25 de scurtmetraje românești și internaționale în Competiția ANONIMUL 2019
https://www.ziarulmetropolis.ro/25-de-scurtmetraje-rom%c3%a2ne%c8%99ti-%c8%99i-interna%c8%9bionale-%c3%aen-competi%c8%9bia-anonimul-2019/

Cea de-a 16-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Independent ANONIMUL se va desfăşura în perioada 5-11 august 2019, la Sfântu-Gheorghe, în Delta Dunării.

Un articol de Petre Ivan|13 iunie 2019

Peste 550 de scurtmetraje din 46 de țări au fost înscrise pentru Competiția de Scurtmetraj Internațional și Scurtmetraj Românesc ANONIMUL 16, selecția acestora aparținând criticului de film Ionuț Mareș:

“Competiția de scurtmetraje românești este destul de diversă, dar are un numitor comun: sunt filmele pe care le-am considerat a fi cele mai bune și cele mai potrivite pentru ANONIMUL dintre zecile de titluri înscrise. E îmbucurătoare această vitalitate. Selecția propune atât filme ale unor regizori consacrați, cât și filme ale unor studenți la cinema. Ficțiuni, dar și animații (chiar 3!) și filme-eseu. Unele au fost deja în mari festivaluri din străinătate (amintesc doar Cannes, Locarno și Sundance), altele vor avea premiera absolută la ANONIMUL, fapt care mă bucură foarte mult. Toate au potențialul de a surprinde și de a oferi o experiență plăcută de cinema. A fost greu să aleg cele 12 titluri din competiția internațională de scurtmetraje, pentru că oferta a fost una foarte consistentă – sute și sute de filme, din toată lumea. În final, m-am oprit la acele filme care mi-au propus cea mai puternică /neașteptată /emoționantă /originală experiență.”

COMPETIȚIE SCURTMETRAJ ROMÂNESC

WASHINGTON, regia Gabriel Achim

CHRONOCHINEZIA SAU CAZUL TÂNĂRULUI SĂRITOR ÎN TIMP |CHRONOCHINESIA OR THE CASE OF THE YOUNG TIME HOPPER, regia Radu Bărbulescu

TELEFONUL | THE CALL, regia Anca Damian (foto sus)

PATUL LUI PROCUST | THE BED OF PROCRUSTES, regia Andrian Împărăţel

ALBASTRU ȘI ROȘU ÎN PROPORȚII EGALE | EQUALLY RED AND BLUE, regia Georgiana Moldoveanu

CEVA, regia Paul Mureşan

TROFEUL TINEREȚII | THE TROPHY OF YOUTH, regia Răzvan Oprescu

MONSTRUL | MONSTER, regia Laura Pop

MISS SUENO, regia Radu Potcoavă

AFGANISTANII | THE AFGHANISTANS, regia Adrian Silişteanu

NECUNOSCUȚI | UNKNOWN, regia Ioachim Stroe

DACĂ NU EȘTI SIGUR, NU LUA | IF NOT SURE, DON’T, regia Vera Surățel

ULTIMUL DRUM SPRE MARE | THE LAST TRIP TO THE SEASIDE, regia Adi Voicu

COMPETIȚIE SCURTMETRAJ INTERNAȚIONAL

THE SUMMER AND ALL THE REST | L’ÉTÉ ET TOUT LE RESTE, regia Sven Bresser, Olanda

PORNSTAR, regia Maxime Caperan și Thomas Finkielkraut, Franța

COMMUNITY GARDENS, regia Vytautas Katkus, Lituania

SCLERODERMA DOMESTICUS, regia Mattia Lunardi, Italia

THE IMMINENT IMMANENT, regia Carlo Francisco Manatad, Filipine- Sigapore-Italia

THE BEAST | LA BÊTE, regia Filippo Meneghetti, Franța

AS UP TO NOW | AHOGY EDDIG, regia Katalin Moldovai, Ungaria

IN OUR SINAGOGUE | У нашій синагозі, regia Ivan Orlenko, Ucraina-Franța

PIGGY | CERDITA, regia Carlota Pereda, Spania

COLAHOLIC, regia Marcin Podolec, Polonia

THE ROLE, regia Farnoosh Samadi, Iran

MOTH, regia Shu Zu, S.U.A.

Foto sus: Courtesy of Sundance Institute

05
/02
/15

Șase proiecții pentru public și presa internațională vor aduce povestea procurorului Cristian Panait, cea care a inspirat scenariul filmului De ce eu?, în regia lui Tudor Giurgiu, peste hotare, la Festivalul Internațional de Film de la Berlin. Evenimentul începe astăzi, 5 februarie, și se va încheia pe 15 februarie, cel de-al treilea lungmetraj al lui Tudor Giurgiu fiind inclus în secțiunea Panorama Special.

04
/02
/15

Realizat după întâmplări reale şi având opt nominalizări la Premiile Oscar, „The Imitation Game” (Jocul Codurilor) prezintă povestea lui Alan Turing (Benedict Cumberbatch), matematician, criptanalist şi erou de război, pionier al tehnologiei moderne a calculatoarelor. Alături de un grup restrâns de specialişti, el a reuşit spargerea unui cod aşa-numit „de nespart” al maşinăriei Enigma a Germaniei, în al Doilea Război Mondial. 

03
/02
/15

Deși pare un scenariu apocaliptic, de fapt este vorba despre premiera filmului “Orașul câinilor”/ “White God”, câștigătorul Marelui Premiu al secțiunii Un Certain Regard la Cannes și propunerea Ungariei la Premiile Oscar 2015, în regia lui Kornél Mundruczó.

02
/02
/15

Lucian Boicu, un român stabilit în Canada, a lucrat la efectele vizuale ale filmului "American Sniper", de Clint Eastwood, un lungmetraj nominalizat la şase premii Oscar şi inspirat din povestea adevărată a lunetistului Chris Kyle.

02
/02
/15

Filmul românesc de scurtmetraj este prezent și anul acesta la Festivalul de Film de la Clermont-Ferrand (30 ianuarie – 7 februarie 2015) prin intermediul Asociației ESTE’N’EST, care organizează pentru a șaptea oară consecutiv standul românesc din cadrul marketului festivalului, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei.

02
/02
/15

În filmul "Chuck Norris vs. Communism", de Ilinca Călugăreanu, peliculă selectată în secţiunea competiţională World Cinema Documentary, la cea de-a 31-a ediţie a Festivalului Sundance, o generaţie întreagă se îndrăgosteşte de film, în epoca Războului Rece, scrie prestigioasa publicaţie IndieWire.

30
/01
/15

MARI FILME ROMÂNEŞTI UITATE „O lacrimă de fată” (1980), regizat de Iosif Demian, este unul dintre cele mai originale filme româneşti realizate în timpul comunismului, polemizând prin stilul său modern şi energic cu falsitatea care caracteriza cinematografia oficială a vremii.

29
/01
/15

Tenorul spaniol Placido Domingo va interpreta rolul principal în opera "Gianni Schicchi", de Giacomo Puccini, care va fi montată de Woody Allen pentru a marca, în această toamnă, cea de-a 30-a aniversare a Operei din Los Angeles.