35 de premiere în România, la Festivalul Filmului European
https://www.ziarulmetropolis.ro/35-de-premiere-in-romania-la-festivalul-filmului-european/

Peste 60 de „filme de tot felul”, dintre care mai mult de 35 vor fi vizionate în premieră în România în cadrul Festivalului Filmului European, care provoacă publicul la dezbatere şi îl invită să experimenteze realitatea virtuală.

Un articol de Petre Ivan|25 aprilie 2017

FFE 2017 propune 64 de documentare, filme biografice, drame, comedii, animații, filme thriller și horror, scurtmetraje și mediumetraje, filme experimentale și proiecții VR (realitate virtuală). Dintre acestea, 42 au fost lansate în 2016 și 2017.

Pentru prima dată în istoria sa, filmul de gală — „Cealaltă parte a speranței” (Finlanda, 2017), în regia lui Aki Kaurismäki, în premieră în România — va deschide toate cele cinci ediții ale festivalului. P

elicula a câștigat Ursul de Argint pentru Cel mai bun regizor la ediția din acest an a Festivalului Internațional de Film de la Berlin, unde de altfel Kaurismaki a anunțat că acesta ar putea fi ultimul său proiect în calitate de regizor.

Filmul lui Gabriel Achim — „Ultima zi” (România, 2016) — va putea fi vizionat, de asemenea, în toate cele cinci orașe, în prezența membrilor echipei, iar la București va fi proiectat la gala de închidere din 11 mai, la Cinema Muzeul Țăranului.

De asemenea, cel mai recent film al lui Radu Mihăileanu — „Povestea iubirii”/”History of Love” (2016) — va putea fi vizionat în avanpremieră, înainte de premiera de la TIFF, la Grădina de vară din Timișoara, pe 27 mai.

Gala de deschidere și proiecțiile din secțiunea specială ARTE vor avea loc la Muzeul Național de Artă al României — sala Auditorium, iar celelalte spectacole din București se vor desfășura la Cinema Muzeul Țăranului — Studioul „Horia Bernea”, Cinema Elvire Popesco, Centrul Ceh, Institutul Cervantes și Spațiul Public European.

Accesul la proiecțiile din edițiile locale și la cele de la centrele culturale din București este gratuit.

Secțiunile speciale ale festivalului sunt: AGORA — filme care au capacitatea să stârnească dezbatere pe marginea unor teme relevante pentru societate; ARTE — filme oferite de canalul ARTE, disponibile pentru proiecții clasice și prin tehnologie VR (virtual reality); LUX — cele 3 filme finaliste la cea mai recentă ediție a Premiului LUX al Parlamentului European (a X-a), oferite de Biroul Parlamentului European din România; Bandă Desenată — pentru a celebra Salonul European de Bandă Desenată pe 8 mai FFE propune o seară de filme inspirate din benzi desenate; Public Tânăr — filme pentru copii și adolescenți; Film Republica Moldova — filme de scurtmetraj și mediumetraje din țara vecină.

Ediția cu numărul 21 a FFE are loc la București (4 — 11 mai); Iași (12 — 14 mai); Târgu Mureș (19 — 21 mai); Gura Humorului (19 — 21 mai) și Timișoara (26 — 28 mai). Potrivit lui Alex Trăilă, este în curs realizarea unui parteneriat cu orașul de pe Bega în perspectiva realizării proiectului Timișoara — Capitală Europeană.

Foto: Festivalul Filmului European – ffe.r

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.

19
/10
/22

Unsul magilor, Black Adam (pseudonimul modern al lui Teth-Adam), spune povestea anti-eroului forțat de împrejurări să ajute câțiva pământeni. Mânat de răzbunare și ură, Black Adam este extrem de eficient în lupta cu opresorii Kahndaq-ului, spre disperarea super-eroilor din Justice Society.

19
/10
/22

După succesul ediţiei precedente cu 88 de minute cu Victor Rebengiuc, o gală care-şi propunea să aniverseze un artist legendar printr-o discuţie intimă şi pasionantă despre ale vieţii şi ale artei, acum spectatorii vor avea ocazia să o întâlnească pe actrița Tora Vasilescu.

18
/10
/22

49 de proiecții de film, 3 piese de teatru, 3 dezbateri și un total de peste 2.600 de spectatori, dintre care 18% copii. Acesta este bilanțul primei luni de funcționare constantă la Cinema Victoria Timișoara, primul dintre cinematografele tradiționale ale orașului care s-a redeschis după o renovare completă.

10
/10
/22

CRONICĂ DE FILM Cum poate un film ca „Athena” (de Romain Gavras), îndoielnic atât din punct de vedere etic, cât şi estetic, să fie inclus în competiţia unui festival precum cel de la Veneţia?

09
/10
/22

La ediția a X-a a festivalului internațional de film fantastic Dracula vor avea loc o serie de evenimente speciale, menite să celebreze ediția aniversară a festivalului de la Brașov. Oaspeți de seamă din Spania, Italia, Finlanda și România vor întâlni publicul iubitor de fantasy & horror, într-o serie de evenimente speciale care se vor desfășura pe parcursul celor 5 zile de festival.

04
/10
/22

Clasicul film "Manasse" (1925), de Jean Mihail, poate fi redescoperit acum în versiune restaurată 4k, ceea ce înseamnă că imaginea are un aspect cât mai apropiat de cel al peliculei originale. Filmul poate fi văzut la Cinemateca Eforie.