25 de ani de la căderea comunismului – Baricada culturală / Radio România Cultural
https://www.ziarulmetropolis.ro/25-de-ani-de-la-caderea-comunismului-baricada-culturala-radio-romania-cultural/

În vremea comunistă, românii beneficiau de doar două ore de program pe seară, în special de propagandă. La 25 de ani de la căderea comunismului, pe site-ul Radio România Cultural, privim această perioadă cu ochii larg deschişi ai libertăţii şi cu detaşarea unui sfert de secol de democraţie.

Un articol de Petre Ivan|7 noiembrie 2014

25 de ani de la căderea comunismului / Proiectul Baricada Culturală, lansat de Radio România Cultural, propune o premieră pe piața românească: un program video online de două ore aşa cum se întâmpla în acea vreme..

In fiecare seară, de la ora 22,00, pe siteul www.radioromaniacultural.ro, filme artistice și documentare tematice vor aminti publicului de perioada comunismului în întreaga Europă de Est și chiar în Coreea de Nord.

Seria de proiecții online va începe duminică, 9 noiembrie, chiar în ziua în care, acum 25 de ani, cădea Zidul Berlinului, un si25 de ani mbol al separării și opresiunii comuniste.

De la ora 22,00, publicul Radio România Cultural va putea urmări online, cu sprijinul DocuArt, două producții: “Afacerea Tănase”, în regia lui Ionuț Teianu, și “În spatele cortinei”, în regia lui Bogdan Mustață.

Documentarul “Afacerea Tănase” este o producție care reconstituie celebra scenă de spionaj, numită de presa franceză “Afacerea Tănase”. Personajele principale sunt disidenții Virgil Tănase și Paul Goma. Documentarul dezvăluie fața ascunsă a României ceaușiste în planul relațiilor externe, precum și mijloacele criminale la care Securitatea nu ezita să recurgă pentru reducerea la tăcere a opozanților.

Cea de-a doua producție difuzată online pe www.radioromaniacultural.ro chiar în ziua împlinirii a 25 de ani de la căderea Zidului Berlinului este “În spatele cortinei”. Miza principală a filmului este familiarizarea publicului românesc şi occidental cu imaginea reală, nemascată a comunismului, departe de idealismul promovat de nostalgicii sau promotorii săi actuali.

Proiectul “Baricada culturală” are și o importantă componentă de conținut onair. În perioada 9 noiembrie – 22 decembrie, pe toate frecvențele FM naționale dar și online, Radio România Cultural va 25 de ani difuza dezbateri cu principalii actori culturali ai revoluției de acum 25 de ani, documentare audio tematice, interviuri cu tineri născuți în anul 1989 și înregistrări document cu personalități ale lumii culturale care au murit în închisorile comuniste.

Startul on-air al proiectului “Baricada culturală” va avea loc tot pe 9 noiembrie cu două producții audio tematice.

De la ora 18,30, vom difuza un documentar realizat de Daria Ghiu, dedicat celor 25 de ani de la căderea Zidului Berlinului. O lecție de rememorare și o privire retrospectivă asupra anilor care au trecut.

Cum a început totul? Cum s-a împărțit lumea în două? Cum a trăit această anomalie un oraș precum Berlinul și locuitorii lui? Cum a fost ziua de 9 noiembrie 1989? Ce s-a întâmplat apoi cu Berlinul anilor ’90 și 2000?

O poveste despre Europa, despre ziduri și spații ale nimănui, cu participarea lui Marius Babias, directorul Neuer Berliner Kunstverein din Berlin, și a artistei Hito Steyerl, cea care, în anul 1998, a realizat filmul Die Leere Mitte, despre Potsdamer Platz, așa-numita „fâșie a morții”, aflată pe granița dintre Est și Vest.

Foto: 25 de ani de la căderea comunismului, Baricada culturală, Radio România Cultural – radioromaniacultural.ro

01
/10
/21

BFFF 2021 a inclus o secţiune competiţională internaţională, la care s-au înscris peste 100 de scurtmetraje de modă, oferind patru premii. Câștigătorii au fost selectați de un juriu format din profesioniști din film, advertising și modă de pe scena locală și cea internaţională: Grigor Devejiev - Creative Director Jam Project, Marley Hansen - curator Nowness, Marcin Kempski - fotograf de modă londonez, Sandra Bold - Global Creative Director Publicis și Ina Borcea - fashion editor Harpers Bazaar.

30
/09
/21

Spectacolul continuă, acțiunea escaladează și toată sala vibrează pentru cel mai așteptat film din ultima perioadă, super producția 'Nu e vreme de murit' ajunge în avanpremieră pe marile ecrane din 30 septembrie la Cineplexx Băneasa, Titan, Sibiu, Satu-Mare și Târgu-Mureș.

29
/09
/21

CRONICĂ DE FILM Pentru un film de debut al unui regizor de teatru care nu a mai făcut până acum cinema, „Câmp de maci” (2020), de Eugen Jebeleanu, are o rigoare estetică neaşteptată, dar şi o lipsă de încrâncenare demnă de salutat.

28
/09
/21

CRONICĂ DE FILM „Crai nou” (2021), debutul Alinei Grigore, recent câştigător la Festivalul de la San Sebastian, aduce un aer proaspăt în cinematografia română.

28
/09
/21

THE FRENCH DISPATCH, LAND, QUO VADIS, AIDA?, scurtmetraje românești și internaționale, cele mai apreciate filme românești ale momentului si filmele premiate la Festival se văd în cadrul Retrospectivei ANONIMUL 2021 la ARCUB, Cinema Elvire Popesco și Terasa Institutului Francez între 28 septembrie și 3 octombrie.

27
/09
/21

În ultima săptămână din septembrie, „Cinema sub clar de lună“ aduce pe ecranul din Grădina Muzeului Național al Literaturii Române două dintre cele mai noi filme românești, Câmp de maci și documentarul Spioni de ocazie, alături de producții străine care au avut un parcurs spectaculos: Night of the Kings, aflat pe lista scurtă la premiile Oscar, și Apples, co-produs de Cate Blanchett și propus anul trecut de Grecia la Oscarul pentru Cel mai bun film internațional.

27
/09
/21

Frumoasa și bestia întâlnește viitorul tehnologiei în Belle, producția-fenomen semnată de regizorul japonez Mamoru Hosoda, care va deschide cea de-a 16-a ediție Animest. Prezentat în premieră internațională la Cannes, anime-ul Sci-Fi în care o adolescentă devine cea mai bună versiune a sa într-un univers paralel, creat în mediul virtual, se va vedea pentru prima dată pe marele ecran din România vineri, pe 8 octombrie, de la orele 18:30 și 21:30, la Cinema Elvire Popesco. Filmul va putea fi urmărit în curând în cinematografele din întreaga țară, distribuit de Bad Unicorn.

27
/09
/21

OPINIE Subfinanţat de nişte autorităţi nepăsătoare, fără cinematografe care să îi fie dedicate şi cu un public larg pus mai degrabă pe miştouri, filmul românesc de autor face performanţă an de an la cel mai înalt nivel. Iar 2021 o dovedeşte din plin. Este unul din paradoxurile româneşti.

24
/09
/21

Festivalul KINOdiseea aduce pe marele ecran filme despre protejarea mediului, relațiile dintre copii și părinți, curaj și empatie, la Cinema Gloria și Cinema Eforie.