4 lungmetraje, 5 premii la Cannes și un Palme d’Or. Sau Cristian Mungiu, la 50 de ani
https://www.ziarulmetropolis.ro/4-lungmetraje-5-premii-la-cannes-si-un-palme-dor-sau-cristian-mungiu-la-50-de-ani/

„Aveţi în România un mare, mare regizor pe care eu îl admir foarte mult, Cristian Mungiu. Cred că este un geniu. (…) Modul lui de a spune poveşti este uimitor, modul în care aşază camera, cum o ţine acolo. Am vrut să fac asta în «The Burning Plain», înainte să văd filmul lui «4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile», dar n-am putut din anumite motive. E nevoie de mult curaj să faci ce face Cristian.” – Guillermo Arriaga (2014), scriitor, scenarist şi regizor distins cu Oscar. Premiat de cinci ori la Festivalul de Film de la Cannes şi deţinător al unui „Palme d’Or pentru „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile” cineastul Cristian Mungiu împlineşte, astăzi, 50 de ani.

Un articol de Petre Ivan|27 aprilie 2018

Cristian Mungiu s-a născut la 27 aprilie 1968, la Iaşi. A absolvit Facultatea de Litere din Iaşi, secţia Engleză (1993), precum şi Academia de Teatru şi Film din Bucureşti, secţia Regie (1998). A fost profesor de limba engleză, jurnalist, asistent şi ulterior secund de regie la numeroase producţii internaţionale filmate în România.

Lungmetrajul său ”Occident” a primit Premiul ONC pentru debut și a fost prezentat la Festivalul internaţional de la Cannes din 2002, în secţiunea ”Quinzaine des realisateurs”.

În 2007, filmul ”4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile” i-a adus celebritatea lui Mungiu. Pelicula a primit Premiul Federaţiei Internaţionale a Presei Cinematografice şi Premiul acordat de Administraţia Educaţiei Naţionale din Franţa, dar și mult râvnitul Palme d’Or.

În acelaşi an, Mungiu a fost desemnat  cel mai bun regizor european, iar „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile” a fost nominalizat şi la premiile Globul de Aur (2008).

Un an mai târziu, acelaşi film a fost desemnat Cel mai bun film european la prestigioasele Premii Goya.

În 2012 Cristian Mungiu este din nou premiat la Cannes, de această dată pentru cel mai bun scenariu, cu  ”După dealuri”, film care  obține și un dublul trofeu de interpretare, acordat actriţelor Cosmina Stratan şi Cristina Flutur.

”După dealuri” a reprezentat, totodată propunerea României, la Oscar, pentru cel mai bun film străin în 2013.

Cristian Mungiu

Cristian Mungiu

„Ca orice cultură mică, noi ne-am bazat întotdeauna pe o validare mai amplă decât cea națională. Și nu mă refer la cinema acum. Și Brâncuși și Ionesco nu au fost validați în România. Au fost validați de niște instanțe europene și noi i-am preluat ca fiind valabili pentru că acele instanțe au decis că ei sunt valabili, nu pentru că cineva l-ar fi apreciat pe Ionesco în România. Și același lucru e valabil pentru cinema și autorii tineri. Uneori când încerci să vii cu ceva foarte radical în cinema și foarte modern, s-ar putea ca să ai nevoie de această instanță externă, care vine cu autoritatea ei, ca să fii recunoscut și internațional. De asta filmul românesc e astăzi încă perceput ca fiind puțin ciudat de către marea masă a oamenilor, pentru că el e foarte modern față de timpul lui aici, iar saltul ăsta colosal pe care l-am făcut noi de la filmele din anii ’80 e ca și cum dintr-o pictură a lui Grigorescu cu boi ai fi plonjat pe Brâncuși și te-ai fi așteptat ca oamenii să perceapă.” – Cristian Mungiu

Membru al juriului celei de-a 66-a ediţii a Festivalului de la Cannes din mai 2013, Cristian Mungiu a fost decorat cu distincţia de Ofiţer al Ordinului Artelor şi Literelor, de ministrul francez al culturii, Aurélie Filippetti, care l-a caracterizat pe acesta, ca fiind ”liderul unei noi generaţii de cineaşti români şi europeni (…) hotărâţi să întoarcă definitiv pagina cinematografiei din epoca Ceauşescu”.

În 2017, Cristian Mungiu a fost preşedintele Juriului Secţiunii Cinéfondation şi scurtmetraje din cadrul Festivalului de la Cannes.

În urmă cu doi ani, Mungiu lansa la Cannes drama ”Bacalaureat”, pelicula aducându-i un nou premiu – cel pentru regie – la Cannes. ”Bacalaureat” avea să fie desemnat ulterior cel mai bun film străin la premiile National Society of Film Critics (NSFC), una dintre cele mai prestigioase asociaţii de critici de cinema din Statele Unite ale Americii.

Regizorul Cristian Mungiu a primit, la 10 mai 2017, trofeul Festivalului Serilor Filmului Românesc, în cadrul Galei ce a deschis a VIII-a ediţie a evenimentului. Ediţia din 2017 i-a fost dedicată, atunci împlinindu-se zece ani de când pelicula „4 luni, 3 săptămâni, 2 zile” a primit premiul Palm d’Or.

Foto: Cristian Mungiu si Jane Fonda, Cannes Film festival 2007 – Dan Beleiu. facebook

 

 

 

 

19
/01
/24

Warner TV dedică duminicile lunii februarie filmelor de basm, povești fantastice live action și animate, ecranizări și narațiuni originale lansate pe parcursul ultimelor nouă decenii.

19
/01
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.

18
/01
/24

CRONICĂ DE FILM Bizară, dar şi simptomatică decizia realizatorilor filmului "Klaus & Barroso" de a semna cu "regie colectivă", nenumită. Asta ar putea sugera că toţi cei trei scenarişti - Adrian Nicolae, Cosmin "Micutzu" Nedelcu şi Bogdan Theodor Olteanu -, dintre care primii doi sunt şi actori în roluri centrale, s-au ocupat de regie.

17
/01
/24

Din 16 ianuarie, filmul Klaus & Barroso, cu Cosmin „Micutzu” Nedelcu și Adrian Nicolae rulează în cinematografele din toată țara, distribuită de Forum Film. În Republica Moldova filmul va rula din 18 ianuarie, pe ecranele Cineplex.

16
/01
/24

16 ianuarie, 2024 - Cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, evenimentul anual care sărbătorește și recompensează realizările cinematografiei românești, va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

16
/01
/24

Asteroid City, cel mai recent film al lui Wes Anderson, în care joacă Jason Schwartzman (The French Dispatch, The Grand Budapest Hotel), Scarlett Johansson (Black Widow, Jojo Rabbit) și Tom Hanks (Elvis, News of the World), va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime începând din 20 ianuarie.

16
/01
/24

Seria ISTORII se va desfășura în perioada 15 - 30 ianuarie la Cinema ARTA, pe strada Universității nr. 3. Publicul are șansa să descopere în această perioadă, în fiecare zi de marți, o selecție de filme (scurtmetraje sau lungmetraje) curatoriate pentru a deschide conversații despre modul în care istoria este construită și transmisă cu ajutorul limbajului, imaginilor, semnelor și conceptelor.

09
/01
/24

CARTEA DE CINEMA Neaşteptată apariţie acest “Desene mişcătoare. Dialoguri despre critică şi cinema”, pe care criticul de film Andrei Gorzo şi criticul literar Mihai Iovănel - prieteni şi colegi de generaţie şi de idei - l-au scos la finalul lui 2023 la Editura Polirom.

05
/01
/24

Rebel Moon este un adevărat eveniment în universul producțiilor SF și de fantezie și rodul unor eforturi de decenii. În plus, lungmetrajul poartă semnătura lui Zack Snyder, cineastul din spatele filmelor 300 - Eroii de la Termopile, Man of Steel: Eroul și Armata celor morți.

04
/01
/24

Anul 2024 se anunţă unul bogat în filme româneşti de autor, fie ele de ficţiune, documentare sau hibride. V-am pregătit, în exclusivitate, o listă cu cele mai aşteptate titluri, care cuprinde noi filme de regizori consacraţi precum Andrei Ujică, Radu Jude, Cristi Puiu, Stere Gulea, Eugen Jebeleanu, Adrian Sitaru, Tudor Giurgiu sau Emanuel Pârvu, precum şi câteva debuturi foarte promiţătoare.