35 de premiere în România, la Festivalul Filmului European
https://www.ziarulmetropolis.ro/35-de-premiere-in-romania-la-festivalul-filmului-european/

Peste 60 de „filme de tot felul”, dintre care mai mult de 35 vor fi vizionate în premieră în România în cadrul Festivalului Filmului European, care provoacă publicul la dezbatere şi îl invită să experimenteze realitatea virtuală.

Un articol de Petre Ivan|25 aprilie 2017

FFE 2017 propune 64 de documentare, filme biografice, drame, comedii, animații, filme thriller și horror, scurtmetraje și mediumetraje, filme experimentale și proiecții VR (realitate virtuală). Dintre acestea, 42 au fost lansate în 2016 și 2017.

Pentru prima dată în istoria sa, filmul de gală — „Cealaltă parte a speranței” (Finlanda, 2017), în regia lui Aki Kaurismäki, în premieră în România — va deschide toate cele cinci ediții ale festivalului. P

elicula a câștigat Ursul de Argint pentru Cel mai bun regizor la ediția din acest an a Festivalului Internațional de Film de la Berlin, unde de altfel Kaurismaki a anunțat că acesta ar putea fi ultimul său proiect în calitate de regizor.

Filmul lui Gabriel Achim — „Ultima zi” (România, 2016) — va putea fi vizionat, de asemenea, în toate cele cinci orașe, în prezența membrilor echipei, iar la București va fi proiectat la gala de închidere din 11 mai, la Cinema Muzeul Țăranului.

De asemenea, cel mai recent film al lui Radu Mihăileanu — „Povestea iubirii”/”History of Love” (2016) — va putea fi vizionat în avanpremieră, înainte de premiera de la TIFF, la Grădina de vară din Timișoara, pe 27 mai.

Gala de deschidere și proiecțiile din secțiunea specială ARTE vor avea loc la Muzeul Național de Artă al României — sala Auditorium, iar celelalte spectacole din București se vor desfășura la Cinema Muzeul Țăranului — Studioul „Horia Bernea”, Cinema Elvire Popesco, Centrul Ceh, Institutul Cervantes și Spațiul Public European.

Accesul la proiecțiile din edițiile locale și la cele de la centrele culturale din București este gratuit.

Secțiunile speciale ale festivalului sunt: AGORA — filme care au capacitatea să stârnească dezbatere pe marginea unor teme relevante pentru societate; ARTE — filme oferite de canalul ARTE, disponibile pentru proiecții clasice și prin tehnologie VR (virtual reality); LUX — cele 3 filme finaliste la cea mai recentă ediție a Premiului LUX al Parlamentului European (a X-a), oferite de Biroul Parlamentului European din România; Bandă Desenată — pentru a celebra Salonul European de Bandă Desenată pe 8 mai FFE propune o seară de filme inspirate din benzi desenate; Public Tânăr — filme pentru copii și adolescenți; Film Republica Moldova — filme de scurtmetraj și mediumetraje din țara vecină.

Ediția cu numărul 21 a FFE are loc la București (4 — 11 mai); Iași (12 — 14 mai); Târgu Mureș (19 — 21 mai); Gura Humorului (19 — 21 mai) și Timișoara (26 — 28 mai). Potrivit lui Alex Trăilă, este în curs realizarea unui parteneriat cu orașul de pe Bega în perspectiva realizării proiectului Timișoara — Capitală Europeană.

Foto: Festivalul Filmului European – ffe.r

05
/02
/15

Șase proiecții pentru public și presa internațională vor aduce povestea procurorului Cristian Panait, cea care a inspirat scenariul filmului De ce eu?, în regia lui Tudor Giurgiu, peste hotare, la Festivalul Internațional de Film de la Berlin. Evenimentul începe astăzi, 5 februarie, și se va încheia pe 15 februarie, cel de-al treilea lungmetraj al lui Tudor Giurgiu fiind inclus în secțiunea Panorama Special.

04
/02
/15

Realizat după întâmplări reale şi având opt nominalizări la Premiile Oscar, „The Imitation Game” (Jocul Codurilor) prezintă povestea lui Alan Turing (Benedict Cumberbatch), matematician, criptanalist şi erou de război, pionier al tehnologiei moderne a calculatoarelor. Alături de un grup restrâns de specialişti, el a reuşit spargerea unui cod aşa-numit „de nespart” al maşinăriei Enigma a Germaniei, în al Doilea Război Mondial. 

03
/02
/15

Deși pare un scenariu apocaliptic, de fapt este vorba despre premiera filmului “Orașul câinilor”/ “White God”, câștigătorul Marelui Premiu al secțiunii Un Certain Regard la Cannes și propunerea Ungariei la Premiile Oscar 2015, în regia lui Kornél Mundruczó.

02
/02
/15

Lucian Boicu, un român stabilit în Canada, a lucrat la efectele vizuale ale filmului "American Sniper", de Clint Eastwood, un lungmetraj nominalizat la şase premii Oscar şi inspirat din povestea adevărată a lunetistului Chris Kyle.

02
/02
/15

Filmul românesc de scurtmetraj este prezent și anul acesta la Festivalul de Film de la Clermont-Ferrand (30 ianuarie – 7 februarie 2015) prin intermediul Asociației ESTE’N’EST, care organizează pentru a șaptea oară consecutiv standul românesc din cadrul marketului festivalului, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei.

02
/02
/15

În filmul "Chuck Norris vs. Communism", de Ilinca Călugăreanu, peliculă selectată în secţiunea competiţională World Cinema Documentary, la cea de-a 31-a ediţie a Festivalului Sundance, o generaţie întreagă se îndrăgosteşte de film, în epoca Războului Rece, scrie prestigioasa publicaţie IndieWire.

30
/01
/15

MARI FILME ROMÂNEŞTI UITATE „O lacrimă de fată” (1980), regizat de Iosif Demian, este unul dintre cele mai originale filme româneşti realizate în timpul comunismului, polemizând prin stilul său modern şi energic cu falsitatea care caracteriza cinematografia oficială a vremii.

29
/01
/15

Tenorul spaniol Placido Domingo va interpreta rolul principal în opera "Gianni Schicchi", de Giacomo Puccini, care va fi montată de Woody Allen pentru a marca, în această toamnă, cea de-a 30-a aniversare a Operei din Los Angeles.