20 de trupe și peste 90 de artiști în programul Gărâna Jazz Festival XX 
https://www.ziarulmetropolis.ro/20-de-trupe-si-peste-90-de-artisti-in-programul-garana-jazz-festival-xx/

Gărâna Jazz Festival se pregăteşte de ediţia cu numărul 20. Cinci zile de muzică şi evenimente culturale stabilesc coordonatele celui mai intens maraton de jazz din această vară, care va avea loc între 7 şi 11 iulie, în Munţii Semenic.

Un articol de Liliana Matei|15 mai 2016

Programul ediției aniversare Gărâna e construit ca un ecou al ultimilor 20 de ani de concerte, aducând împreună prezențe legendare ca Jack DeJohnette, dar și tineri artiști contemporani, într-un mix dens și vibrant.

Noi prezențe în line-up-ul Gărâna

Jazz-ul est-european și balcanic își aduce reprezentanții cei mai de seamă pe scenele Gărâna. Wojtek Mazolewski, artistul care a pus jazz-ul în mainstream-ul muzicii poloneze și apoi pe scenele marilor festivaluri internaționale, se numără printre cele mai recente nume confirmate în line-up. Cu sprijinul Institutului Polonez din România, Wojtek Mazolewski va cânta pe scena din Poiana Lupului pe 8 iulie, alături de excentricul quintet format din Wojtek Mazolewski (chitară bass), Joanna Duda (clape) Oskar Török (trompetă), Marek Pospieszalski (saxofon, clarinet) și Jakub Janicki  (tobe).

Grupul Eyot (Serbia), supranumit de presă ”nirvana jazz-ului European”, concertează pe scena din Poiana Lupului, vineri, 8 iulie. Dejan Ilijić  (pian),  Slađan Milenović (chitară),  Miloš Vojvodić (tobe) și  Marko Stojiljković (chitară bas) și-au consolidat un stil unic  prin mixul de pian clasic, elemente folk est-europene și fusion electronic.

Tot pe lista de nou-veniți se află și americanul  Kurt Rosenwinkel, descris de Chicago Tribune ca ”unul dintre cei mai aclamați chitariști internaționali din generația artiștilor sub 50 de ani”, alături de Tim Motzer (chitară) și Gintas Janusonis (tobe), ce vor concerta pe 9 iulie în Poiana Lupului.

Sâmbătă, 10 iulie, scena principală va găzdui prezența bandului de origini elvețiene   Rusconi, condus de pianistul elvețian Stefan Rusconi. Prezent pentru prima dată în România cu sprijinul fundației Pro Helvetia, grupul Rusconi promite un concert ce combină stilul free-rock, noise, groove și electronica.

Din Finlanda vine amestescul exploziv de jazz progresiv și experimental, pus în scenă de acordeonul lui Kimmo Pohjonen, tobele lui Patt Masteloto și chitara lui Trey Gunn, în formula trio-ului  KTU. Pe scena din Poiana Lupului va concerta și norvegianul   Arild Andersen, cel mai popular basist de jazz al Norvegiei, alături de Tommy Smith (saxofon), Helge Lien (pian) și Paolo Vinaccia (tobe).

Programul complet poate fi consultat pe  www.garana-jazz.ro.

Jazz ”fabricat în România” la Hanul La Răscruce și Biserica Catolică Văliug

Cele mai curajoase proiecte de jazz românesc ocupă un loc de seamă la Gărâna 2016. Printre acestea se numără Raul Kusak, Sebastian Spanache Trio, Jazzybit, Nicu Patoi & Platonic Band sau TROMPETRE, grup inedit al cărui miez este trompetistul timișorean Petre Ionuțescu, alături de prietenii Artur Balogh (chitară bass), DJ-ul Alin Constantin (K-lu), percuționistul Sergiu Catană și Gabriel Almasi (chitară). Experimente muzicale românești la cea  mai înaltă calitate vor putea fi descoperite de public în 2 locații inedite: scena Hanul la Răscruce și scena amenjată în biserica catolică din satul Văliug.

Trei scene și 90 de artiști la ediția aniversară

Într-o formulă concentrată pe durata a cinci zile, Gărâna Jazz Festival 2016  pune în valoare moștenirea naturală a împrejurimilor spectuloase în care se desfășoară festivalul. Muzica se va auzi pe trei scene, amenajate în Poiana Lupului, Hanul La Răscruce și Biserca Catolică din satul Văliug. Printre artiștii ce vor cunoaște publicul român între 7 și 11 iulie se numără Jack Dejohnette (USA), Yuri Honing Acoustic Quartet (Olanda), Kari Ikonen Trio (Finlanda/ Armenia), Magnus Öström Band (Suedia), FOOD (Marea Britanie, Norvegia),  Nils Petter Molvær Quartet (Norvegia) și  Louis Sclavis Trio (Franța).

 

Biletele pentru pot fi cumpărate online, pe site-ul  biletmaster.ro, în trei variante:  bilet de 1 zi, la prețul de 90 de lei,  festival pass pentru 4 zile, la prețul de 320 de lei sau festival pass pentru 5 zile, la prețul de 400 de lei. Biletele și abonamentele pot fi cumpărate și la fața locului, din Poiana Lupului, în limita locurilor disponibile.

 

31
/03
/23

100 de ani de la nașterea muzicologului, profesorului și criticului muzical Viorel Cosma (1923-2017), unul dintre cei mai importanți specialiști în muzica lui George Enescu, vor fi marcați azi, de la ora 10:00, în Sala Auditorium a Universității Naționale de Muzică din București.

30
/03
/23

Joi, 6 aprilie 2023 (ora 19.00), cunoscuta solistă vocală IRINA SÂRBU aniversează 20 de ani de activitate artistică printr-un concert prezentat alături de BIG BAND-ul RADIO, dirijat de SIMONA STRUNGARU. Din repertoriu nu vor lipsi piese precum ”Fascinating Rhythm”, ”Our Love Is Here To Stay”, ”I Got Rhythm”, ”A Foggy Day”, ”Travelin' Ligh”.

29
/03
/23

Trei tineri muzicieni români, multipremiați internațional – violonista MARIA MARICA (câștigătoarea premiului I a Concursului Internațional „G.Enescu" – 2022), violoncelistul CORNELIUS ZIRBO (care s-a perfecționat la Paris, în cadrul Clasei de Excelență de Violoncel a lui Gautier Capuçon) și pianistul CADMIEL BOȚAC (care a obținut în 2020 bursa Fundației Europene Yamaha) vor evolua împreună pe scena Sălii Radio miercuri, 5 aprilie 2023 (19:00) într-un concert integral BEETHOVEN.

27
/03
/23

Din 27 martie, TVR 2 vă invită să începeţi săptămâna alături de „Reţeaua de Idoli". Realizatoare Irina Păcurariu provoacă și în acest sezon celebrităţile la un dialog sincer și aduce în fața telespectatorilor oameni de excepție, altfel decât i-am cunoscut până acum. „Reţeaua de Idoli" se difuzează în fiecare luni, de la ora 21:00, la TVR 2.

24
/03
/23

Editura Nemira a lansat recent volumul biografic „The Beatles: O istorie”, semnat de Craig Brown, pe care vă invităm să îl descoperiți în aceste zile. Vă propunem, așadar, o fermecătoare incursiune în atmosfera anilor ‘60, dominată de muzica și imaginea unei trupe iconice.

24
/03
/23

„Scena gândirii” Conferințele Operei Naționale București continuă în luna aprilie cu o ediție specială, ce va avea nu unul, ci doi invitați. Pe 18 aprilie, de la orele 18:30,  compozitorul Dan Dediu și muzicologul Valentina Sandu-Dediu vor înfățișa aventura transformării în muzică a unui text dramatic în cadrul conferinței „De la teatru la operă”.

23
/03
/23

Baritonul italian RICCARDO NOVARO, care a interpretat rolul principal din „Le Nozze di Figaro” (Nunta lui Figaro) la Théâtre des Champs-Elysées – Paris și la Teatro Regio - Torino și a dat viață Contelui Almaviva din aceeași operă la Opéra National de Bordeaux, a fost aplaudat în rolurile Leporello (Don Giovanni) la Opéra de Lausanne, Papageno (Die Zauberflöte – Flautul fermecat) la Teatro Massimo - Palermo ș.a. este invitat special la Sala Radio.

21
/03
/23

Sâmbătă, 25 martie, în intervalul orar 20:30 – 21:30, peste 8.000 de copii și tineri din corurile și ansamblurile Programului Național Cantus Mundi se vor reuni simultan în toată țara și vor marca Ora Pământului prin concerte, recitaluri și evenimente muzicale, sub deviza „Dăruiește naturii din energia ta!”