22 iulie. 7 ani de la atacurile teroriste din Norvegia
https://www.ziarulmetropolis.ro/22-iulie-7-ani-de-la-atacurile-teroriste-din-norvegia/

Duminică, 22 iulie, se împlinesc 7 ani de la atacurile teroriste din Oslo şi Utøya.

Un articol de Liliana Matei|12 iulie 2018

Pe 22 iulie 2011, în Oslo, o puternică explozie declanșată de o mașină capcană a ucis 8 persoane. Două ore mai târziu, autorul atentatului ajungea pe insula Utøya, unde avea loc o tabără a tineretului laburist. Prinși în capcană și fără cale de scăpare, 69 de tineri au murit și 110 au fost răniți în urma atacului armat.

La 7 ani distanță, Bad Unicorn, cu sprijinul Ambasadei Norvegiei la București și în parteneriat cu Editura Art și Fundația Estuar organizează un eveniment caritabil în memoria victimelor masacrului. Filmul Utøya – 22 iulie va putea fi vizionat în avanpremieră la București începând cu ora 21,30 la Merlock (Strada C.A. Rosetti Nr. 37). După film, spectatorii sunt invitați la o dezbatere despre contextul și urmările atacului din Norvegia, sănătate mintală, tragedie colectivă și recuperarea post traumatică. În cadrul evenimentului va avea loc o prezentare a cărții Unul dintre noi – Povestea lui Anders Breivik și a masacrului din Norvegia, cartea jurnalistei Åsne Seierstad, tradusă de Simina Răchițeanu la Editura Art și disponibilă pe site-ul editurii.

Detalii pe pagina de Facebook a evenimentului.  

Filmul Utøya – 22 iulie urmăreşte prin intermediul unui personaj fictiv de 19 ani, Kaja, cele 72 de minute interminabile în cursul cărora extremistul de dreapta a urmărit şi împuşcat tinerii prinşi fără scăpare pe insuliţa din apropiere de Oslo. Erik Poppe aduce pe ecrane povestea tinerilor care au înfruntat teroarea, confuzia și durerea zilei de 22 iulie 2011. Scris din mărturii și fapte cunoscute, creat în urma unui dialog cu mare parte din supraviețuitori și filmat într-o singură plan-secvență, filmul reface în timp real atmosfera aproape sufocantă a masacrului. Arătat în premieră mondială la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin 2018, în cadrul competiției internaționale, filmul a avut un puternic impact atât în rândul spectatorilor, cât şi al presei internaţionale. Utøya – 22 iulie va rula în cinematografele din România începând cu data de 17 august.

După devastatorul eveniment, au început să curgă inevitabilele întrebări. Cum s-a putut întâmpla așa ceva? De ce s-a întâmplat asta? Și cine este Anders Breivik? O carte palpitantă, zguduitoare și esențială, Unul dintre noi este relatarea unui masacru și un studiu al răului. Dar este și o poveste despre comunitate versus izolare, speranță versus respingere, iubire versus fanatism – și un memorial zguduitor al celor care și-au pierdut viața. “…povestea unui caz psihiatric, dar și o privire atentă asupra societății norvegiene, acordând o atenție egală atât victimelor lui Breivik, cât și ucigașului lor.” Ian Buruma, The Guardian.

Biletele pentru evenimentul din 22 iulie s-au pus în vânzare prin rețeaua Eventbook. Prețul unui bilet este de 20 de lei. Toți banii încasați din vânzarea biletelor vor fi donate către Fundația Estuar.

Bilete disponibile pe Eventbook.

Misiunea Fundației Estuar este de a oferi opțiuni sociale și alternative adulților cu probleme de sănătate mintală în vederea incluziunii în comunitatea românească. Prin intermediul rețelei naționale de centre sociale din București, Giurgiu, Ploiești, Cluj, precum și prin intermediul Club House, Fundația Estuar oferă servicii gratuite în sănătate mintală, locuințe protejate adulților cu probleme de sănătate mintală, servicii sociale, o „școală a părinților” și consiliere juridică. Numărul beneficiarilor sprijiniți în cei 25 de ani de activitate de către Fundația Estuar depășește 50.000 de persoane.

Un proiect special a fost COLECTIV, prin intermediul căruia, după cumplitul accident în care au murit 64 de persoane și alte peste 150 au rămas cu traume fizice și psihice, Fundația Estuar a pus bazele unui program de recuperare post traumatică. Pentru că nevoile de recuperare ale supraviețuitorilor și ale familiilor afectate au fost pe termen mediu și lung, fundația a implementat un program complex având la bază sumele colectate, și anume: serviciul socio-medical, serviciul psihologic-peste 70 de persoane sprijinite, serviciul psihiatric, serviciul educațional și psihologic pentru copiii persoanelor afectate- 20 de copii spijiniți.

Parteneri media: Radio Guerrilla, Radio România Cultural, Scena 9, Ziarul Metropolis, Movienews, Filme-carti, Noizz, Cooperativa Urbana, Life, IQool, Sub25, Din Filme.

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.