Centenarul muzicologului Viorel Cosma
https://www.ziarulmetropolis.ro/centenarul-muzicologului-viorel-cosma/

100 de ani de la naşterea muzicologului, profesorului şi criticului muzical Viorel Cosma (1923-2017), unul dintre cei mai importanţi specialişti în muzica lui George Enescu, vor fi marcaţi azi, de la ora 10:00, în Sala Auditorium a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti.

Un articol de Petre Ivan|31 martie 2023

Publicul este așteptat la un eveniment special la care vor participa câțiva dintre cei care l-au cunoscut pe Viorel Cosma, i-au fost discipoli și i-au admirat munca, domnia sa fiind, printre altele, cel care a ridicat prima generaţie profesionistă de muzicologi şi critici muzicali români din secolul XX, deţinând prima catedră de profil din cadrul Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti. Așadar, foști studenți, actuali profesori și specialiști vor aminti de personalitatea profesorului de muzicologie: prof. univ. dr. DHC Dan Dediu – președinte al UCMR, prof. univ. dr. Nicolae Gheorghiță – vice-președinte al UCMR, prof. univ. dr. Olguța Lupu – coordonator al Biroului de Muzicologie din cadrul UCMR, Cristina Andrei – Director general al Muzeului Național „George Enescu”, Despina Petecel – membru al Biroului de Muzicologie din cadrul UCMR, Dumitru Avakian – membru al UCMR (muzicolog), prof. univ. dr. Mihai Cosma – redactor șef Actualitatea Muzicală, membru al UCMR (muzicolog) și Cristina Șuteu – membru al UCMR (muzicolog).

O expoziție foto-documentară intitulată „Viorel Cosma – muzicologul prolific și fascinația enesciană”, realizată de cercetătoarea dr. Irina Nițu și graficianul Horia Niță, va fi deschisă în această perioadă la UNMB.

Viorel Cosma este cel care a pus bazele lexicografiei muzicale moderne în România, realizând – prin cele 9 lexicoane (1965–2006) – cea mai amplă exegeză lexicografică naţională din lume. A publicat peste 100 de volume, în limbile română, engleză, germană, rusă, japoneză, cu caracter istoriografic, monografic, lexicografic, precum şi ediţii de critică muzicală şi muzicologie – comparată.

Cele 14 volume dedicate lui Enescu rămân unele dintre cei importante studii dedicate marelui compozitor.

Evenimentul „Viorel Cosma – personalitate complexă a muzicologiei românești” va avea loc vineri, 31 martie, la Sala Auditorium (clădirea Mediatecă, etaj IV) a Universității Naționale de Muzică din București, de la ora 10.

Intrarea este liberă.

02
/12
/24

Scena intimă a Teatrului ACT va găzdui pe 7 decembrie un spectacol dedicat întregii familii, care-i reunește pe legendara actriță Alexandrina Halic și pianiștii Florian Mitrea și Daria Tudor. Artiștii vor împleti timp de aproape 100 de minute tâlcurile poveștilor narate live cu acordurile muzicii clasice adusă la viață prin intermediul pianului Steinway.

29
/11
/24

Printre evenimentele artistice speciale, dedicate întregii familii, în luna sărbătorilor de iarnă se regăsește în oferta culturală a Bucureștiului și „Poveste de decembrie”. Scena intimă a Teatrului ACT va găzdui pe 7 decembrie două reprezentații ale unui spectacol care împletește poveștile cu muzica clasică și care-i reunește pe legendara actriță Alexandrina Halic și pianiștii Florian Mitrea și Daria Tudor.

05
/11
/24

Născută în România și stabilită în Elveția, Teodora Brody a reușit să se facă remarcată în jazzul clasic alături de celebrul pianist Johnny Răducanu la sfârșitul anilor 90, devenind pionieră în fuziunea dintre jazz și doina românească.

31
/10
/24

Festivalul SoNoRo începe mâine, 1 noiembrie 2024, cu un concert care deschide ediția nr. 19, intitulată Ex libris, la Palatul Bragadiru. Concertul „Păstorii nopții”, inspirat de cartea cu același titlu a scriitorului brazilian Jorge Amado, va fi susținut de Alexis Cárdenas & RECOVECO. Festivalul se va desfășura în București până în 11 noiembrie, apoi va continua în Cluj-Napoca în perioada 12-17 noiembrie.