22 mai este „Ziua Wagner“ la Radio România Muzical
https://www.ziarulmetropolis.ro/22-mai-este-ziua-wagner-la-radio-romania-muzical/

Radio România Muzical, unicul post românesc dedicat muzicii clasice, consacră ziua de 22 mai compozitorului Richard Wagner.

Un articol de Andrada Văsii|17 mai 2013

Radio România Muzical, unicul post românesc dedicat muzicii clasice, consacră ziua de 22 mai compozitorului Richard Wagner.

Între orele 10 şi 17 pot fi ascultate selecţiuni din cele mai importante lucrări ale sale: „Olandezul zburător“, „Tannhäuser“, „Lohengrin“, „Maeştrii cântăreţi din Nürnberg“, „Tristan şi Isolda“, tetralogia „Inelul Nibelungului“. Realizatoarele acestei zile speciale, Jeanine Costache şi Iolanda Drâmbei, au ales interpretări de referinţă, semnate de mari nume: Kiri Te Kanawa, Waltraud Meier, Ben Heppner, iar pentru trilogia „Inelul nibelungului“ pot fi ascultate extrase de pe albumul premiat cu Grammy în februarie 2013, ce reuneşte înregistrări realizate la Teatrul Metropolitan din New York.

Wagner în transmisiuni directe

Aniversarea compozitorului Richard Wagner a polarizat anul acesta atenţia tuturor organizatorilor de evenimente muzicale: de la Concertul de Anul Nou de la Viena din 1 ianuarie 2013, până la Festivalul BBC Proms şi Festivalul „George Enescu“.

La Radio România Muzical pot fi ascultate în transmisiune directă, de exemplu, reprezentaţiile cu tetralogia “Inelul Nibelungului” din cadrul Festivalului Internaţional „George Enescu“ (15, 16, 19, 22 septembrie), cu Orchestra Radiodifuziunii din Berlin, dirijată Marek Janowski. Tot în transmisiune directă, Radio România Muzical difuzează din cadrul festivalului BBC Proms 2013, aceeaşi tetralogie, însă cu ansamblul Capelei de stat din Berlin, dirijor Daniel Barenboim (22,23, 26 şi 28 iulie).

Wagner şi discurile anului 2013

Wagner a fost, bineînţeles, şi în atenţia caselor de discuri. În cadrul campaniei „Votează discul de muzică clasică al anului 2013“, pot fi ascultate şi votate pe site-ul www.romania-muzical.ro, discul Wagner al unuia dintre cei mai importanţi tenori ai momentului, Jonas Kaufmann, precum şi albumul premiat cu Grammy în 2013, cuprinzând trilogia „Inelul nibelungului“ înregistrată la Teatrul Metropolitan din New York.

Verdi/Wagner 200 la Radio România Muzical

Din ianuarie 2013, în fiecare joi, de la ora 20, şi în reluare sâmbăta, de la ora 15, Radio România Muzical difuzează emisiunea realizată de Luminiţa Arvunescu în dialog cu muzicolog Alice Mavrodin: „Verdi/Wagner 200“, o serie ce-şi propune să prezinte în oglindă vieţile şi creaţia celor doi titani ai teatrului liric sărbătoriţi în 2013. Emisiunea este arhivată la adresa www.romania-muzical.ro.

02
/07
/20

OAMENII MUZICII Pe 17 iunie 1882 se năștea în Rusia cel care avea să devină marele compozitor modernist și neoclasic al secolului XX, Igor Stravinski (1882-1971). În 89 de ani de viață a fost martorul a două Războaie Mondiale dar și al unor revoluții sociale, culturale și muzicale fără precedent, el însuși devenind unul dintre uriașii muzicii secolului trecut.

28
/06
/20

Vești bune pentru industria muzicală și nu numai: cea de-a cincea ediție a Mastering The Music Business, primul și cel mai mare eveniment organizat în România pe teme de industrie muzicală, va avea loc în perioada 29 - 31 iulie într-un nou format.

24
/06
/20

Săptămânal, miercurea, începând din 1 iulie, seria de concerte open air cu artiști locali din zona alternative – Backyard Acoustic Season – se reinstalează pe terasa de la Expirat, la inițiativa Overground Music, într-un format reconsiderat și adaptat situației și locului, renunțând la tiparele unui concert clasic, pentru un public restrâns de aproximativ 100 de persoane per reprezentație.

24
/06
/20

După trei luni în care Qreator – Home Together Edition a fost platforma de exprimare online pentru cei mai importanți artiști din România, seria de evenimente ajunge la final. Ultima reprezentație va fi una memorabilă, un recital cu Angela Gheorghiu. Joi, 25 iunie, de la ora 18:30, marea soprană va susține un recital live transmis online pe pagina de Facebook a Qreator.

23
/06
/20

Proiectul Poveştile instrumentelor a fost conceput într-un fel şi se naşte în alt fel, în Noaptea de Sânziene a anului 2020, în vremuri în care a vrea să faci artă, oriunde în lume, a devenit neînchipuit de dificil, în vremuri în care artiştii cu şi modul lor de expresie sunt reduşi, aproape, la tăcere, în vremuri în care artiştii par, celor mulţi, neesenţiali.

22
/06
/20

Pe 21 iunie 1982, Parisul cânta și dansa pentru prima oară marcând Sărbătoarea Muzicii în ziua solstițiului de vară. Inițiativă a ministrului culturii francez de la acea dată – Jack Lang – și a compozitorului și muzicologului Maurice Fleuret, Fête de la Musique a devenit treptat o sărbătoare internațională a muzicii, marcată în peste 120 de țări din lume în fiecare an, pe 21 iunie, prin evenimente dedicate muzicii, derulate cel mai adesea în aer liber.