile – așa cum trebuie să fie!

print on paper © Victoria and Albert Museum

Care considerați că este cea mai importantă funcție a artei în mileniul al III-lea?

Arta are puterea de a ne face să privim lumea altfel. Poate fi un vehicul pentru reflecție, ne poate încuraja să ne (re)gândim propriile răspunsuri față de mediul în care trăim sau față de climatul social și politic. Muzeele, galeriile, evenimentele de artă ca Art Safari sunt de asemenea spații unde să întâlnim oameni, să socializăm și să ne simțim bine. Pentru noi, este important să nu neglijăm bucuria pe care o astfel de călătorie o poate aduce.

V&A

Ce recomandări aveți pentru publicul din România care vizitează Victoria and Albert în această perioadă, ce expoziții să nu ratăm dacă ajungem la Londra?

V&A este alcătuit din peste 150 de galerii, așadar este întotdeauna un volum uriaș de artă care poate fi văzută în expozițiile permanente de aici. Desigur, vă recomandăm galeriile de pictură (sălile 81, 82, 87, 88 și 90a), dar veți putea vedea picturi în întreg muzeul. Vizitatorii sunt de asemenea invitați să admire lucrările pe hârtie în Prints and Drawings Study room.

În plus, sunt câteva expoziții extraordinare în acest moment. De exemplu, Beatrix Potter: Drawn to Nature, care se oprește asupra vieții și carierei uneia dintre cele mai îndrăgite autoare britanice pentru copii evidențiind interesul său pentru știință și conservarea naturii. Iubitorii de modă încă mai pot vedea Fashioning Masculinities: the Art of Menswear, o expoziție dedicată metodelor în care designerii explorează masculinitatea, dar și expoziția Africa Fashion, care subliniază vitalitatea și semnificațiile internaționale ale modei realizate pe continent încă de la mijlocul secolului al XX-lea.

The London Design Festival, care se deschide în această lună, include instalații, workshopuri, evenimente și discuții despre puterea transformatoare a designe-ului și rolul pe care designerii îl joacă în schimbarea și modelarea lumii din jurul nostru. În sfârșit, în curând se va deschide Hallyu! The Korean Wave, care evidențiază impactul global al culturii populare coreene în cinema, teatru, muzică, modă și frumusețe. Pe website-ul muzeului, găsiți toate detaliile despre noile evenimente.

Arta poate fi un vehicul pentru reflecție, ne poate încuraja să ne (re)gândim propriile răspunsuri față de mediul în care trăim sau față de climatul social și politic.

Fotografii: © Victoria and Albert Museum / prin amabilitatea Art Safari.

04
/10
/22

Gaep prezintă „Ecologies of Repair” (10 septembrie – 5 noiembrie 2022), o expoziție de lucrări noi de la opt artiste emergente – Amaia Molinet, Anca Bucur, Andreea Medar & Mălina Ionescu, Diana Popuț, Lucia Ghegu, Stanca Soare și Thea Lazăr – care aduc în discuție relația umanului cu non-umanul și dinamicile construire-distrugere, risipă-creație, extracție-adiție.

02
/10
/22

Un fotograf român explorează pentru prima dată viața sălbatică prin prisma emoțiilor transmise de păsări și animale. Este vorba despre Rareș Beșliu și expoziția „Emoții”, un preview al albumului fotografic cu același nume, ce va fi lansat în primăvara anului viitor.

29
/09
/22

Între 30 septembrie și 2 octombrie, în cadrul Nopții Albe a Galeriilor, va putea fi vizitată în sala Auditorium (nivel -1) a MARe/Muzeul de Artă Recentă (B-dul Primăverii nr. 15, București) LIVE, instalația de artă video realizată de artistul vizual Alex Manea (n. 1988), care combină cele două mari pasiuni ale acestuia: arta vizuala și filmele.

29
/09
/22

Muzeul-Atelier Școala de la Piscu, un proiect care valorifică inteligent patrimoniul local, inițiat de Virgil Scripcariu (sculptor) și Adriana Scripcariu (istoric de artă), se află printre câștigătorii premiilor European Heritage Awards / Europa Nostra Awards 2022, cele mai de seamă distincții pentru profesioniștii patrimoniului cultural european, în cadrul secțiunii „Educație, Formare și Meșteșug”.

23
/09
/22

Pe 25 septembrie și pe 1 și 2 octombrie, de la ora 19:00, NO RA – Femininul norilor revine la Muzeul Național al Literaturii Române (str. Nicolae Crețulescu nr. 8). Spectacolul, o instalație performativă inspirată din romanul cu puternice accente biografice ”Hipodrom” de Nora Iuga, prezintă în fața spectatorilor viața încercată, dar plină de lumină a uneia dintre cele mai iubite și apreciate autoare contemporane române: Nora Iuga.

23
/09
/22

The Future Lab este un proiect lansat de rețeaua Centrelor Cehe cu ocazia președinției Cehiei a UE în a doua jumătate a anului 2022. La București, programul va consta în 4 evenimente care abordează sustenabilitatea din diferite perspective - știință și greenwashing, design și inovare, comunități, infrastructură urbană și alimentație.