40 de ani de la premiera Star Wars!
https://www.ziarulmetropolis.ro/40-de-ani-de-la-premiera-star-wars/

În 1977, nimeni auzise despre săbii laser, jedi sau bikini de cupru, şi oamenii nu se salutau încă cu formula ”Forţa fie cu tine”. Însă, lucrurile erau pe cale să se schimbe – George Lucas, un tânăr regizor de 33 de ani, pregătea cel de-al treilea film al său, o saga intergalactică despre lupta dintre bine şi rău avându-l în prim-plan pe Luke Skywalker, un băiat fermier cu un trecut vag. În urmă cu 40 de ani, într-o zi de 25 mai (1977) avea loc loc premiera filmului Războiul stelelor, în regia lui George Lucas, una dintre cele mai de succes pelicule din istorie.

Un articol de Petre Ivan|25 mai 2017

Astăzi, Star Wars este cea mai profitabilă franciză cinematografică din toate timpurile generând peste 7,7 miliarde de dolari, iar religia Jedi este chiar recunoscută oficial în mai multe țări, notează luni AFP.

Patru decenii de recorduri doborâte, de definire a divertismentului în lumea filmului, televiziunii, jocurilor video, jucăriilor, cărților și a orice altceva are legătură cu această marcă pur și simplu orice vorbește de la sine.

Cu un buget de doar 11 milioane de dolari, primul film „Star Wars” a avut premiera miercuri, 25 mai 1977, pe 32 de ecrane, în urma proiecțiilor din primul weekend pelicula obținând încasări de 1,6 milioane de dolari.

Cu actorii tineri și puțin cunoscuți pe atunci Mark Hamill, Carrie Fisher și Harrison Ford, în rolurile lui Luke Skywalker, Princess Leia și respectiv Han Solo, filmul a beneficiat de un interes care a crescut treptat, impresiile despre peliculă fiind răspândite din vorbă în vorbă.

După primul tur de cinematografe, filmul care a deschis celebra serie a adunat suma fenomenală de 221,3 milioane de dolari, iar numeroase reluări ale 20th Century Fox au adus un total care a dublat această sumă.

Premiera a avut loc la Chinese Theatre din Hollywood unde au fost organizate proiecții de cinci ori pe zi, cu casa închisă, timp de peste un an, conform istoricului Levi Tinker, care a povestit pentru AFP că mulțimile de oameni veniți să vadă filmul au tocit pur și simplu covorul chinezesc, țesut de mână, din holul cinematografului.

Două continuări, „The Empire Strikes Back” (21 mai 1980) și „Return of the Jedi” (25 mai 1983) au adunat încasări de peste 450 de milioane de dolari fiecare, la nivel mondial.

Au urmat continuările regizate de Lucas, „The Phantom Menace” (19 mai 1999), care nu a beneficiat de păreri la fel de pozitive, ”Attack of the Clones” (16 mai 2002) și ”Revenge of the Sith” (19 mai 2005).

Star Wars în epoca Dysney

Regizorul în vârstă de 73 de ani, care a încheiat un contract cu distribuitorul 20th Century Fox pentru a primi 40% din încasările filmului original, dar și din drepturile pentru continuările acestuia și din vânzarea de obiecte promoționale, a vândut LucasFilm către Disney, în 2012, pentru suma de 4 miliarde de dolari.

Disney a adus un suflu nou seriei „Star Wars” anunțând o trilogie și trei filme de sine stătătoare și a adunat deja încasări de 3 miliarde de dolari, suma totală de la box office depășind 7,5 miliarde de dolari.

Precum însuși universul, Star Wars va continua să se extindă spre infinit. LucasFilm nu va renunța la franciza care poate aduce 1-2 miliarde de dolari odată cu fiecare lansare, chiar dacă seria este permanent amenințată de faptul că unii dintre fani s-ar putea plictisi. Efectiv nu se întrevede la orizont un final pentru această franciză. – Jeff Bock, Exhibitor Relations

”The Force Awakens” a apărut la 18 decembrie 2015 și a devenit al treilea film din istorie cu încasări mai mari de 2 miliarde de dolari. Acesta va fi urmat de ”The Last Jedi”, la 15 decembrie 2017, și de deocamdată neintitulatul episod IX, care ar fi lansat la 24 mai 2019.

(Sursa – Agerpres)

Foto: Star Wars – facebook

05
/07
/22

Minionii (ființe mici, galbene, cilindrice, cu unul sau doi ochi acoperiți de ochelari, care vorbesc limba „minioneză” pe care doar maleficul lor stăpân, Gru, pare s-o stăpânească la perfecție) și-au câștigat celebritatea binemeritată și au ajuns, iată, cap de afiș al celui de-al doilea lungmetraj dedicat poveștii lor.

05
/07
/22

Adaptarea lui Xavier Giannoli a romanului lui Honoré de Balzac despre ambiții literare și corupția din media în Parisul secolului XIX ajunge în cinema din 8 iulie, distribuit de Independența Film. Prezentat în premieră internațională la Festivalul de la Veneția și câștigător a șapte premii César, printre care și premiul pentru cel mai bun film, Iluzii pierdute reunește în distribuție nume cunoscute precum Cécile de France, Xavier Dolan sau Gérard Depardieu.

04
/07
/22

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) revine la Sibiu, între 7 și 10 iulie. Este al 16-lea an în care TIFF aduce la Sibiu cele mai așteptate și premiate producții ale sezonului. Peste 25 de filme în premieră și cine-concerte vor avea loc în două spații outdoor, dar și în cinema. TIFF Sibiu se va desfășura în Piața Huet (toate evenimentele de aici vor avea intrare liberă), în Habermann Markt / Piața Habermann și la Cine Gold. Sloganul ediției este „Make Films, Not War”, un răspuns al organizatorilor față de războiul din Ucraina și un îndemn la creație, nu la distrugere.

04
/07
/22

Prezentarea filmului “R.M.N.” (2022) cu participarea regizorului Cristian Mungiu, proiecţia unei versiuni restaurate a capodoperei “Evanghelia după Matei” (1964), în anul centenarului Pier Paolo Pasolini, şi o dezbatere despre Václav Havel prilejuită de apariţia unui film biografic şi de traducerea în română a unei culegeri de discursuri şi texte ale fostului preşedinte ceh se numără printre evenimentele speciale de la a noua ediţie a Festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc în perioada 14-17 iulie la Timişoara.

30
/06
/22

Festivalul longeviv și cu tradiție din Piatra Neamț aduce, deja de 14 ani, în fața cinefililor, filme documentare și scurtmetraje create de regizoare și regizori aflați la începutul carierei lor în cinematografie.

24
/06
/22

În sala cinematografului Victoria din Cluj-Napoca, în cadrul secțiunii competiționale a Festivalului Internațional de Film Transilivania (TIFF, 17-26 iunie), este proiectat „The Last Execution“. În prima scenă a filmului, actorul Lars Eidinger, care joacă rolul medicului Werner Teske, se află pe bancheta din spate a unei dube a poliției politice din Germania de Est.

23
/06
/22

Sâmbătă, 25 iunie, Asociațiile Bloc Zero și MaiMultVerde organizează o seară de film pentru toate vârstele pe insula de pe Lacul Morii, dublată de un picnic comunitar și o discuție despre reamenajarea sustenabilă a spațiilor verzi din București.

22
/06
/22

„Elvis“, filmul lui Baz Luhrmann despre cel mai bine vândut cântăreț solo al tuturor timpurilor, e alegerea perfectă pentru entertainment de calitate, în această vară.

22
/06
/22

INTERVIU Prezent la Cluj-Napoca pentru TIFF, regizorul Eran Kolirin vorbeşte într-un interviu pentru Ziarul Metropolis despre ce înseamnă să faci, ca cineast israelian, un film bazat pe o carte a unui scriitor palestinian despre viaţa arabilor care sunt cetăţeni ai Israelului.

20
/06
/22

Poate cel mai bun film nou văzut în primele trei zile de TIFF e "Rimini" (2022), realizat de austriacul Ulrich Seidl - portretul sarcastic al Europei prin povestea unui cântăreţ austriac eşuat care performează pentru pensionari în hoteluri semi-pustii din celebra staţiune italiană care dă titlul.

18
/06
/22

Cluj-Napoca e, zilele astea, orașul ideal. După cum ar spune un clasic în viață: „pentru că… din seria filmelor“. Pentru că… TIFF și pentru că… festival. Mare. Frumos. Prietenos. Aventuros. Și alte cuvinte care se termină la fel de spectaculos – spumos, delicios, tiffelicious.